Szele Tamás: Zsiráfmajmok vagy embergiliszták?

Kérem, minden attól függ, mekkora az az élőlény, amelyik az alagutat ásta. És miféle, mert a Migration Aid szerint földikutya volt az illető, esetleg – ezt találnám valószínűbbnek – róka vagy borz, ellenben a rendőrség hittel hiszi, hogy ember, és látták is a fejét kibukkanni a lukból.

Ez, úgy gondolom, bővebb magyarázatra szorul, mert a földikutyát vagy borzot még holdfényben is csak erős pálinkázás esetén lehet embernek nézni. Szóval, bejárta a magyar sajtót a hír a minap arról, hogy a rendőrség „újabb migránsalagutat” talált a déli határon, de szerencsére ember nem jutott át rajta. Lássuk az akkori hírt:Rendőrök és honvédek egy újabb alagutat találtak a szerb–magyar határszakaszon. A járatot hajnali ötkor fedezték fel: egy 24 méter hosszú, és körülbelül 40 centiméter átmérőjű alagút vezetett szerb oldalról pontosan a magyar határkerítés tövéig – ám az ásó vagy ásók még nem fejezték be munkájukat, „az alagúton keresztül bejövetel nem volt”. A szerb és magyar hatóságok betemetik a járatot.” (Népszava)

Elképzeltem a negyven centi széles menekülőt, aki képes huszonnégy métert kúszni az alagútban levegővétel nélkül. Esetleg átfolyik rajta, más megoldás nincs. Az fel sem merül, hogy rókalyukat, borzvárat találtak volna – nem, kérem, ez alagút, szerintem vasúti szerelvények is járnak benne, és nemsokára meghosszabbítják Bicskéig, aztán Lovasberényig. Elképzeltem, aztán nem törődtem vele, volt más dolgom. Azonban a Migration Aid is elképzelte, és ők már Facebook-posztot is írtak róla tegnap reggel:

FIDESZES PROPAGANDAESZKÖZZÉ SILÁNYUL A MAGYAR RENDŐRSÉG

Vége a járványnak, ismét gőzerőre kapcsolt a migránsozós propagandagépezet. Ehhez sajnos teljes mellszélességgel asszisztál a rendőrség is. Büszkén mutogatják kamerastáboknak a frissen felfedezett „migránsalagutat”, ami alig nagyobb a környéken élő földikutyák alagútjainál. A lyuk 40 centi átmérőjű, amin jó, ha egy gyerek átférne.

Tekintsünk el attól az apróságtól, hogy ez a lyuk nincs felnőtt emberre méretezve. Szeretnénk, ha a rendőrség bemutatná nekünk, a járőröző rendőrök/katonák szeme előtt, a pár száz méterenként álló őrtornyok, hő- és mozgásérzékelő kamerák kereszttüzében hogyan termelt ki bárki láthatatlanul úgy 200 talicskányi földet, és hová tűnt az a fél hegynyi föld?

Vagy: ha ennyire semmit sem ér a kerítés, a járőrözés, a kamerák, azaz a több tízmilliárdért épített és fenntartott határzár, miért venné bárki a fáradtságot, hogy heteken keresztül ásson? Elvégzi a feladatot 10 perc alatt egy drótvágó, esetleg egy kerítésnek támasztott létra is.”

Hát márpedig egy folyékony menekülő, aki vékony csermelyként csordogál át a határ alatt (mert csak úgy fér el a lyukban) még mindig elképzelhetőbb, mint az, hogy a magyar határőrizeti és rendőri szervek rókalyukat, borzvárat nézzenek alagútnak. Tiltakozott is a Police.hu a Facebook-poszt ellen, a tisztesség úgy kívánja, hogy azt is közöljük, amit ők mondtak.

A kéziásóval készült alagutakat nem a földikutyák ássák a határkerítés alatt. Nem is a rendőrök.A migrációt segítő civil szervezet szerint a múlt héten felfedezett járat alig nagyobb a környéken élő földikutyák alagútjainál, azon nem férne át egy felnőtt ember. Azt is vitatják, hogy ilyen üreget észrevétlenül ki lehet ásni a jól őrzött határszakaszon. A tények azonban makacs dolgok. Az alagút körülbelül 40 centiméteres átmérőjű kijáratát 2020. június 5-én 0 óra 10 perckor akkor vette észre a Magyar Honvédség járőre és a Szeged Határrendészeti Kirendeltség szolgálatirányítója, amikor az azt ásó ember feje kibukkant a föld alól – rácáfolva ezzel az összeesküvés-elméletek gyártóira. A járőrök a szerb oldalra visszamenekülő mintegy 6-8 főt nem követhették. A területen egyébként azért volt a szokásosnál is nagyobb határőrizeti jelenlét, mert a térségben erős migrációs mozgást észleltek a kamerák.

