Újabb vitát tartottak az ellenzéki főpolgármester-jelöltek

A főpolgármesteri előválasztáson induló ellenzéki jelöltek ezúttal is alig vitatkoztak egymással, inkább közösen bírálták a kormányt. Elhangzott, hogy javítanának Budapest tömegközlekedésén, a hajléktalanok és a romák helyzetén, növelnék a zöldfelületeket és csökkentenék a szén-dioxid kibocsátást, valamint megoldanák a lakhatási válságot.

Az AHang rendezésében Szöllősi Györgyi moderálásával tartotta meg a második előválasztási vitát Karácsony Gergely,  Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor.

Az eseményt Magyar György, az előválasztást levezető Civil Választási Bizottság elnöke nyitotta meg, aki emlékeztetett mindenkit, hogy 20-ától 26-áig lehet majd szavazni.  Megköszönte az Átriumnak a vendéglátást, és elmondta, hogy sokan féltek helyet adni a rendezvénynek.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje azt mondta, hogy Budapestnek vissza kell szereznie a szabadságát, a várost zöldebbé és szolidárisabbá tenné, amely így mindenki otthona lehet.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) támogatásával induló független jelölt azt szeretné, hogy jó legyen budapestinek lenni, amihez szerinte a várost biztonságossá, tisztává és élhetővé kell tenni.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje azt hangoztatta, hogy élhető Budapestet szeretne, amihez a városnak hosszú távú vízióra van szüksége, pártja 2030-ig szóló tervével pedig pártállástól függetlenül azonosulni tudnak az emberek.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vita végén arra a kérdésre válaszoltak a jelöltek: miért jó, ha ellenzéki a főpolgármester?

Kerpel-Fronius Gábor szerint szimbolikus, jó érzés, hogy le lehet győzni a Fideszt. Sok mindent Tarlós István se tudott elintézni, pedig őt támogatja a kormány.

Kálmán Olga megfordította a kérdést: egy kormánypárti főpolgármester most mit tesz? Tarlós se járt ki mindent. Nála csak jobb jöhet. Nem bólogató főpolgármester kell, hanem erős.

Karácsony Gergely is visszakérdezett: a Fidesz vajon szereti a várost, az önkormányzatiságot, az önálló döntést? Ez a választás nem pártokról szól, hanem arról, hogy ki szereti a várost.

(MTI, Mérce, Index)

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)