Utólagosan meghamisították az influenza figyelőszolgálat márciusi jelentéseit

A hamisítást a valaszonline.hu újságírója szúrta ki, miközben „Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon” című cikkünk állításait ellenőrizte.  A márciusi jelentésekből több ezer vizsgálati minta egyszerűen eltűnt.

Mint írtuk április 26-án, március 3-tól ezres nagyságrendben jelentkeztek betegek Influenza-szerű tünetekkel a magyarországi kórházakban. Az orvosok nem értették az okát, ezért diagnosztikai vizsgálat céljából 2020. február 10-ie és március 29 között 7358 influenza-gyanús betegtől küldtek be mintát a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba. A minták 8 százalékánál mutattak ki valamilyen influenzavírust, a többiről nem tudható semmi.Cikkünk nyomán a valaszonline.hu újságírója, Élő Anita írt cikket. Az általunk közölt adatokat összevetve az Influenza figyelőszolgálat 2019 / 2020 adataival először egyezőséget mutatott, majd kicsivel később: a 2855 vizsgálati anyagból hirtelen 70 lett, az előző heti 1248-ból pedig 165Mert a 11. héttel pontosan ugyanaz történt, mint a tizenkettedikkel. Az eredeti jelentésben még azt írták: „A 11. naptári héten 1 248 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. Ezen a héten közel annyi minta érkezett, mint a 2019. év 40. és 2020. év 10. hete között (1 303), a mintaszám növekedése egyértelműen a hagyományos beküldésből érkező mintáknak köszönhető.” – írja a valaszonline.hu
Ugyanakkor különös módon, a jelentések pdf file-jait nem cserélték le az oldalon, azok az eredeti jelentéseket tartalmazzák és egyező az általunk learchivált jelentésekkel is. És ha ez nem lenne elég, a WHO adatbázisában a mai napig a cikkünkben feltárt adatok szerepelnek. Vagyis, a WHO-nak szolgáltatott adatok és a hazai meghamisított jelentésekben szereplő adatok finoman szólva is jelentősen eltérnek egymástól.

A portál megjegyzi: a jelenlegi adatok egy lefojtott járvány képét jelzik. Még ha márciusban a vírus a feltételezettnél erősebben is volt jelen, mi érdeke lehet az államnak visszamenőleg eltüntetni a tesztre beküldött minták számát? Ráadásul a WHO oldalán a jelentéseik megmaradnak, ezekből az is kitűnik, hogy a 13. hétre már 4496 tesztet jelentettek. Minden korábbinál kevesebb influenzatalálattal.

A portál megkereste az NNK-t, de a cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

Az eredeti jelentéseket elmentettük!

(Kiemelt kép: részlet a 12. heti eredeti jelentésből)