Szele Tamás: Vitatkozni a sikerrel

Szóval, van nekem egy öreg barátom, aki gyakorlatilag minden volt már, ismereteim szerint akasztott ember is, de mivel rám is mondtak már ki érvényes halálos ítéletet egy másik országban a szocialista államrend elleni összeesküvésért, ez nem hat meg. Ő filmproducer volt, Nyugat-Európában, és gyakran idézi a filmes mondást: „nem vitatkozhatsz a sikerrel”.

Dehogynem.

Sőt, majdnem muszáj is.

Akkor nézzük meg, mi a siker? Ebben a mi k… edves sajtószakmánkban az olvasottság még a legjobb mérőszám. Mondjuk logikusnak is tűnik: ha én paraszt vagyok és krumplit termelek, kiviszem a piacra, akkor vagyok sikeres, ha az én szép krumplimat többen veszik, mint a szomszéd csúnya krumpliját, ez világos. Csak a sajtószakma nem a nyers alapanyagról szól, azt a krumplit nekem meg is kell sütni, mielőtt eladom, és akkor már az is számít, hogy hámozom, hogyan vágom, miként sütöm, mennyiért adom.

Meg az is, mit mondok róla.

Egyelőre tehát vázoltuk a piacgazdaság elvi alapjait, de mi van akkor, ha jön a piacra egy árus, és azt mondja, hogy ő kígyóolajban süti a krumplit, és aki eszi, halhatatlan lesz? Annyit nem ér a történet, hogy agyoncsapjuk az egyik jóllakott vevőt, de hazugság akkor is. Erre találták ki a piacfelügyeletet, de azok mostanság épp a kígyóolajosokkal vannak a legjobb pálinkázásban… és különben sem lenne hatáskörük kivágni a hazugot a piacról. Ha kuruzsol, ha nem: a sajtó olyan üzletág, amiben nagyon nehéz bizonyítani a csalást. Na, akkor lássuk, miről beszélek.

Ugyebár Koncz Zsuzsának megjelent egy új száma, hogy finoman fogalmazzak, valószínűleg nem lesz Orbán Viktor kedvence, főleg a „fenn a várban a gyógyszer végleg elgurult” sor miatt. Mit tehetünk – valóban elgurult. Ez roppant sajnálatos és nem bizonyos, hogy a Kormányinfón gyakran ki fogják emelni, ezt tekinthetjük ténymegállapításnak is. Ettől azonban nem roppant meg a rendszer gerince és nem nyílt új korszak a magyar rocktörténelemben, egyszerűen gazdagabbak vagyunk egy egész jó kis számmal.

Adjon Isten ezerennyit.

A valódi sajtó, például a HVG be is számolt róla, csak hát ez nem szenzáció.

Akkor csinálnak belőle: a tv2-friss.com nevű álhírlap, melynek olyan számos jogelődje volt, hogy kérném, tekintsenek el mindegyikük felsorolásától, de alapvetően a tudasfaja.clubból származik, az pedig a mindenegybenből, valamint az egész az Őskáoszból, és külön úton jött létre, a Világegyetemen kívül és tévedésből, ennyit a Genezis Könyvéről – nos, ők úgy közölték ezt, hogy:

„DRÁMA! ORBÁNNAK BESZÓLOGATÓS DALT ÉNEKELT KONCZ ZSUZSA ÉS BRÓDY JÁNOS. EZT NEM ADJÁK LE SEHOL”

Sag schon. Nem tudom, mitől lenne ez dráma, dráma az, amikor Macbeth megöli a konkurenciát és elindul az erdő, Helsingörben pedig megjelenik a szellem a vár fokán, és követeli, hogy esküdjenek. Az speciel dráma, de ez csak annyi, hogy mindenki tette a dolgát.

Oké, akkor baj van, nem dőlt össze a világ és Csuri cica is zavartalanul mosakszik a tévé tetején. Ez esetben írjon ez a tv2-friss.com valami olyant, amit felrázza a népet.

