A belga ügyvezető kormány féléves megbízatást kapott a járvány kezelésére

Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök és kormánya további 6 hónapra szóló, külön hatáskörrel rendelkező megbízatást kapott a koronavírus elleni küzdelem hatékonysága érdekében.

Erről döntöttek a belga pártok, valamint Sabine Laruelle és Patrick Dewael kormányalakításért felelős királyi megbízottak a két napon át tartó hétvégi ülésükön, tegnap éjszaka.

Sajtóbeszámolók szerint a hétvégén hat belgiumi párt – az Új Flamand Szövetség (N-VA), a vallon liberális Reformer Mozgalom (MR), a Flamand Liberálisok és Demokraták (VLD), a jobbközép Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V), a flamand szocialista párt (SP.A), a vallon jobbközép Demokrata Humanista Centrum (CDH) – tett kísérletet arra, hogy a koronavírus elleni intézkedések sikere érdekében megegyezésen alapuló, akár egy évig tartó mandátummal rendelkező szövetségi kormányt alakítsanak.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a válságra való tekintettel “félre kell tenni a politikai különbségeket”. A megegyezés szerint a belga ügyvezető kormány különleges hatásköröket kap a vírus elleni küzdelem érdekében. A különleges felhatalmazás azt jelenti, hogy a kormány saját hatáskörben, parlamenti jóváhagyás nélkül is hozhat intézkedéseket. A megbízatás legfeljebb 6 hónapig – kétszer három hónapig – hosszabbítható meg.

A vallon Szocialista Párt (PS) és a zöld Ecolo is jelezte, hogy támogatja a jelenlegi kormány megbízatásának meghosszabbítását.

Az országot 2018 decembere óta korlátozott hatalommal rendelkező ügyvivői kormány irányítja, minthogy az addigi négypárti szövetség akkor felbomlott. A belga pártoknak a tavaly májusban tartott választások eredményei alapján sem sikerült kormányt alakítaniuk, a tárgyalások azóta is folynak.

A mostani helyzetet megelőzően, a belga pártok a 2010-es választást követően addig rekordideig, 541 napon át tartó huzavona után tudtak csak megegyezni a kormányalakításról.

Sophie Wilmes frankofón liberális politikust, korábbi költségvetési minisztert tavaly októberben nevezték ki ügyvezető kormányfőnek, ugyanis a posztot addig betöltő Charles Michel december 1-jén az Európai Tanács elnökeként lépett hivatalba.

A 44 éves Sophie Wilmes az első nő az ország szövetségi kormányának élén. A parlamentnek 2014, a kormánynak 2015 óta a tagja. (MTI)

Kapcsolódó: Már a nyilvánosházak is bezárnak Amszterdam piroslámpás negyedében

(Kiemelt kép: Sophie Wilmes – Wikipédia)