A brazil elnök szerint a járvány nem fontos, de a bíróság betiltotta a hirdetéseit

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök az esőerdőket sújtó katasztrófa után most is a tűzzel játszik: szerinte nem az emberek élete, hanem a gazdaság a fontos, ha néhányan meghalnak, az nem gond. A szövetségi bíróság viszont betiltotta a karanténellenes hirdetéseit.

A szövetségi bíróság megtiltotta a brazil kormánynak, hogy olyan hirdetést tegyen közzé, amellyel szembemennek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásoknak.

Jair Bolsonaro elnök ugyanis úgy gondolja, hogy a gazdaság fontosabb a járványügyi intézkedéseknél. Ezért “Brazília nem állhat le” címmel tervezett kampányt indítani, amelyben egy kétperces videóban arra kérnék az embereket, hogy ne hagyjanak fel tevékenységeikkel. Emiatt a szövetségi ügyészség a Rio de Janeiro-i szövetségi bírósághoz fordult, amely megtiltotta a videó sugárzását.

A brazil elnöki hivatal megerősítette, hogy a videó létezik, de hangsúlyozták hogy pusztán kísérleti jellegű videóról van szó. A hirdetést az elnök egyik fia, Flavio Bolsonaro szenátor Facebook oldalán tette közzé, ahol még szombaton is elérhető volt.

A riói bíróság döntése nem csak erre az egy videóra vonatkozik, hanem minden olyan tartalom közzétételét megtiltották, amely olyan viselkedésre buzdítaná a Brazíliában élőket, amely szembemegy az egészségügyi minisztérium iránymutatásaival. Emellett arra is felszólítja a szövetségi kormány felelőseit, hogy ne terjesszenek olyan információkat, amelyek tudományosan nem megalapozottak. Laura Bastos Carvalho bíró azt is elrendelte, hogy 24 órán belül irányelvet kell közzétennie a kormánynak, miszerint a “Brazília nem állhat le” kampány nem tudományos alapon nyugszik, és felhívását nem szabad követni.

Jair Bolsonaro korábban “aprócska megfázásnak” nevezte a fertőzést, és azt mondta, hogy

sajnálom, néhányan meg fognak halni, ők meghalnak, ilyen az élet.

Brazíliában eddig 3904 esetet regisztráltak, és 111-en haltak meg a vírus miatt. Az elnök azt is mondta, hogy szerinte politikai érdekből meghamisítják az adatokat, valójában sokkal kevesebb a halott. (MTI)

Kapcsolódó: Két újabb fertőzött halt meg Magyarországon

Franciaországban kétezer fölé emelkedett a halottak száma

Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

Spanyolországban több mint nyolcszázan haltak meg egy nap alatt

A brazil elnök második vizsgálatának az eredménye negatív

A brazil és az amerikai elnök is találkozott koronavírussal fertőzött emberekkel

Egyre több esőerdőt vágnak ki Brazíliában

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!