Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus és társai ellen

Vádat emeltek Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzmosás elleni információs irodájának feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés tavaly ősszel felfüggesztette. Ezután az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

A vádirat lényege szerint Simonka György és társainak tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben harminchárom ember ellen emelt vádat, akik közül csak a fideszes képviselő közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek – olvasható a KNYF közleményében.

A Legfőbb Ügyészség 2016 végén indított nyomozást Simonka ügyében, a Központi Nyomozó Főügyészség szeptemberben házkutatást is tartott a kormánypárti politikus házánál, 2017 márciusában pedig letartóztatták az üzlettársát.

Simonka ennek ellenére indult a 2018-as parlamenti választásokon, az Ügyészség pedig néhány hónappal később kérvényezte a mentelmi jogának a felfüggesztését.

Az Országgyűlés 163 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött tavaly Simonka mentelmi jogának a felfüggesztéséről, ennek ellenére a Békés megyei 4. számú egyéni választókerületben még mindig ő a képviselő.

Nemrég pedig azzal került be a hírekbe, hogy Orbán Viktor együtt fotózkodott vele egy fogadáson a Karmelita kolostorban. (MTI, Mérce)

Kapcsolódó: A Fidesz titokban átírta a Btk.-t, Simonka György jól járhat

(Kiemelt kép: Simonka György és Orbán Viktor július 12-én – Forrás: Simonka György Facebook oldala)