Szele Tamás: Szórólapok a bolondok házából

Kérem tisztelettel, most elemzés következik, némi tudományos igénnyel és sok-sok elmebajjal, szóval akinek érzékeny a lelke, vegye be a nyugtatóit vagy igyon valamit, kiskorúaktól zárjuk is el ezt a tartalmat, mert nem akarjuk, hogy károsodjon az érzékeny szervezetük, aki maradt, kösse be magát, mert most a szürrealista-dadaista szórólapok világába indulunk.

Az egy dolog, hogy Magyarországon minden választási kampány abban a pillanatban indul el, amikor az előző véget ért, ilyenformán tehát sosincs nyugta az embernek. Ez már harminc éve így van, a mi népünk szorgos, tehát állandóan győz, mert „szorgos népünk győzni fog”, ahogy az Éretlenekben is mondják, és hála az állandó kampánynak, a nép egy része tényleg állandóan győz, a másik, nagyobbik része meg a dolgok természetéből fakadóan veszít. Ez történelmileg így alakult mifelénk.

De miben különbözik az idei kampány az összes többitől?

Abban, hogy most már mindenkinek kilóg a bele az állandó politikától és az aktivisták külön kis neszesszerben hordják már az idegrendszerüket, aki különösen rossz állapotban van, talicskán tolja maga előtt, sok volt a tavalyi országgyűlési választás után az idei uniós kampány, amit meleg csákányváltással követ az önkormányzati választások hadjárata. A pártkatonák másfél éve menetelnek megállás és pihenő nélkül mindegyik oldalon, mint a Láthatatlan Légió. „Ha elérik a Szahara nyugati felén az elátkozott Ghidi síkságot, akkor visszafordul az oszlop, és mennek az egyiptomi határig.” – mondaná Rejtő és körülbelül így is van. Hogy továbbra is őt idézzük, most viszont eljött az a harci pillanat, amikor a biztosítótűkkel alkalmilag odatűzik a gumikesztyűket a teniszütőkhöz. Ugyanis a folyamatos feszültség hatására elég sokan megőrülhettek, legalábbis az utóbbi napokban talált szórólapok alapján ez állapítható meg.

A szórólapok különben igényes nyomdatechnikai terméknek tűnnek ránézésre, rendes ofszetnyomással készülhettek, jó minőségű, tehát drága papírra – csak a tartalmuk, az származik a zárt osztályról.

Elemzésünk első tárgyát a 444 fedezte fel Baján, mérete ízléses átmenet a falragasz és a szórólap között, tehát mindkét célra alkalmas, two in one, tartalma pedig meghökkentő, mint egy esernyő és egy varrógép találkozása a műtőasztalon, vagy mint egy Schopenhauer-kötet Németh Szilárd kezében.

Lényegében véve csendes, hétköznapi feltámadásra hívja fel a figyelmet, miszerint most nem Lázár éled meg haló porából és nem isteni csoda folytán, valamint távolról sem a Közel-Keleten, hanem ördögi beavatkozásnak köszönhetően az SZDSZ és Baján. Mondjuk én mindezek ellenére is tudnék örülni egy működő liberális pártnak, mert mérhetetlenül hiányzik a politikai palettáról, de az égre kérdem: miért pont Baján támad fel? Nekem kényelmesebb volna, ha valahol Budapesten tenné. Mondjuk nem működő liberális párt viszont létezik Magyarországon, azért nem nyilvános helyen tartják a vezetőségi gyűléseket, mert ha megállna a pincér az asztaluk mellett, jelentős százalékkal nőne a résztvevők száma már ennyitől is, de egy működő SZDSZ-nek szerintem lenne támogatottsága. Csak éppen erre esély sincs, akármit is vijjogjon a kormánypropaganda: a Momentum nem új SZDSZ. Érdekes még a szórólap legalsó sora:

Akkor már inkább mi ellenzékiek szavazzunk az igazi zöldekre vagy Vonára!”

