A buffalói rendőrség különleges egységének minden munkatársa lemondott

A buffalói rendőrség különleges egységének minden munkatársa lemondott, hogy kifejezze szolidaritását és támogatását két, felfüggesztett rendőrkollégája mellett, akik a George Floyd halála nyomán kialakult tüntetésekben földre löktek egy idős férfit.

Pénteken került napvilágra az a csütörtökön mobiltelefonnal készített videófelvétel, amelyen az látszik, hogy a New York délnyugati részén fekvő Buffalóban két rendőr a földre lök egy idős tüntetőt. A 75 éves férfi elvesztette az eszméletét, kórházba kellett szállítani. A két rendőrt pénteken azonnali hatállyal felfüggesztették, vizsgálatot indítottak ellenük.

A Buffalo News című helyi lap tudósítása szerint a különleges egység mind az 57 rendőre lemondott, bár nem a rendőrségtől, hanem csak a különleges egységtől távozott. Ezeket az egységeket különleges helyzetekben szokták bevetni, lázadások, fosztogatások, gyújtogatások megfékezésére. John Evans, a helyi rendőrszakszervezet vezetője a Buffalo News újságírójának úgy fogalmazott: “a mi álláspontunk szerint a rendőrök egyszerűen csak betartották Joseph Gramaglia helyettes rendőrfőnök utasítását, miszerint meg kell tisztítani a helyszínt”. Majd leszögezte, hogy a rendőrök csak a dolgukat végezték, és szerinte meglökhették az idős férfit, aki megcsúszott és hanyatt vágódott.

Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója pénteken a két rendőr elbocsátására szólított fel. Byron Brown, Buffalo szintén demokrata párti polgármestere közleményben tudatta, hogy a rendőrség válságtervet dolgozott ki, és mindenképpen biztosítja a városban a közbiztonságot.

A rendőrséget nemcsak Buffalóban, hanem más amerikai városokban is erőteljes bírálatok érik a tömeges tüntetéseken tanúsított fellépésük miatt. A Black Lives Matter (a fekete életek számítanak) nevű, jobboldali elemzők által radikálisnak minősített mozgalom aktivistái egymás után szólítják fel a kormányzókat és polgármestereket, hogy csökkentsék vagy egyenesen teljesen vonják meg a rendőrség költségvetését.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere még csütörtökön bejelentette, hogy 250 millió dollárral csökkenti a rendőrség finanszírozást, és az összeget más célokra, elsősorban a helyi feketéket támogató programokra fogja fordítani.

Minneapolisban pénteken az önkormányzat végül nem szavazta meg annak a rendőrőrsnek a teljes feloszlatását, ahol a George Floyd halálában bűnös rendőrök teljesítettek szolgálatot, de új szabályzatot hozott, amely megtiltja a fojtófogás alkalmazását az igazoltatásoknál. Ezt tervezik egyébként New Yorkban is.

Országszerte többnyire erőszakos tüntetőket tartóztattak le, de szerdától olyan embereket is, akik csak megsértették a kijárási tilalmat. Manhattan kerületi ügyésze, Cyrus Vance pénteken bejelentette: azok ellen nem emel vádat, akiket a kijárási tilalom megsértése miatt vettek őrizetbe.

Több amerikai televízió és a közszolgálati rádió (NPR) is jelentette, hogy a Minneapolisban erőszakos cselekmények miatt letartóztatottak óvadékára jelentős összegeket utalnak át Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje kampányának munkatársai. Eddig legalább 13 munkatárs a Twitteren is közzétette felajánlását a Minnesota Szabadság Alapítvány nevű szervezetnek. Ez a szervezet fizeti ki majd az óvadékot.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Négy rendőr igazoltatás után földre teperte, egyikük percekig térdelt a nyakán. Floyd levegőért könyörgött, de hiába. Nem sokkal később meghalt. A rendőröket elbocsátották, egyiküket, Derek Chauvint pedig gyilkosság vádjával őrizetbe vették.

Washington polgármestere a szövetségi erők kivonását kéri a városból

Washington demokrata párti polgármestere, Muriel Bowser a Donald Trump amerikai elnökhöz intézett levelében a szövetségi erők kivonását kérte a szövetségi fővárosból.

A szövetségi erőket az erőszakos tüntetők és a rendőri brutalitás megfékezésére rendelték ki a szövetségi főváros utcáira.

