1,2 milliárdos bírságot fizethet a Facebook a magyar államnak

A Gazdasági Versenyhivatal szerint jogsértést követett el a Magyarországon legnépszerűbb közösségi oldal, amikor azt állította, hogy ingyenes. A GVH ezért története legnagyobb, 1,2 milliárd forintos bírságával sújtotta a Facebook írországi leányvállalatát.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint

a Facebook jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában: a fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért.

A Facebook üzleti modelljének az a lényege, hogy a megosztott tartalmakkal magához vonzza a fogyasztókat, akiknek érdeklődéséről, viselkedéséről, vásárlási szokásairól részletes adatokat gyűjt. Ezen adatok birtokában célzott reklámozási lehetőséget értékesít üzleti ügyfelei részére, a reklámokat pedig a posztok között elhelyezve juttatja el a fogyasztókhoz – írja közleményében a hivatal.

A magyar hatóság szerint a regisztrációs oldalon 2010 januárjától idén októberig megjelenített „Ingyenes és bárki csatlakozhat”, „Ingyenes és az is marad” üzenetek elterelik a fogyasztó figyelmét az általa vállalt ellentételezésről – azaz adatainak átadásáról, terjedelméről és ezek következményeiről.

Az 1,2 milliárdos összeghez a GVH a Facebook Ireland Ltd magyarországi hirdetési bevételinek csak egy részéből indult ki, és azt is figyelembe vette, hogy a vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárás során globálisan módosította a vizsgált nyitóoldalt. Itt jelenleg az olvasható: „Gyors és egyszerű”.

A közösségi oldalt működtető cég egyik szóvivője azt mondta a 444-nek, hogy

nemrég frissítettük a Felhasználási Feltételeket az üzleti modellünkkel kapcsolatban, és nagyon örülünk, hogy ez választ ad a magyar Gazdasági Versenyhivatal aggodalmaira is.

A Facebooknál még vizsgálják a GVH határozatának részleteit.

Kapcsolódó: Kirúgták az ápolónőt mert a Facebookon bírálta a fideszes képviselőt

Elmarasztalták a Facebook-szavazáson csaló kormánypárti jelöltet

Több amerikai tagállam pert indított a Facebook ellen

A Facebook nem készített leiratot európai felhasználók beszélgetéseiről