Szele Tamás: Zavar az Erőben

Yoda mester, kérlek, adj tanácsot, mert hatalmas zavart érzek az Erőben. „Mintha milliónyi hang sikoltott volna fel, majd hirtelen elhallgattak – azt hiszem, valami borzalmas történt” – mondaná Obi-Wan Kenobi, de egyrészt szerencsére nem milliónyi hang sikoltott csak egy, az is a Kövér Lászlóé, másrészt még nem történt meg minden borzalom, de jó lesz, ha figyelünk.

A Halálcsillag ugyanis majdnem kész van, és Darth Kövér egyre hangosabban hörög az Erő Sötét Oldaláról. Szóval, megint nyilatkozott, ezúttal a Magyar Hírlapnak, és reagált is erre az interjúra a magyar sajtó kisebbik része. A nagyobbik része nem reagált, hanem leközölte szó szerint, változtatás és vélemény nélkül, ugyanis ők a KESMA részei. Elég abszurd, hogy az ember mintegy mandinerből, falról pattanva kapja meg egy vezető kormánypárti politikus megnyilatkozásait ahelyett, hogy írna neki egy e-mailt és postafordultával megjönne a válasz, de Kövér ilyen és társai sem különbek, ők valódi sajtóval nem állnak szóba, nehogy még kérdezzenek is tőlük valamit. Szerintem az első olyan interjú, ami kellemetlen lesz Kövérnek a bíróságon zajlik majd le, főtárgyalás keretében, de hol vagyunk még attól… egyelőre a minapi interjúnál tartunk, aminek már a címe is cseles, valódi sith nagyúrhoz méltó:A gyűlölet nem pálya”

És ezt pont ő mondja. Nyilván halálra akarja röhögtetni a lázadókat, csak azok se most jöttek a Millenium Falconnal. (Mellesleg arra még majd ki fogok térni, kik is a lázadók és kik a birodalmiak, mert ez kormányoldalon mintha nem lenne világos). Szóval, mielőtt még elmerülünk az Erő Sötét Oldalának homályában, annyit szeretnék megjegyezni, hogy laptársaink kivétel nélkül megragadtak azon a ponton, hogy Kövér Karácsony Gergelyről azt mondta:

a főpolgármester most úgy viselkedik, mint egy pubertáskorban lévő kiskutya, amelyik látványosan körbejelöli a területét.”

Hadházy Ákosról pedig még érdekesebbet bírt megjegyezni:

Hadházy Ákos zoológiai besorolása szerint Hadházy Ákos. Nincsen párja széles e világon.”

Valóban felháborító a dehumanizálás, ráadásul tudjuk, hogy Hadházy nős ember, feleségét Hadházy-Szőcs Boglárkának hívják, vagyis van párja – de, kedves kollégák és kedves közönség, ne hagyjuk, hogy a Sötét Oldal stíluselemei megtévesszenek minket, ennél jóval több van ebben az interjúban. Csak úgy pezsegnek az ereimben a midikloriánok, mikor olvasom, itt komolyabb a baj, mint némi sértegetés. Lássuk csak, miket beszél, ha nem személyekről, hanem általában, a világ dolgairól van szó?Az, amit ma kultúrharcként látunk, nem más, mint a posztkommunista – mára liberálissá vedlett – értelmiségi csoportok és kineveltjeik kompromisszumot, sőt könyörületet sem ismerő, egzisztenciális érdekek mentén folytatott utóvédharca a Kádár-rendszerben megszerzett és a rendszerváltozás első két évtizedében gondosan őrzött hegemónia megtartásáért.”

Érdekes, Darth Kövér, én meg úgy látom, hogy a kultúrharcot épp maguk, birodalmiak vívják, a maguk értelmiségi klikkjei támadnak rá mindenki másra kompromisszumot, sőt könyörületet sem ismerő, egzisztenciális és anyagi érdekek mentén folytatott harcban, melynek célja a NER-ben megszerzett hegemónia megtartása. Maguk most azt akarják elhitetni – már akivel lehet – hogy a Sötét Oldal a Világos, a Világos a Sötét és maguk a lázadók. Erre utal különben az egyik aktuális propaganda-videójuk is, amit az Alapjogokért Központon keresztül terjesztenek.

2019. 12. 16. KözpontInfó

Star Wars premier: hangolódjon gyurcsányos kisvideóval!Az Alapjogokért Központ bemutatja a régi-új magyar sitheket

Közzétette: Alapjogokért Központ – 2019. december 16., hétfő

Szóval ne tessék azt hinni, hogy én itt szimplán ironizálok a Csillagok Háborújával: pártunk és kormányunk legalább háromnegyedig komolyan gondolja ezt az Erő-dolgot, még ha úgy is áll nekik a fénykard, mint tehénnek a gatya. De az Erő birtokában ők mindig győznek.

Összességében kiváló évet tudhatunk magunk mögött, leginkább annak köszönhetően, hogy a kormány egyes gazdaság- és családpolitikai intézkedései előrébb vitték az országot. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fidesz–KDNP mindkét idei voksolást megnyerte. Annak magyarázata már a politikai kommunikáció rejtelmei közé tartozik, miért van mégis teljesen ellentétes képzetünk két olyan választás kapcsán, amelyek eredménye majdnem tizedszázaléknyi pontossággal megegyezik egymással. Tény: a májusi EP- és az őszi önkormányzati választáson a leadott szavazatok nagyjából ötvenkét százalékát a kormánypártok, illetve jelöltjeik kapták.”Mondom én, a Fekete Lovag mindig győz. Jaj, bocsánat: az egy másik film és egy másik sötét lovag. De hogyan kerül az ember az Erő Sötét Oldalára? Palpatine azt mondta: „Engedd, hogy átjárjon a gyűlölet!” Mármost Kövér szerint mindenkit átjárt, aki velük szemben áll, idézzük az összes idevágó említést az interjúból, mert bizony ötször is használja ezt a szót.

