Szele Tamás: Szarvaspárizsi

Ne tessék hívni az ápolókat, igenis szarvaspárizsi. Azt fogunk enni. Finom is lesz, meg olcsó, főleg, így, hogy egy év alatt brutálisan, negyven százalékkal drágult a sertéspárizsi.

Mi több: egzotikus is lesz, ugyanis szikaszarvasból készül majd, ami egy kifejezetten Japánban, Kínában és Délkelet-Ázsiában honos szarvasfaj.

Szikaszarvas, mondom, nem sziklaszarvas, legyünk pontosak.

Hogy teljes legyen az örömünk, a szikaszarvas felnőttkorában is pöttyös marad. Húsa ízletes, agancsa gyengébb, mint a gímszarvasé, melyet vadász sérte nyíllal, ellenben magaviselete példás, sokkal kevesebb vadkárt okoz őshonos rokonainál. Természetes élőhelyén kívül tenyészik még Ausztriában, Németországban, Dániában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Lengyelországban, Marokkóban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Madagaszkáron és az Amerikai Egyesült Államokban (ott főleg Texas és Maryland államokban). Oroszországban agancsáért is tenyésztik, nem csak húsáért, ugyanis abból ki lehet vonni egy Panten nevű drogot, melyre főként Kínában nagy a kereslet, bár a kínai piacot most egyelőre nem becsülném fel, lássuk meg előbb, mi lesz ott.

Szóval, a szikaszarvas élet, erő, egészség, gazdagság, edzi az izmot és jókedvet ád, mindenre jó, amire mégsem, arra főleg. De honnét lesz nekünk szikaszarvasunk?

Mint még annyi más földi jót, ezt is a kiváló Semjén Zsoltnak köszönhetjük. Tőle kapjuk majd, ő akarja behozni az országba (igaz, már akad belőle néhány) ugyanis a szikaszarvas, tessenek megkapaszkodni, a vaddisznót helyettesíti majd, úgy tányérunkon, mint vadaskertjeinkben.

Mondjuk a magyar átlagember ritkán fogyaszt vaddisznót, nem annyira elterjedt táplálék nemzetünk körében, mint a negyven százalékkal megdrágult párizsi, de a szikaszarvas majd valószínűleg gyakoribb lesz. Hála Semjénnek.

Na, szóval hogy is van ez?

Tegnap nyílt meg a rendes évi FeHoVa kiállítás (Fegyver-Horgászat-Vadászat) és ezt szokás szerint Semjén nyitotta meg, nem miniszterelnök-helyettesi, hanem fővadászi minőségben. Az biztos, hogy lőtt ő már mindenféle szarvast, még háziasítottat is Lappföldön, úgyhogy nevezhetjük a kérdés szakértőjének. A nyitóbeszéd egyik kulcsmondata pedig – a 444 kiváló tudósítása alapján – az volt, hogy liberalizálni kell!

Nem, nem olvasták rosszul. Liberalizálni. Persze, Semjén meg is magyarázta, mire gondol.

Hát arra, hogy a sertéspestis kipusztította vagy ki fogja irtani a vaddisznókat az úgynevezett disznóskertekből. (Ezek olyan bekerített erdők, ahová rengeteg vaddisznót zsúfolnak be, hogy ott hajtásokat rendezzenek, amikre hatalmas pénzért árulják a jegyet és még nagyobb összegeket kérnek a trófeákért.) De nemcsak hogy kipusztította, de a következő évtizedekben sem lesz annyi vaddisznó, hogy a kertek az eddigi rendszerben tovább tudjanak működni. Márpedig Semjén azt szeretné, hogy ne csökkenjenek a vadászipar bevételei. Amit ebben az esetben úgy akar elérni, hogy a kiürülő disznóskertekbe idegenhonos állatfajokat telepítene. Példának a szikaszarvast említette.” (444)

Azt ugyan szó szerint nem mondta, hogy szarvashússal pótolná a sertéshúst, de ez logikusan következik a kialakuló helyzetből.

Szóval, akkor úgy van ez, hogy a sertéspestis pusztítja a vaddisznó-állományt (azt speciel tényleg pusztítja), emiatt drágul a házisertés is (meg mert háztáji viszonyok között már nem lehet teljesíteni a hizlaláshoz szükséges állat-egészségügyi előírásokat), azonban mire kipusztulnak a vaddisznók, már lesznek szikaszarvasok nagy számban, melyeket a vadászipar levadásztat jó pénzért. A turista ül hosszú, méla lesben, durr, szarvas agancsát, esetleg bőrét elviszi, húsát itt hagyja, így aztán lesz sok szikaszarvas-húsunk, jó esetben annyi, hogy olcsóbban mérik majd, mint a nagyipari telepeken tenyésztett házisertések húsát.

Kolumbusz tojása. Meg van oldva a válság, de jó, hogy van egy Semjénünk, mindenki jól jár, kivéve a szikaszarvast.

Persze aki aggályoskodik, felvetheti, hogy mi szüksége van a magyar nemzeti ökoszisztémának egy ilyen kozmopolita állatra, amely egyaránt érzi jól magát Oroszországban és az Egyesült Államokban, ráadásul ázsiai származású, de az ilyeneket meg kell nyugtatnom: ha van bevétel, nálunk a nemzeti és ökológia szempontok harmadlagosak. Ha nincs, na, akkor fontosak.

És különben is, hogyne lenne a szikaszarvas nemzeti? Most, azonnal fogják felfedezni, hogy Hunor és Magor nem is a csodaszarvast kergették, hanem a szikaszarvast, ez innentől már csak nyelvtörténeti kérdés.

Legyünk optimisták, honpolgárok: sertéspestis létezik, szarvaspestis nem létezik.

Valóságos életbiztosítás a szikaszarvas.

Szikaszarvast minden háztartásba!

Minden kilométerkőhöz!

És amint olcsóbb lesz a szarvashús a sertéshúsnál, megjelenik a Mészáros és tsa. által készített és forgalmazott „Meotisz” szarvaspárizsi. Minden boltban, ízléses, nemzetiszínű műbélbe töltve, lesz majd csípős, füstölt és sima, minden magyar uzsonnába kerül belőle.

De ne álljunk meg a párizsinál, amondó lennék, merjünk nagyot álmodni! Amiből lehet párizsit csinálni, abból lehet virslit is. Szavasvirsli, szarvaskolbász, szarvasszalámi, szarvassonka, szarvastöpörtyű, szarvasszalonna! Vasárnaponként szarvas fő majd minden magyar fazékban.

Én nem tudom elmondani, mennyire hálás vagyok ennek a zseniális Semjénnek. Épp akkor telepíti be a szikaszarvast, amikor felment a párizsi ára. Ahol nagy a szükség, közel a segítség.

De sajnos kicsit telhetetlen vagyok. Nézem a többi élelmiszer áremelkedését is tavaly februárhoz képest. A 24.hu szerint:

26 százalékkal drágult egy év alatt a rizs, 20 fölött a tojás, a sajt és egyes üdítők. 10 százalékot meghaladó éves áremelést mértünk a cukornál, a száraztésztánál és a tejfölnél, de dübörög a kenyéráremelés is, egy év alatt 14 százalékkal került nagyobb szám az árcímkére.”

Tudom, nekem semmi sem jó, de volna egy kérdésem.

A párizsi-probléma megoldva, de mit fog betelepíteni Semjén rizs és száraztészta helyett?

És hogy veszi rá a turistákat, hogy vadásszák le?

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!