Szele Tamás: Szabad egyetem

Rövid összefoglalónk következik a Vas utcai eseményekről, először a lényeget mondjuk: a kancellárnak nem sikerült kiüríteni az SZFE épületeit, sőt, jogi szempontból is nehéz dolga lesz. A hallgatók kitartanak, és a Zóna minden fejleményről beszámol, mert támogatja mozgalmukat.

Mint korábbi írásunkban jeleztük, lövészített gépészezeredesünk, vagy nem tudom, minek lehet nevezni azt a katonai attasét, aki serdületlen korában gyerekszínész volt és a jelek szerint azóta sem sokat fejlődött, színésznek mindenképpen gyerek, katonának tűzoltó, tűzoltónak katona, embernek olyan, amilyen, ma este hatra elrendelte a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeinek kiürítését, legyen az bármely tanintézet vagy kollégium és bárhol, akár a Vas utcában, akár a Szentkirályiban, ezzel hajléktalanságra kárhoztatva nem egy hallgatót is. Említettük, hogy ez ürügy és képmutató hazugság: ha az ezredes úr valóban tart a járványtól, legalább esetenként viselhetne is maszkot, és nem követelné minden adandó alkalommal, hogy a hallgatók ne viseljék. De az ezredesünk jellemrajzát alkalmilag megrajzoljuk majd egy tizenkét kötetes regényben, azt nézzük, mi történt most?

Délután nyílt levelet írtak a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartójának, kancellárjának, MB rektorhelyetteseinek az SZFE oktatói:

Önök átlátszó módon egy világjárványt használnak ürügyként arra, hogy a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék. Mindezt olyan helyzetben, amikor a nagyszámú és rendszeres tesztelés ellenére az egyetemi polgárok között egyetlen COVID-pozitív eset sincs, hála a magyar felsőoktatásban kiemelkedően szigorú járványügyi szabályoknak, melyeket az egyetemfoglalók vezettek be a közösség védelmében.

Önök október 13-i közleményükben azzal vádolták meg igaztalanul a tiltakozókat, hogy ellehetetlenítik az oktatást. Majd ezek után önök minden lehetséges eszközt bevetettek az oktatás ellehetetlenítésére.

Az oktatókat és hallgatókat megfosztották az infrastruktúrától!

A szükséges oktatási terektől!

Végezetül pedig, egy mondvacsinált indokkal előre ráncigálva és kiterjesztve az őszi szünetet, példátlan módon, teljes egészében betiltották az oktatást!

Ezzel az oktatási és alkotói folyamatok félbeszakadnak.

Felbecsülhetetlen és pótolhatatlan kár éri a hallgatókat.

Embertelen módon, néhány órás határidővel evakuálják a kollégistáinkat. A hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti.

Jelen rendelkezésüket a teljes oktatói közösség felháborodottan visszautasítja. Szerződésben biztosított jogunk van az oktatáshoz, a hallgatóknak joguk van a tanuláshoz, és önöknek nincs joguk ezt megakadályozni!

A Színházi- és Filmművészeti Egyetem Oktatói Közössége

Budapest, 2020. október. 16.”

Ez bizony szó szerint így van. De a dolgok a 18:00-kor tartott kissé népessé váló sajtótájékoztatón dőltek el. Ott ugyanis a következőket közölték a hallgatók:

Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem kiürítéséről szóló utasítást elutasítjuk. Az őszi szünetet eredeti rend szerint, azaz október 26. és 28. között fogjuk megtartani. Nincs olyan objektív indok, ami az egyetem kiürítését járványügyileg alátámasztaná, a rendeletnek pusztán politikai célja van.”

A hallgatók bejelentették továbbá, hogy birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a helyi jegyzőnél, hogy megakadályozzanak bármiféle fizikai eltávolítási kísérletet a vezetőség részéről. Bejelentették azt is, megerősítették a blokádot, és teremről-teremre őrzik az SZFE épületét. A védelem nem mellesleg sikerrel járt, a legutolsó hírek szerint minden kiürítési kísérlet meghiúsult, mi több, teljesen erőszakmentesen. Legalábbis este 18:30-kor hangosbeszélőn erről számoltak be. (Az a birtokvédelmi eljárás jogi szempontból zseniális ötlet volt, ugyanis ezzel megelőzték, hogy a kancellár kezdeményezze: srácok, nálatok valakinek, aki ezt az ötletet adta, nagyon sok esze van, rá hallgassatok…)

Az egyetemi ifjúság, és remélhetőleg nem csak az SZFE folytatja tiltakozó akcióit, legközelebb október 23-án várnak mindenkit rendezvényükre a Műegyetem rakparton. Az esemény leírása:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai és a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről, demonstratív felvonulást szerveznek a szellemi szabadság jegyében.

Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a megmozdulás a pártpolitikától elhatárolódik, így megkérünk mindenkit, hogy magánemberként vegyen részt az eseményen.

Induljunk el a Műegyetem rakpartról – onnan, ahol 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek. Sétáljunk el együtt az Urániáig, és ezzel a menettel emlékezzünk meg arról, mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk.

Az útvonal utolsó szakaszát, tiszteletnyilvánításként, némán tesszük meg – a Március 15. tértől az Urániáig csendben vonul majd a tömeg.

Az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók által szervezett megemlékezés várja a menetet.

Tartsatok velünk, mindannyiunk szabadságáért!

16:00 Gyülekezés a Műegyetem rakparton
16:30 Menet indulása
17:30 Érkezés az Urániához
18:00 Megemlékezés
19:00 Demonstráció vége

Az eseményt a hatályos járványügyi előírásoknak megfelelően tartjuk meg. Nyomatékosan kérünk mindenkit a szájmaszk használatára. Vigyázzunk egymásra!

Az esemény hivatalos szervezője a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata.”

Én azt hiszem, aki ebben kivetnivalót talál, abban más is kivetnivalót találna. De most nem ez a fontos.

Vigyázzunk, segítsünk a szabad diákoknak, támogassuk őket.

Figyeljük a híreket. Védjük őket, ahogy lehet, úgy álljunk melléjük, amint ők kérik.

És aki tud, október 23-án menjen el a Műegyetem rakpartra.

Lapzártakor érkezett: Csütörtökön Szarka Gábor utasítására lecserélték a zárat az Ódry Színpadon, de a diákok most visszafoglalták. Éppen fórum zajlik bent.


 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!