A brazil és az amerikai elnök is találkozott koronavírussal fertőzött emberekkel

Jair Bolsonaro brazil elnök a múlt héten Floridában találkozott Donald Trumppal. Aztán kiderült, hogy a sajtófőnöke koronavírussal fertőzött. A brazil sajtó szerint az elnököt kísérő stáb további három tagjánál jelentkeztek a fertőzés tünetei már az Egyesült Államokban.

Fábio Wajngarten, a brazil kormány kommunikációs ügyekben illetékes államtitkára a kiemelt képen balról a második, éppen Bolsonaro elnök mögött. A brazil küldöttség négy tagja nem végeztette el a vizsgálatot Miamiban, hanem inkább visszatért Brazíliába és São Pauloban végeztette el a tesztet, megsértve ezzel a WHO előírásait.

A sajtófőnök fertőzöttsége úgy lett nyilvános, hogy a felesége a WhatsAppon megírta a gyermekeik iskolájának, hogy a férje koronavírussal fertőzött, és a szobájában van karanténban. A levelezés képét egy névtelen informátor küldte el a sajtónak.

A nagy kérdés persze az, hogy vajon Bolsonaro és Trump is elkapta-e a vírust? Jelenleg a brazil elnök megfigyelés alatt áll.

Fábio Wajngarten a képen Trump mellett áll – Forrás: Wajngarten Instagram-oldala

Pence: az Európából az USA-ba visszaérkezőknek két hétre önkéntesen karanténba kell vonulniuk

Az Európából visszaérkező amerikai állampolgároknak két hétre önkéntesen karanténba kell vonulniuk – közölte az Egyesült Államok alelnöke az ABC televíziónak adott interjújában.

“Megvizsgáljuk és felkérjük az önkéntes karanténra az Európából visszatérő amerikai állampolgárok mindegyikét” – fogalmazott Mike Pence.

Pence kitért Donald Trump amerikai elnök tegnapi bejelentésére, miszerint 26 európai országból 30 napra betiltják a beutazást. Az alelnök leszögezte: “lényegében le akarjuk állítani a koronavírust behurcoló emberek áradatát”.

Mike Pence ma több amerikai csatornának is interjút adott, s valamennyiben védelmébe vette ezen intézkedést.

A CNN hírtelevíziónak azt fejtegette, hogy a koronavírus-fertőzések epicentruma Kínából és Dél-Koreából már Európába tevődött át, s ezért született döntés a beutazási tilalomról. Hozzáfűzte, ehhez egészségügyi szakemberekkel konzultáltak. Az alelnök az NBC televízióban is ezzel indokolta az átmeneti időre szóló intézkedést. Kiemelte: az amerikai kormányzat arra számít, hogy jelentős mértékben növekedni fog a fertőzöttek száma az elkövetkező napokban.

“Megpróbáljuk a lehető legalacsonyabb szinten tartani a fertőzés terjedését” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a vírusteszteket kiterjeszteni tervezik az Egyesült Államok valamennyi szövetségi államára.

Közben a kongresszusban a törvényhozók a vírus terjedése által okozott gazdasági károk enyhítését célzó csomagtervről vitáznak. A demokrata párti politikusok vitatják a kormány által benyújtott csomagterv egyes elemeit, köztük elsősorban a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését, és csütörtökön reggel előterjesztették a maguk javaslatát is, amelyben főként a munkanélküli segélyből élők megsegítésére összpontosítanak.

Az Egyesült Államokban eddig több mint 1300 embert diagnosztizáltak az új típusú koronavírus-fertőzéssel, amely 33 halálos áldozatot követelt.

Donald Trump nem konzultált az európai partnerekkel, mert “nem volt rá idő”

A beutazási tilalom tegnap esti bejelentése előtt nem konzultált az Egyesült Államok európai partnereivel Donald Trump amerikai elnök, mert “nem volt rá idő” és gyorsan kellett döntenie. A politikus erről ma beszélt a Fehér Házban újságíróknak.

“A tőzsdék ugyan zuhanhatnak, a gazdaság is visszaeshet, de itt élet-halál kérdéséről van szó, ennél fontosabb nincs” – fogalmazott az amerikai elnök a Leo Varadkar ír kormányfővel tartott tárgyalásai előtt.

Trump a gyorsan meghozandó döntéssel indokolta a konzultáció hiányát. Elmondta, hogy az Egyesült Királyság azért nem szerepel a tiltólistán, mert megítélése szerint London gyorsan lépett és sikeres intézkedéseket hozott az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére.

Az amerikai elnök lehetségesnek mondta, hogy meghosszabbítják a 30 napig érvényes beutazási tilalmat, de azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy megrövidítik ezt az időtartamot. Ugyancsak elképzelhetőnek mondta az Egyesült Államokon belüli utazási korlátozások bevezetését. Bár, tette hozzá, ezt még nem vitatták meg.

Közölte azt is, hogy szerinte a helyzet még nem érett meg arra, hogy az egész országra érvényes szükségállapotot hirdessen. Leszögezte, hogy az Európából visszatérő amerikai állampolgárok esetében nagyon szigorúan betartatják az elkülönítést. A karanténról azonban további részletekkel nem szolgált.

Újságírói kérdésre válaszolva az elnök elmondta: nem aggódik, hogy esetleg elkapta a vírusfertőzést Jaír Bolsonaro brazil elnök vírushordozó munkatársától. (The Intercept Brasil, MTI)

Kapcsolódó: Újabb három fertőzést diagnosztizáltak Magyarországon

Először gyógyult meg egy magyar koronavírusos – Japánban

Az Egyesült államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából

A WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus fertőzést

Az egészségügyben dolgozóknak nincs megfelelő védőfelszerelésük