„BOTRÁNY! ORBÁN VIKTOR HIVATALBÓL FELJELENTETTE KONCZ ZSUZSÁT A KORMÁNYT TÖBB ÍZBEN MEGSÉRTŐ DALA MIATT. DE EZ MÉG NEM MINDEN!

A miniszterelnök ma reggel közleményt tett közzé, melyben kijelenti, hogy a kormány minden tekintetben támadja és elutasítja a Koncz Zsuzsa dala által közölt üzenetet, továbbá hivatalból feljelentést tett az énekesek ellen az alkotmány megsértése miatt. Továbbá erőteljesen felszólítja őket, hogy azonnal kérjenek bocsánatot a nagy nyilvánosság előtt, ugyanis nem csak a kormányt, de minden jóérzésű magyar embert megsértettek.”

A miniszterelnök valóban a magyar történelem egyik olyan figurája, akiről gyakran elmélkedem, mire is lenne végső soron alkalmas, de eddig még nem jöttem rá, talán esélyei lennének a százméteres rövidsikkasztás számában az olimpián, de van egy ismerősöm, akit már nyolc országban köröznek ezért a sportért, és az jobb nála e téren. Mindegy is, az a lényeg, hogy Orbán Viktor nem tett közzé ilyen közleményt. Nem is nagyon tehetett volna, egy ilyen feljelentést be sem fogad a bíróság, szó nincs alkotmánysértésről (mondjuk alkotmányról sem), ez értelmezhetetlen jogi szempontból. De ingabasszus, hiszen mindenkinek ingyen a rendelkezésére áll a kormany.hu, azon még azt is megtalálja az ember, ha Orbán kertjében hármat tojott a fürjecske – csak éppen ezt nem.

Talán, mert nem igaz.

Igen ám, de görgetni kell a szenzációt tovább, mert nem lesz olvasó, nem lesz nézettség, és még napi félmillió alá kerül a reklámforgalom! A tv2-friss.com tehát folytatja:

„KONCZ ZSUZSA MINDENT ELSÖPRŐ VÁLASZA ORBÁN VIKTORNAK:URAM! LEHET ENGEM FELJELENTENI, DE ÉN NEM TETTEM MÁST MINT…

A Művésznő válasza a következő:

Meg vagyok döbbenve, hogy Magyarország Miniszterelnöke fenyegetőzik.

Ön azt hangoztatja, hogy demokrácia van.

Én nem tettem mást, csak dalba öntöttem a magyar nép álmait.

Semmi sértőt nem vélek a dalomban, Ön ennek ellenére fel akar engem jelenteni.

Nem riaszt vissza és nincs okom bocsánatot kérni senkitől.

Ha Önt mégis sérti a dalban kimondott őszinteség, talán tükörbe kellene néznie!

Tisztelettel: Koncz Zsuzsa”

Történetesen én ugyan nem vagyok közeli ismeretségben Koncz Zsuzsával, bár készítettem vele interjút, tehát tudom, hogy művelt és értelmes ember – abban viszont biztos vagyok, hogy épp ezért soha, sehol és semmilyen körülmények között nem fogalmazna így, ez egy nyugalmazott téesz-főkönyvelő stílusa, a harmadik féldeci után, negyedik előtt. Szóval, ez is szemenszedett hazugság, de újabb félmillió olvasó látja a reklámokat. Lehet fokozni?

Hogyne lehetne, szegény Bogdán Lászlót még nem kevertük belé. Speciel vele is volt már találkozásom, különös ember, de nem térnék ki érdemeire, ő Cserdi polgármestere. Mondjuk úgy, hogy sajátosak a módszerei, de erről a kérdésről beszéljen inkább valaki más, nem mondom, hogy jó vagy rossz ember lenne, azt viszont mondom, hogy csodát nem tud tenni – ugyanis arra még ő sem lehet képes, hogy nyílt levelet írjon egy olyan sajtótermékbe, aminek sem impresszuma, sem e-mail címe nincs, postacímről ne is álmodozzunk. Telephelyről sem. De lám:

„BOGDÁN LÁSZLÓ NYÍLT LEVÉLBEN ÜZEN ORBÁN VIKTORNAK KONCZ ZSUZSA FELJELENTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN.- EZÚTON KÉRJÜK KÖVETŐINKET FEJEZZÉK KI VÉLEMÉNYÜKET A LEÍRTAKKAL KAPCSOLATBAN!