Kétségtelen, a mozgósítás szempontjából jelentős utolsó néhány napban a botrány rá tudott erősíteni az ellenzék jól felépített gyűlöletkampányára. (…) Ami a kérdést illeti: a közös nevező a gyűlölet. Most érett be a társadalom egy jelentős részében az ellenzék által kilenc éve folytatott háborús hisztériakeltés gyümölcse. Ugyanakkor ez nem újdonság. A nyilasokat és a kommunistákat 1944–45-ben is a gyűlölet, az irigység, a frusztráció és a gondolattalanság kötötte össze. Ezért nem okozott a kisnyilasoknak problémát belépni Rákosiék pártjába. (…) meg kell próbálnunk olyan közhangulatot, légkört kialakítani, hogy az emberek érezzék, a futballból vett szlogennel szólva: a gyűlölet nem pálya. (…) Az egyes nyugati politikai tényezők, illetve magyarországi ügynökeik részéről ránk zúduló olthatatlan és elementáris gyűlölettel szembeni ellenálló képességük magyarázhatja, hogy más országok politikusai is egyre vakmerőbbek, és ők is Sorost nevezik meg a zűrzavarkeltők mögött álló tényezőként. Erkölcsi értelemben, de a politikai tekintélyünk szempontjából is fontos, hogy ezt mi engedtük meg magunknak elsőként, magunkra vonva az antiszemitizmus megszokott, hazug vádját. Az igazság előbb-utóbb utat tör magának.”

Ebben a szövegkörnyezetben valódi bátorság kellett ahhoz a félmondathoz, miszerint „a gyűlölet nem pálya”. Ugyanis mit mond Darth Kövér? Azt, hogy az „ellenzék” (rossz értelemben használja a szót, nem csak a parlamenti ellenzéket érti alatta, hanem mindenkit, aki szemben áll a kormánnyal, ahogy a Csillagok Háborújában is mindenki lázadó, aki nem birodalmi) kilenc éve gyűlöletkampányt folytat szegény, ártatlan kormány ellen. Valószínűleg az ellenzék békemenetelt a pesti utcákon is, az ellenzék üzent hadat az IMF-nek, az ellenzék vívott szabadságharcot Brüsszel ellen, a migráció ellen, Soros György ellen, Jean-Claude Juncker ellen, Ady Endre ellen, a kicsi kutya farka ellen, az a gyűlölködő, militáns ellenzék, míg a szelíd kormány otthon üldögélt és makramézott. Az ellenzék üzent hadat kétszer is a társadalombiztosításnak és a rokkantellátásnak, a munkanélküli-ellátásnak és az egyetemistáknak. Nem a kormány.

Ja, nem.

Kit néz hülyének, uram? Hagyja ezeket a sith elmetrükköket, Jedi-lovagon nem működik.

Ráadásul, mint bemutatja, még a Nyugat is aljasul gyűlöli önöket, bizonyára a gonosz Soros hatására, akinek mindenhol ott vannak az ügynökei. Persze. Magukat mindenki gyűlöli és üldözi, azt csodálom, hogy miképpen vannak még életben, más ebbe már rég belerokkant volna és a sarkon koldulna, de maguk sem gazdag emberek, ugyebár.

Ja, de, mégis: minden értékesebb dolog a maguké.

A tetteiket nézve – van magának egy miniszterelnöke, az mondta egyszer, hogy:

Ne figyeljenek oda arra amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok!”

épp maguk, a gyűlölet kútfeje, minden harc és támadás kiindulópontja, beszéljen bármit a magukkal szemben állók „gyűlölködéséről” – az tény, hogy nem nagyon szeretik magukat, például én sem mennék most be magával a sarki kocsmába, mert piszok nagy verés lenne belőle – de ha félretesszük a lózungokat, jelszavakat és véleményeket, tárgyilagosan, a tetteket vizsgálva bizony maguk a Sötét Oldal.

És azt állítják, hogy ellenkezőleg, maguk a Világosak.

Én is ezt állítanám a maguk helyében, de ez csak akkor működhet, mikor hitről van szó és nem tényekről.

Van azonban egy rettenetes érzésem. Maguk addig vették komolyan ezt a Sötét Oldal-Világos Oldal játékot, hogy már nem tudják: ez egy film. Egy film, nem a valóság. Az Erő nem mérhető jelenség, főleg, mert kitalált fogalom, puszta fikció.Kövér László egyre gyakoribb és egyre radikálisabb megszólalásai pedig azt jelzik, hogy ő már a Csillagok Háborújának univerzumában él, és egyelőre zavarban van: nem tudja eldönteni, hogy ő még Darth Vader, vagy már Sheev Palpatine, először szenátor, de már főkancellár, később – talán császár? Persze a filmben ez két külön személy, de elférnek ők Kövér koponyacsontja mögött: Darth Vaderként suhogtatja a fénykardot, fojtja a szót kíméletlenül az ellenfeleibe az Erő segítségével, de ambíciói meglehet, császáriak, Palpatine-hoz méltóak.

Persze, ahhoz még létre kellene jönnie a Birodalomnak is.

Nem azért mondom, ezek az új Star Wars-folytatások egyre pocsékabbak…

Mindenképpen, hatalmas zavart érzek az Erőben.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!