TASZ: Megbélyegzés helyett szociális intézkedéseket várunk a miskolci polgármester-jelöltektől!

Nyílt levélben fordult a miskolci polgármester-jelöltekhez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) más civil szervezetekkel, és roma nemzetiségi önkormányzati jelöltekkel együtt azért, hogy tájékoztassák a közvéleményt, milyen lépéseket terveznek a mélyszegénység, a szegregáció és a kirekesztés csökkentésére. Az aláírók elvárják, hogy a városvezetés a jövőben ne megbélyegző retorikával és rendészeti eszközökkel kezelje a mélyszegénységből fakadó problémákat, hanem megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel.

A levél emlékezteti a polgármester-jelölteket arra, hogy Miskolcot a nagyarányú munkanélküliségből, a fokozódó szegénységből, a lakhatási szegregációból és az ezzel járó nehézségekből eredően súlyos szociális problémák sújtják, erre pedig a 2010-ben megválasztott helyi vezetés olyan intézkedés-sorozattal és nyilvános kommunikációval reagált, amelyek arra irányultak, hogy a mélyszegény, főleg roma származású lakosságot kiszorítsák a belvárosból, és a velük szembeni indulatokat fokozzák.

Idén májusban a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott arról, hogy a miskolci önkormányzat és a polgármesteri hivatal jogellenes gyakorlata megsértette a Miskolc szegénytelepein élők egyenlő bánásmódhoz való jogát. Ennek a gyakorlatnak részei voltak a szegénytelepeken folytatott összevont hatósági ellenőrzések, a szociális bérlakások lakóinak elüldözését célzó lakásrendelet-módosítás, a számozott utcák alternatív elhelyezési terv nélküli felszámolása, és a mindehhez társuló cigányellenes önkormányzati kommunikáció. A bíróság eltiltotta az önkormányzatot az újabb jogsértésektől, és tízmillió forint közérdekű bírságot szabott ki.

A rendszerváltás óta egyre fokozódó társadalmi és vagyoni különbségek miatt a helyzet összetett megoldást igényel, de az önkormányzatnak számos erőforrás áll rendelkezésére, hogy érdemi lépéseket tegyen a szegénytelepeken élők integrációja és felemelkedése, a többségi társadalom érzékenyítése és a társadalmi feszültségek csökkentése érdekében.

“A nehézségek kezelése és megoldása nemcsak az érintettek, hanem minden miskolci lakos, közvetve pedig minden magyar állampolgár érdeke. Ezért arra biztatjuk a miskolciakat, hogy ők is kérdezzék meg polgármester-jelöltjeiket, hogy mit terveznek tenni a várost sújtó szociális problémák kezeléséért, ha pedig a korábbiakhoz hasonló cigányellenes intézkedéseket tapasztalnak, jelezzék a jogalkalmazó és jogvédő szervek, köztük a TASZ felé!” – mondta el Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőség Projektjének vezetője.

A levél teljes szövege elérhető a TASZ honlapján.

A jogsértő intézkedésekről szóló összefoglalójuk itt érhető el.