A szövetségi erők között az igazságügyi minisztérium különböző ügynökségeinek rendfenntartói voltak. Így például a büntetés-végrehajtási intézetek központjának a börtönlázadások féken tartását szolgáló erői.

Levelében Bowser polgármester azzal érvelt, hogy a megmozdulások immár rendben zajlanak, és kedd óta nem voltak letartóztatások sem.

Közben a Fehér Ház melletti utcában – ahol már nincsenek tüntetők – a Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) nevű mozgalom tagjai nagy sárga betűkkel felfestették az úttestet és a járdát Black Lives Matter felirattal. A polgármester, aki afroamerikai politikus, a Twitteren egy rövid videót is közzétett a festegetésről, majd közölte, hogy ez az utcaszakasz hivatalosan is a Black Lives Matter tér nevet kapja.

Muriel Bowser a tüntetéssorozat kezdetekor óvatosan, később azonban nyíltan a tüntetők mellé állt. Az amerikai kormányzat tagjai, köztük Donald Trump vagy William Barr igazságügyi miniszter többször kifejtette, hogy csakis az erőszakos tüntetőket ítéli el, a békés tüntetés mindenkinek joga.

Mike Pence alelnök a CNBC televíziónak pénteken adott interjújában ismételten azt szögezte le, hogy az elnök és ő a békés tüntetők mellett áll, de az erőszakot és a fosztogatást nem fogják tűrni.

Washington az amerikai alkotmány értelmében nem tagállam, de különleges státusza van, s a szövetségi kormánynak hatalma van a várost érintő bizonyos döntések meghozatalára. Így például a szövetségi tulajdonban lévő épületek – köztük a minisztériumok – kormányzati ellenőrzés és védelem alatt állnak.

Donald Trump a pénteken a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján röviden kitért az országos tüntetéssorozatra, s a többi között leszögezte, hogy minden amerikainak egyenlő elbánásra van joga a rendőrök részéről.

A Twitter törölte Trump oldaláról a Floyd megemlékezéséről szóló videót

A Twitter pénteken törölte Donald Trump amerikai elnök oldaláról a minneapolisi rendőrök durvaságának áldozataként meghalt George Floyd megemlékezéséről szóló videórészletet.

A kaliforniai székhelyű közösségi médium a döntést azzal indokolta, hogy a minneapolisi egyetemen felravatalozott Floydra emlékező ünnepség videójának “szerzői jogai” vannak és “a szerzői jogok tulajdonosának” kérésére törölték a videót. Közleményében a médiacég leszögezte: “szerzői jogi politikánk értelmében a szerzői jog tulajdonosa vagy felhatalmazott képviselője által nálunk bejelentett érvényes szerzői jogi panaszoknak helyet adunk”.

Az ügyvéd, aki benyújtotta a Twitterhez a kifogást, nem kívánta feltárni, hogy kinek a megbízásából cselekedett.

A videó, amely egy csaknem négyperces összeállítás a több órán keresztül tartott megemlékezésről, mindazonáltal Trump YouTube-csatornáján továbbra is látható.

Az amerikai elnök és a Twitter között nem ez az első vitás ügy. Néhány nappal ezelőtt ez a közösségi platform Trump két bejegyzését is megjelölte, mint hamis hírt. Az egyik bejegyzés arra hívta fel a figyelmet, hogy a levélben történő szavazásnak megvannak a veszélyei, és alkalmat adhat a novemberi elnökválasztáson előforduló esetleges csalásokra. A Twitter – miután hamis hírként megjelölte a bejegyzést – egy olyan linket adott meg, amely a köztudomásúan a demokraták mellett elkötelezett CNN hírtelevízió egyik riportjához vezetett. A közösségi platform a napokban törölte az elnöknek azt a bejegyzését is, amelyben a tüntetésekre utalva úgy fogalmazott: “amikor a fosztogatás megkezdődik, a lövöldözés következik”. A Twitter a bejegyzést úgy értelmezte, mintha az elnök az erőszak mellett tette le volna a voksát.

Egy másik közösségi platform, a Snapchat, hasonló szabályozással lépett fel Trump ellen, és a napokban eltávolította Trump fiókját az egyik, új tartalmakat népszerűsítő szekciójából. A moderátor arra hivatkozott, hogy nem akarja a “rasszista erőszakra” ösztökélő hangokat felerősíteni.

A francia belügyminiszter feljelentést tett egy rasszista és homofób rendőri Facebook-csoport miatt

Feljelentést tett a párizsi ügyészségen Christophe Castaner francia belügyminiszter egy zárt Facebook-csoportban rendőrök által írt több száz rasszista, homofób és szexista üzenet miatt – adta hírül tegnap a StreetPress francia hírportál.