Izé. Vonára, aki visszavonult a politikai életből? És kik azok az „igazi zöldek”? Van egy olyan érzésem, hogy a szöveget egy böjtöléstől kissé megbuggyant remete fogalmazhatta a thébai sivatagban, aki már évek óta nem kapott illusztrált lapokat sem.

A másik elemzésre kerülő leletet a Batthyány örökmécsesnél találták és mentették meg az utókor számára – nem tudok róla egyebet mondani, ez a magyar belpolitika phaisztoszi korongja, Voynich-kézirata, Rohonci-kódexe. Megfejthetetlen. Hiányzik hozzá a kód, a rosette-i kő, biztos, hogy jelent valamit, ezt valaki megfogalmazta, leírta, kinyomatta drága pénzen a nyomdával – de ha egyszerűen csak érthetetlennek nevezzük, azzal nem keveset mondtunk, hanem úgyszólván semmit sem. Hát lássuk a medvét.

Nem tehetek róla, Mozart jut eszembe, ugyanis a Szöktetés a szerájból utolsó sora az, hogy „akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés”. Itt kérem van minden, mint a karácsonyfán, szerintem máig harcoló japán alakulat is, egyenesen a Fülöp-szigetek őserdeiből, Jézuskától géppuskáig mindent találunk, mi szem-szájnak ingere, valóságos csoda, hogy ilyen kis felületre sikerült ennyi marhaságot összezsúfolni a szerzőnek. Azt mondja:

Csupán Orbán szocialista és korrupciós politikája szerint Magyarország muszlim ország lesz!”

Tájoljuk be magunkat. Kérem a teodolitot. Ha Orbán az ellensége a szerzőnek, és szocialistának nevezi, akkor nyilván szerzőnk nem szocialista, nem is baloldali, ámde szemben áll a Fidesszel is, tehát szélsőjobboldali kéne legyen.

Fasiszta ellenőrzés minden állami és magán szektorra, valamint a jogosultsági programokra.”

Orbán „Családok éve” elnevezésű fasiszta programjai…” (német birodalmi és szovjet összehasonlításokkal)

Akkor mégsem neonáci, hiszen szidja a fasisztákat. De micsoda?

Magyarországon majdnem minden párt kemény balos”

A baloldalnak nincs érve”

De nem is baloldali. Főleg, hogy szerinte:

Az iszlám az Egyesült Államokban alkotmányellenes”

Nem, kicsit sem az. De azért ez a mondat mégis támpontot jelenthet. Meg a következő is:

Ha egy szlogen képes befolyásolni a szavazatod, akkor inkább ne szavazz!”

Szlogennek kiváló.

De mégis, mégis: ezt valaki megrendelte, kinyomatta, szétszóratta jó pénzért, ráadásul Budapest politikai központjában, a Parlament környékén. Ezt ki is kellett fizetni, és magánember számára meglehetősen költséges mulatság lenne, emögött párt kell álljon… csak melyik? Mert az rajta van, kire ne szavazzon az olvasó, az viszont nincs, hogy ezzel szemben kire igen.

Környezetszennyezésnek és pénzkidobásnak pazar, politikai haszna nulla, értelme annyi sem – bár még mindig van arra egy lehetőség, hogy a szöveg jelképesen értendő és valójában hőskölteménnyel van dolgunk, mely egy eltévedt vasorrú bába kalandos útját írja le a mágneses viharban.

Kérem szépen, a magyar belpolitika kezd teljesen megőrülni.

Bemutatott példáink bizonyítják, hogy a negatív kampánynak már arra sincs szüksége, hogy alternatívát mutasson fel a megátkozott ellenfelekkel szemben – már az is elég, ha mindenre nemet mond mindenki.

Ez már a saját lendületétől halad.

És győz a Tagadás ősi szelleme.

Hölgyeim, uraim, a magyar politikai életet hatos erősségű tudathasadás fenyegeti, paranoid tünetekkel.

Mindenki fedezékbe, a pártaktivisták megbolondultak.

Szele Tamás

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!