Vannak, akiket a rendőrök nem büntethetnek?

A karcagi rendőrkapitányságot vezető alezredes a „differenciált intézkedés” lehetőségére emlékeztette beosztottait. Például hogy a kórházigazgatót hagyják békén, ha tilosban parkol. Mert ha összevesznek, akkor a rendőrség sem kap majd szívességeket – hallható az Indexhez eljutott felvételen.

Teleki Zoltán rendőr alezredes a felvételen elmagyarázta, hogy igyekszik jó kapcsolatot ápolni a város fontos embereivel, például a városi kórház főigazgatójával, hogy a rendőröknek ne kelljen végigvárni a hosszú a kórházi várólistákat, hanem soron kívül kapjanak időpontot.

Mindezt azért hangsúlyozta, mert egy óvatlan rendőr feljelentette a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, amiért a mozgássérültek számára kialakított parkolóhelyen jogtalanul és szabálytalanul parkolt.

A karcagi rendőrkapitányság vezetőjének szavaiból az is kiderül, mire gondol pontosan akkor, amikor a „differenciált intézkedés” fontossága mellett érvel: előbb meg kell tudni, kié az autó, bírságolni vagy feljelentést tenni csak ez után szabad. Persze kizárólag akkor, ha nem „normális” ember a tulajdonos.

Az alezredessel vitába szálló beosztottak megpróbálták Teleki figyelmét felhívni arra, hogy a korrupció eufemizmusaként használt differenciált intézkedés, nemcsak következetlen gyakorlatot teremt, hanem meg sem valósítható. Az intézkedő rendőrök számára ugyanis sokszor egyetlen névből nem világos, hogy kiről van szó, hogy mennyire fontos, vagy az alezredes szavaival élve „normális” ember az, akivel szemben intézkedni kellene.

“Hiába jártok el jogszerűen. Ez nem szül jót, mert utána, ha valamit kérni akarunk, hogy könnyebb legyen nektek, az állománynak, majd egy jó nagy fityiszt mutatnak be nekem. Aztán nem fogom tudni elintézni, hogy orvoshoz menjetek, hogy a vérvétel meglegyen” – hallható az Indexhez eljuttatott felvételen Teleki érvelése.

Az alezredes egyébként megígérte a felvételen, hogy a kórház főigazgatójának az ügyét ő maga fogja elsimítani. Már le is zárult az eljárás, és a kórház főigazgatója csak figyelmeztetésben részesült, holott mások a kormányrendeletben meghatározott fix bírság összeget kapjak, ami százezer forint, mondta a portálnak az ügyet ismerő, névtelenséget kérő forrás.

A karcagi rendőrkapitányt az Index értesülése szerint feljelentették az ügy miatt.

(Kiemelt kép: A karcagi rendőrkapitányság – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)