“Amennyiben valósnak bizonyulnak, ezek az elfogadhatatlan üzenetek súlyosan sértik a nemzeti rendőrség és csendőrség becsületét, amely erők tagjai a mindennapokban védik a franciákat, a rasszizmussal és a diszkriminációkkal szemben is” – jelezte a tárcavezető környezete.

A belügyminiszter a büntető törvénykönyv azon passzusa alapján tett feljelentést, amely minden köztisztviselőnek előírja, hogy amennyiben a hivatala gyakorlása közben szabálysértést vagy bűncselekményt észlel, azonnal jelentenie kell az ügyészségnek.

“Miután egy közösségi oldalnak egy olyan csoportjában történt üzenetváltásokról van szó, amelyről semmilyen információnk nincsen, ezeket a dolgokat ellenőrizni kell” – jelezte a belügyi tárca.

A StreetPress tényfeltáró cikke szerint a rendőri erők tagjainak fenntartott, zárt TN Rabiot Police Officiel csoportnak mintegy 8 ezer tagja van. A hírportál azt állítja, hogy nagyon sok gyűlölködő üzenetet váltanak a tagok, amelyekből idézett is a Streetpress.

Hat roueni rendőr ellen közben pedig fegyelmi eljárás indult, mert még 2019 decemberében kiderült, hogy a WhatsAppon rasszista üzeneteket küldtek egymásnak – közölte Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója.

Az ügyben egy fekete bőrű rendőr tett feljelentést, amikor felfedezte, hogy kollegái rasszista üzenetváltásának lett a célpontja. A rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN vizsgálatot indított 2020 januárban “nem nyilvános súlyos rágalmazás és diszkriminációra való nem nyilvános uszítás gyanújával.
Csütörtökön az Arte Radio és a Medipart tényfeltáró portál elevenítette fel a roueni esetet a rendőri erőszak és rasszizmus elleni keddi párizsi tüntetés miatt, amelyen több mint 20 ezren vettek részt.

Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója megerősítette, hogy minden “adminisztratív következtetést” levon a rendőrség ezekből a tettekből, “amelyeknek nincs helyük a rendőrségnél, és a lehető legkomolyabb válaszokat követelik”.

Mára egyébként több francia városban is megmozdulásokat szerveznek a “rendőri erőszak és a rendőrség rendszerszerű rasszizmusa ellen” annak ellenére, hogy a hatóságok emlékeztettek arra, hogy tilos a tíz fő feletti gyülekezés a koronavírus-járvány miatt. A korlátozás legalább július 10-ig van érvényben.

Párizsban a rendőri rasszizmus állítólagos áldozatai az Eiffel-torony előtti Mars-mezőre hívják sétára az embereket a társadalmi távolságtartás betartása mellett. A szervezők a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozásokat támogató nemzetközi mozgalmat kívánják kiszélesíteni. A koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére kedd este már több mint 20 ezren tüntettek a párizsi bíróság előtt a rendőri erőszak ellen. Az incidensekkel végződő megmozdulást egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte.

Felhívásokat tettek közzé tüntetésre Bordeaux-ban, Nantes-ban, Limoges-ban, Poitiers-ban, Marseille-ben, Lille-ben is, Nizzában viszont két megmozdulást szombatra és vasárnapra betiltott a prefektúra.

“Azoknak az embereknek, akik tüntetni szeretnének, más kifejezési formát kell találniuk, mert nem felejthetjük el az egészségügyi helyzetet” – vélte tegnap Sibeth Ndiaye kormányszóvivő. A fekete bőrű kormánytag egyébként visszautasította, hogy a francia rendőrség rasszista. (MTI)

Kapcsolódó: Washingtoni tömegmenetre szólítottak fel George Floyd gyászszertartásán

Súlyosbítják a vádat a Floyd halálát okozó rendőr ellen, és társait is letartóztatják

Minnesota állam vizsgálatot indít a minneapolisi rendőrség ellen

Az amerikai rendőrök ütik, lövik, fenyegetik, letartóztatják az újságírókat

Szele Tamás: Egy elnök a rózsakertben

New Yorkban kijárási tilalmat rendeltek el

Barack Obama békés cselekvésre szólította fel a tüntetőket

A Fehér Ház környékén is gyújtogattak, könnygázzal oszlattak az amerikai fővárosban

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!