Szele Tamás: Spanyolviasz a 888-nál

Én mindig biztos voltam abban, hogy egyszer fel fogják találni, és lám, megtörtént. Na jó, már fel volt találva, nem is egyszer, de sokszor, most a 888-nak sikerült újból korszakos eredményre jutnia a spanyolviasz fájón mellőzött tudományos területén. Rájöttek ugyanis arra, hogy a sajtóban fizetett hirdetések szoktak megjelenni, ezt mi reklámnak hívjuk, ők propagandának.

Persze, mikor ők kapnak pénzt érte, náluk is reklám a neve. Ha az Index kapja a pénzt, akkor propaganda, kérem, tessünk disztingválni. De miről is van szó?

Azt olvasom a „faszagyerekek lapjában” – bocsánat, ők maguk hívják így saját magukat – miszerint:

„Bevallotta az Index, hogy propagandát tol

Innentől kezdve aztán tényleg nehéz lesz magukat „függetlennek”, „objektívnek” hazudniuk.

Méretes, Greta Thunberget éltető cikk várja az Index címoldalára tévedőket. A kilométeres hosszúságúra nyúlt cikk önmagában gyanút ébreszt, de hála Istennek nem is kell végigrágni magunkat rajta, hogy a lényeget megragadhassuk. Kaptunk tehát egy Gretát istenítő cikket, amit egy globális csoport kérésére publikált az Index. Mert ugye a „független” újságok így csinálják, nem?”

A nagy vallomás pedig a következő fejléc lett volna:

„Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi médiaegyüttműködés részeként készült. Az együttműködés keretében az egész világon több mint 250 újság kiemelten foglalkozik a klímaváltozás témájával.”

Hát, kissé kaján lett a máskor jóindulatú mosoly ajkaimon. Egy cég itt tényleg lelepleződött, csak az nem az Index. Hanem a 888. Ugyanis most bizonyították be, hogy a büdös életben soha nem pályáztak még alapítványi támogatásra ezek szerint. Abban az esetben ugyanis, ha egy cikksorozat megjelenését, elkészítését egy alapítvány támogatja, a közlő lap ezt mindig köteles feltüntetni, nekem is volt már részem ilyesmiben, másoknak is – mármint azoknak, akiknek munkahelye alapítványi támogatásra szorul.

Akiknél nem ilyen a helyzet – mint ezek szerint a 888 – azok persze, hogy először látnak ilyent életükben.

Hát bizony, más dolog az, ha az embert a kormány támogatja és nem mindenféle garabonciás alapítványok. Greta Thunberget lehet szeretni és lehet nem szeretni, de az már mégiscsak kuriózum, hogy egy lapnál ne ismerjék a sajtó működését és annak szabályait.

Aztán azt mondja a szerző, miszerint:

„ Kaptunk tehát egy Gretát istenítő cikket, amit egy globális csoport kérésére publikált az Index.”

Legalább saját magukat olvasná. Ugyanis bizony a 888-ban is publikálnak globális csoportok kérésére. Ahogy így kapásból elnézem (bár mindenkinél más jelenik meg), van közöttük globális autógyártó csoport, van globális vagy annak mondható, de legalábbis multinacionális energiacég, pénzintézet, szállodalánc.

Globálisak?

A nagy autógyárak mindenképpen.

Csoportok?

Nem is magánszemélyek vagy kisvállalkozások, az biztos.

Ja, csak ez reklám. Mármint, ha náluk jelenik meg. Ha máshol, akkor propaganda, értem én.

Zárszóként csak annyit, hogy a „globális csoport által szponzorált” sorozatban miről is írt ma az Index?

A dinoszauruszokról.

Értem tehát: a globális dinoszauruszok bérelték fel az Indexet, hogy támogassa zsoldosukat, Greta Thunberget, aki rettentő fegyvereivel a szegény, ártatlan magyar kormányt fenyegeti.

Valaki szólhatna már a Gretának, nem ártana, ha tudna erről.

És tessék értesíteni a dinókat is.

Meg a spanyolokat, a viasz újbóli felfedezéséről.

Szele Tamás

(Kiemelt kép: igazi spanyolviasz)