A 168 Óra is veszélyben van – távozik a szakmai vezetés

A 168 Óra főszerkesztője, Tóth Ákos bejelentette a Facebookon, hogy két főszerkesztő-helyettesével, Krajczár Gyulával és Lakner Zoltánnal együtt távozik a laptól.

Tóth beszédet mondott a szerkesztőség előtt, ebben azt is elmondta, “október 1-én – a lap tulajdonosaival fennálló föloldhatatlan ellentéteim miatt – távozom a főszerkesztői posztról és a laptól is”. Utódja Rózsa Péter, a Klubrádió eddigi főszerkesztő-helyettese lesz.

Az a Rózsa Péter, akinek nemrég műsora indult a Klubrádión Köves Slomó rabbival. A 168 Óra és a Klubrádió is nagyban támaszkodik a Brit Média nevű cégre, amely a kormánnyal együttműködő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) köthető.

Tóth Ákos, a Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettese 2016. április 1-je óta vezette a 168 Órát, miután a lapot 1989-ben megalapító Mester Ákos leköszönt a főszerkesztői posztról. Az újság többségi tulajdonát birtokló Mester Ákos 2015 novemberében jelentette be, hogy a hetilap új tulajdonosa a Klubrádióban is tulajdonrészt vásárló Brit Media Kft., azonban továbbra is ő irányítja a szerkesztőség munkáját. Alig fél évvel később viszont Mester távozott a 168 Óra éléről – ekkor lett Tóth Ákos a főszerkesztő –, majd 2016 novemberében a Brit Média tanácsadó testületéből is. Ezzel egy időben felmondott Jolsvai András főszerkesztő-helyettes, őt Lakner Zoltán politológus váltotta.

Meglepő módon a kormánymédia sem őrül Rózsa Péter kinevezésének, az Origo azt írja, hogy “egy mindenhonnét kikopott gyurcsányista tévés lett a 168 Óra főszerkesztője”. Azt is hozzáteszik, hogy “az önkormányzati választások előtti csere nyilvánvaló oka, hogy az ellenzék siralmas helyzetében egy erőszakosabb ellenzéki propagandista próbálja harcba hívni a szavazókat”. (hvg.hu, 24.hu)