5 milliárd dolláros bírságot kaphat a Facebook

1.445 milliárd forintnak megfelelő összeget fizethet a Facebook az adatlopások miatt, de még ezt is simán ki tudja fizetni. (Az idei magyar költségvetés teljes bevételét 19.580 milliárd forintra tervezték…)

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetést szabott ki a Facebookra adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt. Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat techvállalatra eddig kiszabott.

A bizottság republikánus tagjai támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést. Ez azért is érdekes, mert a bírság egyik fő oka pont a 2016-os republikánus elnökválasztási kampánynak végzett munka.

A bizottság több mint egy évvel ezelőtt kezdett vizsgálódni a Facebook adatkezelésének ügyeiben, miután nyilvánosságra került, hogy több tízmilliónyi felhasználó adatai a Cambridge Analytica nevű, brit politikai tanácsadó céghez kerültek. Az azóta már megszűnt vállalkozás dolgozott Donald Trump kampányának is. (MTI, 444)

(Kiemelt kép: Mark Zuckerberg – Forrás: Flickr)