Úgy gondolom, hogy Koncz Zsuzsa és Bródy János sem sértett meg meg senkit, azonban a feljelentő a szólásszabadságot megsértette!

Azonban ha már így alakult meg szeretném kérdezni a mélyen tisztelt miniszterelnök úrtól, hogy miért fáj önnek a nemzet üzenete?

Miért fáj önnek, hogy rengetegen éreznek hasonlóan?

Azt gondolom, hogy nem sértettek meg egyetlen jóérzésű magyart sem.

Nem akarom megbántani Önt Miniszterelnök Úr, de amennyiben mégis sértő érzelmeket érez, talán Önben van a hiba.”

Lószerszámot, sallanggal, kérem, azt üzent Bogdán barátunk, nem ilyen marhaságot. Ő maga sem tud arról, hogy ilyen elemista szintű klapanciákat írt volna bárkinek akár egész élete folyamán, azért ennél ő okosabb ember. Ez a fogalmazás az elemi iskola negyedik osztályában nem érné el a kettes szintet és Szabolcska Mihály, valamint Gyóni Géza versenyt forgolódnak tőle a sírjukban, minek következtében ötös erősségű földmozgások tapasztalhatóak Szibériától a Lajtáig.

És van tovább. Nagy Feró érdekes módon sosem tartozott a kedvenceim közé, de ő sem üzent Koncz Zsuzsának ilyent, miszerint:

„Minden zenész társam nevében mondhatom, szégyen amit művelsz.

Daloddal támadsz egy olyan embert és kormányát, melynél soha nem volt jobb még Magyarországon.

Sértegetsz egy olyan Urat, aki akár életét is odaadná hazájáért.

Véleményem szerint nem tudod feldolgozni, hogy megöregedtél és így akarsz középpontba kerülni.

Teljesen igaza van Orbán Viktornak, amikor fel akar jelenteni.

A minimum, hogy bocsánatot kérsz és azonnal eltünteted ezt a “hazaáruló” rikácsolást!”

Feró ugyan sosem volt egy jellemgróf, de ilyeneket sem nem beszél, sem nem ír, már csak azért sem, mert kinek tenné? Ennek a tv2-friss.comnak nincsenek munkatársai, szerkesztői, elérhetősége, valószínűleg kristálygömb és asztaltáncoltatás útján jutnak az információkhoz, ezek jobban el vannak dugva, mint Fort Knox aranya, ezek olyanok, mint a házimanók, a küszöb alatt laknak és csak éjjel jönnek elő, sőt, nem is minden éjjel.

Egyelőre itt tart a tökéletesen hazug és minden szavában mondvacsinált Koncz Zsuzsa-hisztéria, amiről mindenki tud a közösségi oldalakon, kivéve magukat az érintetteket.

Különben meg, ha tudnak is róla az érintettek, akkor sem tehetnek ellene semmit, ugyanis olyan polgári per nincs, amiben nincs alperes. Márpedig itt nincs. Jogalany sincs.

Ugyebár, azt tetszenek mondani sokan, hogy nem igaz, de lehetne akár igaz is. És ha a nagymamámnak, özvegy Deutsch Lászlónénak kereke és áramszedője lett volna, akkor máig közöttünk élne, mint 76-os troli.

Nem igaz, és kész. Sajtóban hazudni jó ügy érdekében is tilos.

Rendben, ez egy ilyen történet volt. Teszik tudni, hogy hívják ezt, amikor a hazugságot nagyipari módszerekkel űzik, jobb minőségben?

Eltalálták.

Politikának.

Tessék továbbra is elhinni mindent, ami összevág a véleményükkel, érzelmeikkel. Minek is az a sok ész, gondolkodás?

Csak majd azon ne tessenek csodálkozni, ha ennek rossz vége lesz.

Lehet, hogy a tv2-friss.com üzleti siker.

De én vitatkozom vele.

Nekem ez a kötelességem.

Szele Tamás