Szele Tamás: Szent Simicska legendája

Ünnep van ma, feleim, piros betűs ünnep: de ne keressétek a kalendáriumban, sem nem vallási, sem nem állami, hanem politika- és sajtótörténeti. Ma van ugyanis a G-nap ötödik évfordulója, mivel 2015. február 6-án hagyták el Simicska Lajos ajkait az emlékezetes szavak: „Orbán egy geci”.

És ennek aztán mindenféle következménye lett.

Rögtön az első az volt, hogy megfordította sajtóbirodalmát 180 fokkal, és ezért egyes sajtómunkások az ő tulajdonában lévő orgánumoknál felálltak, mások fellélegeztek, megint mások odakérezkedtek. Komoly médiaháború tört ki a „hűtlenek” és „hűségesek” között, de ez még szakmai belügy volna, azonban a művelt magyar ellenzék nem sajtóval foglalkozó tagjainak nagy része is valósággal díszmenetben vonult Simicska alfeléhez, annak lingváris úton történő fényesre tisztogatása kedvéért. Hátha kapnak pénzt.

Nem kaptak: Simicska a Jobbikot választotta, őket támogatta a választási kampányban, az ismert eredménnyel.
De lássuk csak, tulajdonképpen ki is ez a Simicska? Tekintsük pályaívét!

    1. Kezdjük azon, hogy a Fidesz már 1993 óta „okosban” oldotta meg a pártfinanszírozást. Már a Fico Kft. ügyei sem voltak tiszták, a székház-üggyel lett véglegesen cemende a korábban mindenki által körülrajongott szűzből, akkor fordultak szembe a sajtóval is – és akkor döntött úgy Orbán Viktor, hogy jobb felé fordítja a szekerük rúdját. De ne feledkezzünk meg Josip Tothról, Kaya Ibrahimról, Varga Tamás autókereskedelmi ügyeiről… szóval, már az 1990-es évek első felében elég sok mocskos ügyük volt. Ez azonban pénzről szól, ez nem vicc, mint a politika: okos ember kellett a gazdasági mocsár koordinálásához. Ez volt Simicska, aki munkásságának első szakaszát a Hosszú Bájtok Éjszakájával koronázta meg, midőn huszárosan kikapta az akkor még APEH nevű adóhivatal számítógépes rendszeréből az összes, pártjára nézve kompromittáló adatot. Könnyen tehette, lévén épp ő volt akkor az APEH elnöke. A 2002-es bukás után még sokkal fontosabb lett minden fillér – hiszen Orbán nagy visszatérést tervezett, ami sajnos sikerült is neki. Ehhez kellett a polgári körök hálózata, kellettek a vastagon megfinanszírozott 2006-os zavargások és – kellett az a médiabirodalom, amit Simicskáról neveztek el később. Ha akkor nincs pénzük, ma nincs NER.
    2. De volt, bőséggel: így aztán olyan hatalmas apparátus harcolt nyolc évig a hatalomért, amilyenre ritkán volt példa a magyar történelemben. Harcoltak, méghozzá elvtelenül, minden eszközt bevetve: szokás manapság minden egyébbel együtt a Hír TV akkori dolgait is elfelejteni, de az azért mégis felejthetetlen pillanat volt, mikor Császár Attila bejelentette a tévéostrom helyszínéről, hogy „forradalom van”. Nem az volt, de így sikerült megalapozni a legendát. Igaz, akkor még élt Finkelstein mester, aki felhívhatta a figyelmet a média fontosságára – a Fidesz politikai ellenfelei, de főként az MSZP még 2010-ben is ott tartottak, hogy felesleges egy fityinget is kidobni a sajtóra, felesleges választási kampánnyal foglalkozni, őket tessék ingyen szeretni. Ami romantikus ötlet volt, csak abszurd, ugyanis az akkori kormányzatot még pénzért is nehéz lett volna – ahogy a mostanit meg elképzelhetetlen. Ingyen is, pénzért is. Azért pénzért még akad, akiknek megy. Egy darabig.
    3. A 2010-es győzelem után megkezdődött az ország teljes átalakítása vagyis tönkretétele. Jóllehet Simicska volt a motorja a győzelemnek, és ennek megfelelő részt is kapott az osztozkodáskor, hamar megmutatkozott a tény: a Fidesz apparátusát nem békére tervezték. Ez a szervezet csatázni, győzni tud, de békésen gazdálkodni nem. Mellesleg, ennek is köszönhetjük a mostani, agyonhiszterizált, túlpolitizált állapotokat. Állandóan harc folyik, állandóan győzünk, állandóan megállítjuk vagy Brüsszelt, vagy Sorost, vagy a migrációt, vagy a bécsi gyorsot fél kézzel, ugyanis ez egy harci alakulat, ez nem tud szántani, vetni, kereskedni – és a párton belül is katonai demokrácia van. Miért nem volt ez jó Simicskának?  1. Azért, mert nem számolt sem ő, sem más azzal, hogy a politikai hatalom és a gazdasági hatalom szoros kölcsönhatásban van egymással. Simicska, mint az az ember, akinek szó szerint minden a nevén volt, médiabirodalomtól Sajó kutya óljáig, hirtelen olyan helyzetbe került, hogy beleavatkozhatott – és önérdekét szem előtt tartva bele is avatkozott! – a kormányzati munkába. Tehette, de kellett is tegye, hiszen egyes logikátlan lépések a saját anyagi érdekeit épp úgy fenyegették, mint az egész ország gazdaságát. Tulajdonképpen az volt számára ésszerű, ha inkább az ő emberei ülnek a megfelelő székekben, mint a Párt emberei, akik olyan hülyék voltak a gazdasághoz, mint száz pár rendőrcsizma. A régi, hadakozós időkből megmaradt a hatalma ahhoz, hogy cselekedhessen – de ez kezdett nagyon nem tetszeni Orbán Viktornak. A miniszterelnök már 2011-ben elhatározta a szakítást leghűségesebb brigantijával, csak akkor ez nem lett volna még okos dolog. De Simicska is látta, hogy nem lesz hosszú ideig főkegyenc, és ezért szívesen átadta volna a vállalkozásait – csak épp nem ingyen. Végül is pont ez történt, csak teljesen másként, mint ahogy a felek tervezték.
  2. Ugyanis a nevezetes, 2014. áprilisi Orbán-Simicska találkozón a minielnök feltételeket (is) szabott a művelethez, mint például az Index leállítását, az RTL Klub felvásárlását. No ja, ő sohasem hallgattatná el azt, akinek más a véleménye… Simicska még üzleti szempontból is ráfizetésesnek találta a javaslatokat, mire fel Orbán nyíltan közölte: akkor megoldja a Roszatom segítségével.
  3. Kalasnyikov ellen márpedig nincs orvosság, de az oroszokkal társulni sem lehet, ha hosszú életűek akarunk lenni: Simicska hazament, és némi vívódás után meghirdette a G-napot. Amit nem is akart így, ilyen formában meghirdetni, de egy, a száján kicsúszott káromkodás miatt mégis ezen a néven vonult be a történelembe a dátum, amikor a magyar ellenzék hosszú, tömött sorokban elindult Simicska Lajos hátsó fele irányába. Ugyanis mindenki azt hitte: az üzletember megbolondult, és elöl akart állni a sorban, mikor majd osztják a dotációt. A Megváltó Simicska legendája még évekig ereje teljében tombolt az ellenzéki oldalon, mindenki várta az „atombombát”, ami végképp diszkreditálja Orbánt, Dárius kincsét, ami majd megmenti „az ellenzéket” a vereségtől és utáni mindenki hepi lesz, majd belelovagolunk a lenyugvó napba, vonósok kíséretével. Soha nem létezett az az atombomba. És Simicska tanújelét adta annak, hogy üzletember, nem politikus.A castingen tolongó politikai szervezetek közül pont olyan szempontok szerint választott, mintha üzleti versenytárgyaláson lenne. A Jobbik volt a jelentkezők közül a legnagyobb létszámú, bennük látszott a legkomolyabb potenciál, tehát – ezt a céget vette meg. És neki is látott az átprofilírozásához, csak most nem annyiról volt szó, hogy óvszer helyett ezentúl labdát gyárt a gumigyár: a politika nem üzlet, még ha sok köze is van hozzá, a Jobbik politikai múltja olyan mértékben volt mocskos és vállalhatatlan, hogy azt ember nem volt képes cukivá tenni. És maga a párt se nagyon igyekezett hozzászokni a késhez-villához-meisseni porcelánhoz. A bukás garantált volt.
  4. A többit tudjuk: Simicska nem buta ember, látta, hogy nem fog győzni, a puszta anyagi befektetés itt már nem elég, először visszavonult, magányát csak néhány, talán kissé ittas közterületi festegetéssel törve meg, majd fel- és eladott mindent, hátha a győztes falka megkíméli létét és jólétét. Ennek két következménye volt: egyrészt a magyar belpolitika elveszítette egy legendáját (melyben én magam sosem hittem), másrészt mérhetetlenül megkönnyítette a magyar sajtó általános beszántását. Hiszen az általa eldobott, magukra hagyott orgánumok automatikusan szűntek meg vagy kerültek kormánykézbe, a sajtópiac tökéletesen felborult és így jöhetett létre komolyabb akadályok nélkül (meg Puch László vendégszereplésének köszönhetően) a mindenek fölött elterpeszkedő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány.

