Szele Tamás: Soros a tetőn

Kérem, tetszett tudni, hogy Soros György egy budapesti háztetőn lakik, a Belvárosban? Én sem tetszettem tudni, de most már, hogy Schmidt Mária felnyitotta a szememet, látom is magam előtt, ahogy letekint a városra és közben sátánian hegedül. Háztetőn mégis azt szokás, nem? Ja, nem, az egy másik film.

Ezen kívül még gyorsan meg kell mentenünk a sínylődő Germániát és mehetünk is ebédelni, ez a mai program.

Ha Schmidt Mária csak kicsit is tisztában lenne a tulajdon népszerűtlenségével, talán megválogatná a szavait, bár, ahogy ismerem (személyesen kicsit sem), lehet, hogy nem is érdekelné. Nekem az vele a tapasztalatom, hogy ha valamilyen írásban felbukkan a neve, annak az olvasottsága azonnal sokszorosárra ugrik és a kommenteket talán jobb is, ha nem idézem – Magyarország két legnépszerűtlenebb embere a hozzászólások alapján nem Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, bár ők is az élmezőnyben vannak, hanem toronymagasan Schmidt Mária és Orbán Ráhel. Ha nem muszáj, nem is foglalkozom velük, mindennek van határa – csak most épp muszáj.

Muszáj, mert a terrorházmesternő hosszú és nagyon kínos interjút adott a Gateway Pundit című amerikai alt-right orgánumnak, amiben finoman szólva is képtelenségeket beszél, de ezt mondjuk megszoktuk tőle is, a Gateway Pundittól is. Ez a lap ugyanis hiába igen nagy olvasottságú, azért, hogy udvariasan fogalmazzunk, nem a feltétlen szavahihetőségéről közismert: általában vagy a demokratákat vádolja meg alap nélkül különböző választási csalásokkal, aztán elveszítik a sajtópert (ez történt a 2016-os választások idején, mikor Hillary Clintonról terjesztették, hogy súlyos beteg, és ezért nem is lehetne jelölt), vagy ártatlan embereket „ismernek fel” terroristaként, orvlövészként, miegyébként, és az általuk indított pereket is elvesztik. Így mulat egy déli úr: míg van pénzük, vádaskodnak, rágalmaznak, és úgy tűnik, van bőven, még lesz is.

Értelmes ember, aki ügyel a szavahihetőségére, nem állna velük szóba, de jó ízlésű sem. Még akkor sem, ha a termék alcíme – nem is kissé szemtelen módon – azzal kérkedik, hogy „Pontosabb a New York Timesnál, a Washington Postnál, a CNN-nél és az MSNBC-nél már két éve”.

Ehhez képest az egyetlen pontos valami az oldalon a naptár.

No jó, azt már látjuk, kiknek nyilatkozott Mária asszony a maga saját kis párhuzamos világából, most már azt is nézzük meg, mit mondott. (A részleteket az Index alapján válogattuk) 

Legelső sorban is azt, hogy

Orbán és Trump olyanok, mint az ikrek”

Ez a cím is. És tényleg olyanok, bár a magyar változatban kéretik tartózkodni a félreolvasástól: nem mindegy, hogy ikrek vagy ökrök. De mindenképp olyanok.

És hát szerelmes ő a mostani kormányfőbe, a Nagy Imre-újratemetésen elhangzott beszéde óta, akkor lobbant fel szűzi kebelében ez az érzemény, mikor azt meghallotta, meglátta, épp akkor tért haza egy külföldi útjáról, amelyet a Soros-ösztöndíjnak köszönhetett, Orbánt meglátni és megszeretni pillanat műve volt számára, azóta sem szavazott más pártra.

De hagyjuk Mária asszony gyengéd női lelkének csipkés finomságait, elvégre a romantika magánügy. Ahogy végzett Orbánnal, rögtön vázolni kezdte Németország helyzetét, amit azért érdemes górcső alá venni, mert a jelek szerint pont maguk a németek ezt egészen másképp tudják. Azt mondja, Angela Merkelnek

Nincsenek elképzelései, víziói, nem ismeri a történelmet, a világot”

és hozzáteszi, ő az elmúlt 14 évben nem hallott Merkeltől egyetlen mondatot sem, amire emlékezne. Nekem is voltak ilyen tüneteim, de azóta sokkal kevesebbet iszom és rengeteget javult a memóriám, kérem, ugyanezt tanácsolnám, már ha elfogad tőlem tanácsot a méltóságos asszony. Bár az azért kissé abszurd, hogy pont egy történésznek legyen rossz az emlékezőtehetsége, de megeshet.