(…)

Az alagutak kiásása kapcsán újra felvetett kérdésekre egyébként már tavaly választ adott a rendőrség, amint az itt, az egyik tavaly felfedezett járat mellett tartott helyszíni sajtótájékoztatón is elhangzott. Az illegális migránsok módszerei változatosak, próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, és előfordul, hogy kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutakon keresztül próbálnak bejutni az országba. A járőrözés folyamatos, ennek köszönhetően az alagutakat többször már azelőtt felfedeztük, hogy azokat használatba vették volna. Ez azért is fontos, mert a járatok életveszélyesek a készítőikre, használóikra.” (Police.hu)

Tehát akkor, ugyebár, éjféli órán látta meg a járőr a negyven centis átmérőjű kijáratból kibukkanó fejet, azonban a fej is meglátta őket, minek következtében mintegy hat-nyolc személy visszamenekült szerb területre. A rendőrség esetünkben tényleg nem részletezi a járat átmérőjét, csak a kijáratét, ez a negyven centi, ámde fontosnak tartja megjegyezni, hogy ezeknek az alagutaknak nincs belső támasztószerkezete, így sokkal szélesebbek nem lehetnek kijáratuknál, ugyanis a talaj pont olyan szélességben omlana be, mint maga a járat. Mármost ismervén egy átlagos felnőtt ember méreteit, maga a menekülés is kínai cirkuszba illő artistamutatvány kellett volna legyen. Itt valakinek nincs teljesen igaza, de mivel én egyik szervezetről sem tételezném fel, hogy tudatosan vagy szándékosan meg kívánna engem, esetleg bárki mást téveszteni, lássuk, mi magyarázná meg a jelenséget kielégítően? Úgy, hogy mindenkinek igaza legyen?  1. A járőr nem emberi fejet látott, hanem egy fejnek álcázott periszkópot, mely a második világháború alatt fejlesztett német Untererdboot-187-hez tartozott, ez a földalattjáró (lásd még: tengeralattjáró) fegyvernem nagyon ritkán került bevetésre, ám mivel nem sikerült egyetlen egységét sem elfogni, feltehető, hogy máig harcoló német alakulatról van szó, melynek legénységét lilliputi önkéntesek közül toborozták. A jármű nem csak képes navigálni a föld alatt, de össze is zárja maga mögött, mindössze negyven centis járatot hagyva, erre is csak azért van szükség, hogy fedélzeten tartózkodók levegőt kapjanak. Javasolt a hadsereg elit alakulatainak bevetése, az U-fegyvernem sosem kegyelmezett célpontjainak.
  2. A fejét kidugó élőlény egy ritka, wakandai zsiráfmajom, rendszertanilag átmenet a gorilla és a zsiráf között, és a nyaka egészen pontosan 24 méter hosszú, ám keskenyebb negyven centiméternél, így fizikailag lehetséges, hogy amint kidugja a föld alól, embernek nézik. Hogy miért dugta be a föld alá? A zsiráfmajom kíváncsiságáról ismert, és valószínűleg alulról próbálta szagolni az ibolyát.
  3. Mint az jól tájékozott körökben közismert, Magyarország alatt népes gyík- és kígyóember-kolóniák élnek, komoly és népes nagyvárosokkal, saját és a humanoidokra veszélyes kultúrával, azonban a környező országokban élő fajtársaikkal is hadban állnak. A járőr abban a pillanatban látta meg egy szerb diverzáns gyíkember-alakulat vezetőjét, amikor az kidugta a fejét a föld alól, hogy ellenőrizze: már elérték-e az ellenséges területet, ideje van-e már a támadásnak. A rendezetten visszavonuló alakulat infralátása útján észlelte katonáinkat és úgy döntött: nem veszi fel velük a harcot.
  4. A szerb hadsereg tudósai emberi géneket kereszteztek óriásgilisztákéval, és az ebből született szörnyeteg bukkant fel a déli határon, ez megmagyarázná az eltűnt földmennyiség rejtélyét is: a monstrum egyszerűen megette és kiürítette maga mögött. Megfordulnia sem kellett, mert két feje van, egy elöl, egy hátul. Hollywood most tárgyal velem ennek az ötletnek a megrémfilmesítéséről.

Kérem, ez mind megmagyarázná az eseményeket és nem kéne egymást hazugnak nevezni, tessék elhinni bármelyiket és máris meg van mentve a becsület, a kölcsönös tisztelet és a civilizált hangnem.

Ugyan ezek is hazugságok, minden szavuk az, de inkább én hazudjak, minthogy elhiggyem: szükség és igény esetén a rendvédelmi szerveink nem mondanak igazat.

Az ugyanis nagy baj volna.

Akkor már inkább füllentek valami szépet, színeset helyettük én.