Nagyjából ezt köszönhetjük tehát Simicska Lajosnak, az O1G jelszón kívül, ami azért nem a modern politikatudomány csúcseredménye: de miért? Miért hittük, hogy a mogul majd dicsőségesen legyőzi korábbi pártját majd hirtelen szentté válik és elvezet minket az Ígéret Földjére?
A magyar politikai közönség alapvetően messianisztikus. Csodaváró, hittel hiszi, hogy egyszer majd csak eljön a Sors Embere, a Megváltó, aki megoldja – mármint őhelyette, a polgár helyett – az összes problémát, és onnantól kezdve mindenki huszonhat éves lesz, makkegészséges, felső középosztálybeli és opcionálisan esetleg szőke is. Ha meg nem jön ez a politikai Messiás, kinevezik: sokakat kiáltottak már ki fővezérnek, akadt köztük valóban jóindulatú, naiv társadalmi reformer és akadt hétpróbás szélhámos, akadt nő és akadt férfi – de mindegyikről kiderült, hogy nem fogja elhozni a megváltást. A hívek pedig kicsit csalódtak, aztán átcsődültek a következő szekértáborba.

Simicska is ilyen politikai messiásnak tűnt a köztudatban öt évvel ezelőtt, a váratlan fordulat hatására, és rá is játszott erre, pedig nyilvánvaló, hogy soha nem akart komolyan ártani a Fidesznek: olyan volt ez közötte és Orbán között, mint egy viharos szakítás. Tört a tányér, tört a pohár, de ezzel jár az ilyesmi, és végső soron mégis jobb, mint egy kapcsolat kényszerű fenntartása.

Szóval, felebarátaim: Szent Simicska sem tett csodát. Nem is akart.

Ma tartjuk emlékünnepét.

Igyatok az egészségére – érdemei szerint – egy alkoholmentes sört, mert ő most messzi földön remetéskedik. Vagy nem.

És lehet várni a következő hamis prófétát.

Ha nem jön, kinevezünk majd egyet.

Ahogy már annyiszor.