Több ezer tüdőgyulladásos beteg mintáját tesztelték covidra március első három hetében Budapesten

Egész pontosan 6746 betegnél nem csak influenzára, hanem „Wuhan Koronavírusra” is vizsgálatot kértek a kórházi orvosok a Nemzeti Népegészségügyi Központ Mikrobiológiai Referencia Laboratóriumától. Az adatokat a kormány hozta nyilvánosságra, bár valószínűleg nem szándékosan.

Krimivé kezd válni, ami az Influenza figyelőszolgálat adataival történt a héten. Mint azt a Válasz online kiszúrta, több ezer influenza-gyanús beteg mintavételi adata egyszerűen annullálódott három heti jelentésből. Olyannyira el akarták tüntetni az adatokat, hogy hétvégén, a véletlenül fennmaradt eredeti pdf file-okat is kicserélték. Senki nem értette az okát, hiszen elméletileg a járványt legyőzte az Orbán-kormány, s azt sikertörténetként könyveli el.Aztán megtaláltuk az NNK honlapján a február 2-án közzétett vizsgálatkérő lapot virológiai vizsgálatokhoz. Az adatlapból két verzió létezik: van a normál influenza és egyéb vírus vizsgálati és van „Wuhan Koronavírus” tesztelését kérő vizsgálati lap, amin, mint légúti kórokozókként az influenza vírusokkal együtt szerepel a az új koronavírus Wuhan koronavírus néven. Vagyis a különös, érthetetlen influenza-szerű kórházi megbetegedéseket influenzára és SARS-CoV-2 vírusra is tesztelték. Ezt egyébként az Origo 2020. március 13-ie cikke is megerősíti. A cikkben Szent János Kórház közleményét idézve, ezt írják:

Mivel a beteg állapota tartósnak bizonyult és nem javult, influenza- és koronavírus-teszt elvégzését kezdeményezték.

Az új influenza jelentésben közölt adatok alapján egyértelműen kiszámolható volt, hogy hazánkban március első három hetében 6746 influenza-gyanús beteg esetében koronavírusra is kértek vizsgálatot a kórházakból. A számítás alapja, hogy az influenza monitoring rendszerben az eredeti jelentésekben 8032 mintafeldolgozás szerepel, ezt le is jelentette a WHO felé Magyarország, ott feldolgozott státuszban szerepelnek a minták.
A héten az NNK honlapján kicserélt jelentésekben viszont az egész 2019-20-as időszakra már csak 1271 feldolgozott minta szerepel, szemben az eredeti jelentésben szereplő 8032 mintával szemben. Azaz 6746 minta „eltűnt” a rendszerből, csakhogy ezek nem eltűntek, hanem ennyi esetben influenza-vírus mellett Wuhan koronavírusra is teszteltek az NNK laborjában. Az utóbbi vizsgálatokat vonták ki az eredeti influenza jelentésekből.

Persze, nincs itt semmi titok, semmit nem titkol a kormány, ekkor már javában teszteltek – az ilyen gondolatok közepette óvatosan megjegyezzük: március 22-én még csak 4443 koronavírus mintavételt jelentett le a kormány. Miközben a kórházak 6746 Wuhan koronavírusra kértek vizsgálatot.

Változatlanul nem tudjuk, hogy miért növekedtek meg ilyen drasztikusan a kórházak részéről a virológiai vizsgálati kérések a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében. Különösen furcsa ez az adat annak tudatában, hogy az akkor érvényben lévő eljárásrend szerint a covidra teszteléshez nem volt elég csak a szimptómákat produkálniuk a betegeknek, hanem a koronavírus által érintett országokban kellett járniuk, vagy közvetlen kapcsolatban kellett lenniük igazolt fertőzőtekkel. Vagyis, ha valóban az eljárásrendnek megfelelően jártak el a kórházak, akkor több ezer koronavírusos beteg lehetett már március első heteiben, jellemzően budapesti kórházakban.

Az eljárásrend szerint: 7.1.1.1. Gyanús eset / Kivizsgálás alatt álló eset

A. Olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél az alábbi tünetek közül legalább egy fennáll: láz (≥38°C), köhögés, légszomj; hirtelen megbetegedési kezdettel, függetlenül a megbetegedés
súlyosságától,

ÉS

B. aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napban

B1. – szoros kapcsolatban* volt megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel

VAGY

B2 – olyan, az új koronavírus fertőzéssel érintett területen járt, ahol közösségi terjedés** feltételezhető

A beteg gyanús/kivizsgálás alatt álló esetnek minősül amennyiben az A. pontban szereplő feltétel és a B. pontban szereplő feltételek valamelyike teljesül.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha március 15-ig alig volt igazolt fertőzött hazánkban, akkor 6746 teszt milyen betegek vizsgálati anyaga volt? Miért kellett őket „Wuhan koronavírusra” és influenzára is a tesztelni?

És még egy nagyon fontos tényadat: A kormány által közölt adatok alapján hazánkban az egyik legalacsonyabb a 100 tesztre jutó pozitivitás kimutatás. Azaz, 100 tesztből mindössze 3 esetben igazolja a labor a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. Kérdés, hogy a valóságban így van-e? Olaszországban, ahol szintén a WHO ajánlásait vették figyelembe a tesztelésnél, 100 tesztből 18-27 teszt mutatott új koronavírus pozitivitást.
Budapesti kórházakból terjedhetett szét a járvány

80 ország átlagát tekintve, 20 nap telik el az első igazolt fertőzött és az első halálos áldozat bejelentése között. Magyarországon 10 nap is elég volt, március 15-én egy 75 éves férfi a Covid-19 első hivatalos áldozata. Az első eset óta 405, jellemzően idős, súlyos betegségekkel küzdő ember halt meg. Olyanok, akik nagy valószínűséggel kórházi kezelést kaptak. Véleményünk, hogy jelentős részük Jó eséllyel valamelyik budapesti kórház krónikus részlegén feküdhetett és ott fertőződtek meg.

Március 15-én jelentik be, hogy meghalt egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba.

Ezek a betegek általában 10-14 nap múlva intenzív osztályra kerülnek, és ott gépi lélegeztetésre szorulnak. A gépi lélegeztetés sokszor hetekig is eltart – mondta Szlávik János, megjegyezve, hogy a jelenleg intenzív osztályon ápolt egyik beteg két hete lélegeztetőgépen van.  Elmondta azt is: azok a betegek, akiknek nagyon enyhe tüneteik vannak, otthon várhatják a gyógyulást, ami általában két hét. Amennyiben az állapotuk romlik, ezek a betegek is azonnali kórházi kezelésre szorulnak.

Mai adat szerint 812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 50-en vannak lélegeztetőgépen, miközben 413 főre emelkedett az elhunytak száma. Naponta átlagosan 10 elhunytat jelentenek be, miközben lélegeztetőgépen jellemzően naponta 50 beteget jelentenek.

A kormány egész április 16-ig nem közölt számadatokat a kórházban kezelt covid-19 betegekről, ekkor viszont már 729 beteget kezeltek, számuk azóta folyamatosan növekszik.

Szlávik János tegnap azt mondta, azok, akik súlyos tünetekkel kerülnek kórházba, sokszor ott töltenek 3-4 hetet, vagy még is több időt.

A kormány tájékoztatása szerint eddig 31 idősotthon lakói közül 98-an haltak meg Covid-19 betegség következtében. Az elhunytak 79 százaléka budapesti. Viszont arról nem beszél a kormány, hogy a többi áldozat hol, és milyen körülmények közt fertőződhetett meg.