Szele Tamás: Szabad Európa Rádió, Budapest

Halló, itt a Szabad Európa Rádió a 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon! Híreket mondunk. Első hírünk az, hogy elképzelhető, miszerint valóban lesz újra magyar nyelvű adása a Szabad Európának, bár mindenki nyugodjon meg: hullámhosszokról szó sincs. Ha lesz is adás, online terjed majd, és nem jön be a megbuherált Szokol rádión.

Mondjuk a Szokolon soha nem is jött be, mert az nem fogta a rövidhullámot, de a fejlettebb táskarádiókon már be lehetett hozni gond nélkül, amikor nem zavarták, és mindig zavarták, ez volt a bukéja. Volt egy Sex Pistols lemezem, amit onnan vettem fel, és évekig nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy a sípolással még punkabb a hangzás.

Különben pedig, kérem, így legyen ötösöm a lottón. Épp tegnap morgolódtam ezeken a hasábokon, hogy semmi az az ösztöndíjas-tanfolyamos támogatás, amit a független közép-kelet európai sajtónak szánnak Amerikából, még forintban is csak százkilencven millió, és csak arra szabad költeni, hogy az embernek megtanítsák a Nagy Jenkiföldön a szakma ábécéjét, amit meg amúgy is tud – erre fel ma beesik a hír, hogy újra indulhat a SZER. De bizony már nem ilyen aprópénzből és nem is felszíni műsorszórásban. Lássuk csak, hogy írja a Népszava? 

Magyarországra is jutna abból a 770,3 millió dolláros alapból, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban – értesült a Népszava. Forrásaink szerint a programot több amerikai demokrata képviselő, az amerikai külügyminisztérium egy magas beosztású hivatalnoka, valamint a Képviselőház úgynevezett megajánlási bizottsága is kiemelten támogatja. Lapunk információi szerint az összeg egy részéből újraindítanák a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű online adását is, hogy ezzel is támogassák a magyar sajtószabadságot. Az amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása idén januárban már újraindult. A vételhez számítógépre vagy okostelefonra van szükség, a régi, rádióval fogható rövidhullámú adásokat nem tervezik felújítani.” (Népszava)

Az ám, hazám, csak akkor ez nem egyéb egy podcastnél. Viszont tényleg jó ötlet, hiszen ha akarjuk, nem kell hozzá rádió sem, csak telefon. Az meg azért szokott lenni többnyire. Megint más kérdés az, hogy kik fogják csinálni, ugyanis a Szabad Európa Rádió egy óriási szervezet, mindig is az volt, jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t tavaly heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

És ebben még nincs is benne a magyar osztály, aminek a jövendő munkatársait egy másodpercig sem irigylem.

Nem irigylem, ugyanis vagy a magyar ellenzék pártviszonyai és törésvonalai fogják meghatározni a szerkesztőség összetételét, ez esetben pedig állandóan jönni-menni fognak a kedves kollégák, aszerint hogy melyik párt épp kit akar majd kirúgatni, vagy – és ez a valószínűbb – Washington aktuális külpolitikai doktrínájának kell majd megfelelni, csakhogy Donald Trump elnöksége idején ez is majdhogynem lehetetlen feladat, hiszen voltaképp nincs is külpolitikai doktrína, csak ötletszerűen hozott elnöki döntések vannak, érzelmi alapon.

Ezt azért majd még meglátjuk. De ha nem is rádión, ha nem is biztosan, csak elképzelhetően, viszont mégis lehetséges, hogy lesz újra Szabad Európa!

Elképzelem a régi műsorokat felújítva. Összeraktam egy műsorrendet:

Forgószínpad – színes magazinunkat a magyar nyelvű adásban a közélet viszonyaira való tekintettel Forgókínpad címmel sugározzuk.

Délutáni randevú – A négyes metró romantikus találkozása az életszínvonallal.

Teenager Party – a mikrofonnál és lemezjátszónál Cseke László. Kívánságműsorunknak nem áll módjában politikusokkal kapcsolatos óhajok teljesítése, főleg nem olyan kéréseké, melyeket a törvény szigorúan büntet.

Világhíradó.

Magyar híradó.

Zuhanyhíradó.

A tegnap slágereiből – mi újság a magyar pártéletben? (Ez nem is SZER-es műsor volt, de javasolnám).

Ketten a világ ellen, avagy a Fidesz-KDNP románca. Rádiós szappanopera negyvenezer részben.

Partvonalon kívül – sportműsor a magyar futball fellendüléséről.

Levelesláda – adjuk meg fiókunk jelszavát a különböző szolgálatoknak! Nem mintha nem tudnák így is.

Ki nyer ma? Játék és mutyika tíz percben. Aki kérdez: a hallgató. Aki nem válaszol: Mészáros Lőrinc. Műsorunkat az Astoria szálló halljából közvetítjük. A Waldorf Astoriáéból.

Könyvről – könyvért. Könyvelési tanfolyam, kezdő vállalkozóknak. Mi a lepapírozás? Áfa, béfa, tréfa. A Váci Fegyház klimatikus viszonyainak ismertetése.

Kérem, ennyi műsorral már el tud indulni egy rádió, akárhogy is nézem, remélem, a jövendő szerkesztők tekintetbe fogják venni szerény javaslataimat.

Már, ha egyáltalán lesz adás, mert az még egyáltalán nem biztos.

De ha lesz, azt nagyon megnézem majd magamnak, hogy fogják az online podcastet zavarni, ugyanis az a tudomány mai állása szerint nem lehetséges.

Maximum fizetett hirdetés formájában tudom elképzelni: „Kedves hallgatóink, most tíz másodpercig interferenciát közvetítünk a magyar kormány megbízásából. Bzzzzzzzzzzzzzz… Fizetett politikai hirdetésünket hallották.”

Hát, valahogy így kéne csinálni.

Sajnos, majdnem biztos, hogy nem így fogják.

De akkor is, ha lesz adás, az már bizony haladás.

Jó vételt!

Szele Tamás

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!