TASZ: az államnak segítenie kellene az otthonápolást

Már több mint tízezren írták alá a TASZ és a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület petícióját, amiben a szociális szolgáltatások bővítését követelik. A petíciót október 10-ig lehet még aláírni.

Magyarországon ma több mint félmillió (!) állampolgár segítségre szorul a mindennapi önálló életvitelében az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt. A fogyatékossággal élő gyermekeiket vagy éppen gondozásra szoruló idős szüleiket otthon gondozó családtagok teljesen kiszolgáltatott helyzetben élnek, de a családjuk nélkül élő felnőtt fogyatékos emberek sincsenek jobb helyzetben.

A TASZ legújabb videójából megismerhető Andi, akinek hat gyermeke közül ketten fogyatékossággal élnek. Andi és a hozzá hasonló helyzetben lévő szülők nem számíthatnak segítségre az államtól.

A Társaság a Szabadságjogokért polgármesterjelölteket keresett meg levélben, és arra kérte őket, hogy tegyenek ígéretet szociális szolgáltatások bővítésére. Az elmúlt napokban több mint 20 választ kaptak, legtöbben a házi segítségnyújtás bővítésére tettek ígéretet, de sokan más formában is segítenék azokat, akik gyermeküket vagy idős hozzátartozójukat ápolják otthon. A polgármesterjelöltek válaszait a itt lehet elolvasni.

A petíciót elindító és az azt támogató civil szervezetek azt követelik az Emberi Erőforrások miniszterétől, hogy állami finanszírozásból tegye lehetővé olyan szociális szolgáltatási rendszer kialakítását, ami:

  • rugalmas, hétvégén és a nap 24 órájában elérhető;
  • területileg kiegyenlített, lefedi az ország egész területét;
  • ahol megbecsült, jól megfizetett, felkészített személyi segítő látja el a szükséges feladatokat;
  • és az érintettek számára elérhető, megfizethető.

Az otthon gondozó, elsősorban középkorú nők nagy többsége vidéken, tömegesen a szegénységi küszöb alatt él, és napi 6-9 óra aktív gondozói munkát végez. Nekik a magánéletükre szinte semmi idejük nem marad, mert az általuk gondozott idős emberek, illetve a fogyatékossággal élők nem csak hétköznap 8-tól 4-ig idősek vagy fogyatékosok, ugyanazok maradnak este és hétvégén is. Ezért segítségre sem csak idejük töredékében van szükségük.

Olyan rugalmas, hétvégén és a nap 24 órájában elérhető személyi segítő szolgáltatásra van szükség, aminek segítségével fogyatékossággal élő, vagy akár egészségi helyzete, kora miatt akadályozott embertársaink is élhetnek alapvető jogaikkal.

Nem csak az önálló fogyatékos emberek, de az otthon gondozók döntő többsége szerint is jobb az érintetteknek otthon, a családjuk körében élni, és nem több száz fős tömegintézményekbe költözni. A gondozottaknak és az ápolóknak, de az egyedül élőknek is fontos ugyanakkor a segítség, hogy ne egyedül kelljen megbirkózniuk a mindennapi teendőkkel, eléjük gördülő akadályokkal. A különböző szociális szolgáltatások ma az érintettek töredékéhez jutnak csak el. Tízből hárman nem is tudnak ezekről a szolgáltatásokról, pedig jogosultak lennének a segítségre.

A petíció itt írható alá.