A brazil elnök tényleg elkapta a koronavírus fertőzést

Jair Bolsonaro első tesztje pozitív lett, most már biztos, hogy elkapta a koronavírus fertőzést a sajtófőnökétől. Az továbbra is kérdéses, hogy vajon Trump amerikai elnököt is megfertőzték-e, amikor a pár napja nála vendégeskedett Bolsonaro és csapata.

Mint azt már korábban megírtuk, Fábio Wajngarten, a brazil kormány kommunikációs ügyekben illetékes államtitkára diagnosztizált beteg lett és egy ideje karanténban van az otthoni szobájában. Csakhogy a sajtós elkísérte a brazil elnököt Floridába, ahol Donald Trumppal is találkozott. A brazil sajtó szerint Fábio Wajngarten mellett az elnököt kísérő stáb további három tagjánál is jelentkeztek a fertőzés tünetei már az Egyesült Államokban.

Bolsonaro hivatalosan még nem jelentette be, hogy az első tesztje pozitív lett, ez később várható. Az O Dia című brazil lap azonban az elnöki palotából származó értesülésekre hivatkozva megírta, hogy a vizsgálat eredménye pozitív lett. A lap szerint ezt támasztja alá, hogy a tegnapi televíziós beszédében a 64 éves elnök megviseltnek látszott, sápadt volt és a szeme is könnyes volt (lásd a kiemelt képen).

Az elnök még a második teszt eredményére vár, csak azután jelenti be, hogy beteg, ha az is pozitív lesz. Az első vizsgálat eredménye miatt azonban ez már szinte biztosra vehető.

Bolsonaro ma már maszkot viselt és nem hagyta el az elnöki palotát.

Bolsonaro (középen) maszkban – forrás: Bolsonaro Facebook oldala

Az Estadao című brazil lap vezető cikkében most azt boncolgatja, hogy Bolsonaro vajon még mindig azt állítja-e, hogy a koronavírus járvány csak a média fantáziájának a szüleménye.

Eddig már sok politikus kapta el a koronavírus fertőzést, ami nem is meglepő, hiszen sokat utaznak és rengeteg emberrel találkoznak. Jair Bolsonaro azonban az első államfő, aki a járvány miatt beteg lett.

És mi van Donald Trumppal?

A brazil sajtó most azt találgatja, hogy vajon Donald Trump is elkapta-e a fertőzést, amikor Jair Bolsonaro és munkatársai Floridában, az amerikai elnök Mar a Lago-i ingatlanába látogattak. Az O Dia azonban már azt is felveti, hogy a brazil elnök munkatársai éppen a floridai látogatás közben fertőződtek meg, ezért még az is lehet, hogy Trump beteg és róla került át a vírus a brazilokra.

Trump persze soha nem vallaná be, hogy ő okozta a fertőzést. A brazil lap szerint viszont már az furcsa, hogy Trump az amerikai sajtó kérdéseire válaszolva mellébeszél és azt hajtogatja, hogy nincs szüksége vizsgálatra. Ez legalábbis gyanús, hiszen éppen Trump volt az, aki Európát hibáztatta a szerinte kaotikus egészségügyi ellenőrzés miatt.

Fábio Wajngarten a képen Trump mellett áll – Forrás: Wajngarten Instagram-oldala

Az O Globo című brazil portál ezzel szemben a CNN-re hivatkozva azt emeli ki, hogy Trump “nagyon aggódik”, attól tart, hogy elkapta a vírust a brazil elnöktől. A CNN ezt kormányzati forrásra hivatkozva közölte.

Kapcsolódó: A brazil és az amerikai elnök is találkozott koronavírussal fertőzött emberekkel