Van ahol nem minden adatot adtak át az új polgármesternek

Dunaújvárosban például merevlemezek tűntek el, Óbudán a kerület Facebook oldalának jelszavát titkolják, Újpesten a stáb zöme felmondott. Azért a legtöbb helyen normálisan zajlott a váltás.

Dunaújvárosban az új önkormányzat személyes és közérdekű adattal való visszaélés és lopás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután a hivatalból eltűnt három merevlemez. Cserna Gábor eddigi polgármester, Szepesi Attila eddigi alpolgármester, illetve a polgármester kabinetfőnökének gépéből hiányoznak a merevlemezek .

Az új polgármester, Pintér Tamás a hvg.hu-nak azt mondta, tudomása szerint egyik winchester sem került elő eddig, és a három emberből csak Szepesi Attila reagált a jegyző megkeresésére.

Szepesi azt írta, hogy a választás éjszakáján este 10-kor elhagyta az irodáját, ahol azóta sem járt, majd a számítógépe merevlemezét a személyes irataival együtt két nap múlva megkapta. A levélben nem tér ki arra, hogy ő kérte-e a merevlemezt vagy sem, mindenesetre azzal érvel, azon “nemzetbiztonsági adatok” vannak.

Ezek nem az önkormányzathoz kötődő adatok: Szepesi ugyanis a paksi atomerőmű felügyelőbizottságának tagja, illetve egy másik igazgatóságban is benne van. Azt írta, a merevlemezt csak akkor adja vissza, ha mindkét társaságtól írásos engedélyt kap arra, hogy ezeket az adatokat kiadhatja. Azt nem tudni, hogy ezen a merevlemezen mi van még.

Ha Szepesi az alpolgármesterségtől függetlenül volt felügyelőbizottsági tag – ahogy ez nagyon valószínű -, akkor jogszerűen tartja meg az adatokat, azokat nem köteles átadni. Az már egy másik kérdés, hogy minősített adatokat miért tárol önkormányzati gépen.

Óbudán már jogerősen Kiss László a polgármester, azonban a kerület hivatalos Facebook-oldalához még nincs hozzáférése.

Az új polgármestertől a hvg,hu megtudta, tárgyalások folynak a hivatalos kerületi Facebook-oldal jelszavának átvételéről, Bús Balázs volt polgármester azt ígérte, hétfőig megkapják azt. Kiss László nem részletezte, miért ebben a határidőben állapodtak meg, de azt mondta, ha ezt nem tartja be Bús, büntetőfeljelentést tesz. “Az egész olyan kicsinyes” – mondja Kiss.

Újpesten elég kellemetlen helyzettel szembesült Déri Tibor momentumos polgármester: a városházán 40 ember mondott fel, köztük a polgármesteri és három alpolgármesteri kabinet emberei.

A VII. kerületben Niedermüller Péter polgármesternek az okoz gondot, hogy a jegyzői iroda távozott. Az öt szakjogászt nem lesz könnyű pótolni. (hvg.hu)

Kapcsolódó: Rácsapták az ajtót az új polgármesterre a polgármesteri hivatalban

Ferencváros polgármesteri hivatalából iratok tűnhettek el?

(Kiemelt kép: illusztráció – merevlemez – Pixabay)