Angela Merkel vezetése alatt Németország az új Kelet-Németország lett. Ő egy igazi katasztrófa.”

Igen, azt már máshol is említette, hogy szerinte német földön nincs wifi és általában internet sem nagyon. Szegény németek, ezt eddig hogy nem vették még észre?

Németország egykor a romantikusok hazája volt: Schiller, Heine, Beethoven. De mára nincs már ott kultúra, nincs szív. Ha Goethét idézek, nem tudják, miről beszélek. Mi történt a németekkel? Német lapnak én már nem is adok interjút soha többé. Ők csak borzasztó dolgokat írnak rólad.”

Megesik az, ha az ember borzasztó marhaságokat mond nekik. Főleg, ha a saját országukról mondja. Egyébként pedig ajánlom Heine „Németország” ciklusát Faludy György fordításában, mely szintén nem a nacionalizmus szellemében mutatja be Germániát, szóval az interjúalany azért dicséri Heinét, mert nem ismeri. Bizony, ilyent is írt Heine.

Ejnye. Bejnye.

Angela Merkel legnagyobb bűne, hogy megölte a politikát. Ön lát politikai vitákat ott? Mindenki ugyanazt mondja, nincsenek különböző vélemények.”

Ne tessék honi kormánysajtót olvasni, méltóságos asszony. Ne tessék, könnyekkel a szememben kérem, ne tegye. Mert mintha abban is mindenki ugyanazt mondaná, abban sem lennének különböző vélemények. Még a végén Germánia után Hungáriában is csalódni tetszik, és azt mi nem éljük túl, halálra fogjuk zokogni magunkat.

Viszont megkérdezték, miért használja Orbán a „konzervatív” szó helyett az „illiberális” kifejezést?

A „konzervatív” kifejezés nagyon nehézkes és unalmas magyarul. Mi illiberálist használunk, mert mindenki gyűlöli a liberálisokat (SZDSZ), akik kormányt alakítottak a posztkommunistákkal ’94-ben. (…) A liberális szó Magyarországon az SZDSZ-t jelenti, az árulókat. (…) A liberálisoknak, akik antikommunistának mondták magukat, majd oldalt váltottak, soha nem bocsátunk meg.”

Valamit nagyon félre tetszenek érteni, de már a kezdetektől… a liberalizmus nem magyar találmány, Franklin Benjámin is liberális volt, Washington elnök is, mégsem emlékszem, hogy lepaktáltak volna a kommunistákkal a maguk idejében. A Benedict Arnold, az igen, az paktált, de ő sem a kommunistákkal, hanem a britekkel, meg olyan nagyon liberális sem volt. Szóval, tessék megérteni, hogy a világ többi részén mást jelentenek ezek a szavak, mint Hunniában.

A végére hagytam az interjú koronáját, poénját, azt, ami miatt kihagyhatatlan volt. Igen, Soros Györgyről van szó.

Soros György magyar, van egy apartmanja az egyeteme tetején, sokszor jön ide. Láthatja, ahogy sétál Budapest utcáin. Ez nem probléma, azt csinál, amit akar.”

Schmidt Mária meg még magyarabb, ami abból látszik, hogy azt beszél, amit akar. Felrémlett előttem a Belváros fölé magasodó Soros alakja, aki az utcákon oson, mint a CEU fantomja, jellegzetes álarcban, bő köpönyegében, tőrrel és koponyával a kezében, a feltűnés elkerülése végett… Ugyan már.

Csak azért szögezem le, hogy Soros György a büdös életben nem lakott Budapesten és most sem teszi, mert félek, hogy a felületes olvasó elhiszi ezt a szamárságot. Soros György az Egyesült Államokban él és lakik, amint ezt a Gateway Pundit amerikai olvasói is bizonyára jól tudják, ezen kívül meg a jelek szerint Schmidt Mária fejében.

Hogy a felmenőiről mit mondott, azt már nem is idézem, akkora őrültség. Azzal vitatkozzon mindenki más.

Tudós asszony, nagy, dobogó nemzeti szívvel.

És ha egyiptológusnak ment volna történész helyett, most szfinxek állnának az Andrássy úton, a Városligetben meg Kheopsz piramisát ásnák, ha ott van, ha nincs.

De ott lenne, mert ott kéne legyen.

Megtalálnák neki, még ha egyenesen Gizehből is kéne odaszállítani, kövenként.

Jó ez világos.

De Sorost hogy fogják rávenni, hogy Pestre költözzön?

Vagy találnak helyette másik Sorost?

És megfizetik?

Szele Tamás

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!