Szele Tamás: Semjénkedők, kuruzslók

Azért most már én is megnézném magamnak azt az embert, aki önként Semjén Zsoltnak adja ki magát. A szeme közé néznék alaposan, mielőtt elvezetik az ápolók, mert hogy komoly gondokkal küszködik és segítségre van szüksége az ilyennek, az bizonyos.


Azt én persze tudom – a KDNP-vel ellentétben – hogy miért csinálják ezt: pénzért.

Sok pénzért, és nem politikai okokból.Na, akkor elmagyarázom, hátha eljut a kereszténydemokrata agyvelőkig is. Kár, hogy a KDNP tegnapi MTI OS-sajtóközleménye nem fogalmaz pontosabban, de érteni vélem, mi csípi a szemüket.

Budapest, 2019. november 13., szerda (OS) – Jogi lépéseket teszünk az álhírek terjesztői ellen

Számos vezető politikus, így Orbán Viktor internetes felületei mellett ál-Semjén Facebook-oldalakon és álhírportálokon ál-Semjén nyilatkozatok harapóztak el. Ezekkel szemben a szükséges jogi lépéseket megtesszük.

Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)” (OS)

Az ál-Semjén oldalakról sokat nem tudok, ma már egy sem működött a Facebookon, és ha korábban volt is ilyen, én azokat nem nézegettem, de mivel már nincsenek, róluk szó se essék. Azonban az álhír-lapok, ugye egészen más tészta.

Azok léteznek, és nem csak Semjéntől, de más kormánypolitikusoktól is közölnek mindenféle vérlázítót, olyant, amit tényleg nem is mondhattak – sőt, nem is mondtak soha. Vegyük csak az Origo újsütetű kedvencét, a Blikkruzs.me-t. Annak is a mai eresztését. Van abban Varga Mihály, aki azt mondaná, hogy „a nyugdíjasok miatt nagy az államadósság”. Nem mondta. Meg nem is miattuk nagy, de menjünk tovább. Van benne Gulyás Gergely, ő meg azt nyilatkozta volna, hogy „A magas hazai bérek ellenére alig akarnak dolgozni a magyarok”. Nem kell mondanom: ő sem beszélt ilyeneket. Van még Kövér is, őt már nem is részletezem, a második oldalra jutott Lázár, Kósa, hasonló marhaságokkal, amiket nem mondtak, nem is mondhattak, Semjén utoljára október 23-án szerepelt náluk, azzal az állítólagos mondattal, miszerint: „Miért kellene nekünk az uniós minimálbér, amikor a magyarok bőven meg tudnak élni abból is amit most keresnek, hiszen több milliós megtakarítást halmoztak fel elmúlt esztendőkben.”

Semjén sem mondta ezt, a többiek sem, amiket a szájukba adnak.
Akkor miről van szó? Az átpolitizált magyar közélet egyből rávágja: „mocskos politikai manipuláció”. Hát nem egészen az. Ezek az álhírlapok az ilyen vérlázításból élnek. A 2018-as választási kampány idején jöhettek rá – korábban ugyanis nem politizáltak – hogy főleg a nyugdíjas olvasótábort érdemes politikai álhírekkel riogatni, ők ugyanis megszokták, miszerint ami oda van írva, az igaz, és minél vadabb egy rémhír, annál inkább adják tovább. Mivel lehet őket ijesztgetni? Például a nyugdíj megvonásával, csökkentésével, nem is véletlen, hogy minden második koholmány valamilyen formában erről szól. És valljuk meg: a kormány népszerűtlen, épp elég volna róla azt elhinni, amit tényleg mond, hazudni politikai szempontból felesleges volna, üzleti szempontból nem az.

Akkor nézzük a dolog üzleti részét: ezeken az álhír-oldalakon anyagonként olyan 37-50 reklám szerepel. Összehasonlítási alapul: a Zóna írásaiban általában három-négy. Világos, hogy ha az álhírlapnak csak akkora forgalma volna naponta, mint a Zónának, akkor is tízszeres reklámbevétele lenne, de nem akkora, hanem sokszor nagyobb, volt álhír, amit félmillióan néztek meg, ahogy körbeszaladt a sajtóban: aztán nem is véletlen, hogy hozzánk becsorog jó napon ezer forint bevétel, mármint az egész lap összes hirdetéséből, náluk meg – arányosan – befolyhat akár néhány millió is. Hát kérem, ezért üzlet az álhír, és ezért nem hagyják abba.

Az külön aranyos, hogy a kormánypolitikusok átvették a korábbi ötlábú borjak és farkasemberek, vámpírok szerepét az álhírsajtóban, de ezt azért nem kis részben saját maguknak is köszönhetik. Mivel pedig az álhírlap elérhetetlen, nincs szerzője, impresszuma, szerkesztője, semmije sincs, egyhamar nem is lehet jogi lépéseket hozni ellenük, hazudjanak akár politikusokról, akár celebekről.

Van különben politikai álhírsajtó is magyar nyelven, csak azt a pártlapokban tessenek keresni – bármely párt lapjában, úgy értem.

Szóval a KDNP nyilatkozata maximum annyira lesz jó, hogy a jövőben, ha valamikor módosítják a sajtótörvényt, megkeserítse a valódi újságok és munkatársaik életét. De arra első osztályú – a valódi lapot, újságírót ugyanis meg lehet találni, és álhír az, amire Semjén majd azt mondja… Nem tudom kiverni a fejemből, hogy ezeket a blikkruzsokat minimum a kormány hallgatólagos engedélyével üzemeltetik – annyira hasznosak lesznek majd.

Mármint a maradék sajtó felszámolásához.

De menjünk tovább, van olyan ember is Magyarországon, aki nem Semjénnek adja ki magát, hanem orvosnak vagy katonatisztnek. No ellenük adott be tegnap Kásler miniszter drákói szigorúságú törvényjavaslatot – nem is tette ugyan rosszul, de mint látni fogjuk, ennek is meglesznek a maga hátrányai. No, mi van a javaslatban? 
A tervezet szerint a jövőben:

Szabálysértést követ el, aki bármilyen tudományos fokozatot vagy címet jogosulatlanul visel (ide tartozik az egyenruha és a kitüntetés is), vagy kiállít. Ez akkor is érvényes, ha olyat visel, amely megtévesztésig hasonlít valamelyik törvényileg szabályozott tudományos fokozat vagy cím nevére, esetleg rövidítésére.

Szabálysértést követ el akkor is, ha a honvédséghez köthető megjelölést jogosulatlanul használ.

A kuruzslók ellen is jobban fellépnek, a törvényjavaslat kifejti, hogy mi tartozik az olyan gyakorlatok körébe, melyeknek jogosulatlan végzéséért egy év börtön járhat. Azaz a hagyományos orvosokon kívül a pszichoterápia, valamint a természetgyógyászat engedély vagy végzettség nélküli gyakorlata is büntetendő lesz.

A módosítás szerint pedig aki hamis diplomát, bizonyítványt, fokozatot ad ki, az vétséget követ el, ami két év szabadságvesztéssel is büntethető.

A törvényjavaslatban a gyógyszertárak működését is szabályozzák, ide tartozik az is, hogy a jövőben tilos lenne a nyitvatartási időben a kiadóablakokon keresztül kiadni a gyógyszereket, valamint korlátoznák, hogy a gyógyszertárak milyen gyakran és milyen messzire költözhetnek.” (hvg.hu)

Igaz, ami igaz, épp elég volt a hamis természetgyógyászokból, aposztrofos áldoktorokból, dandártábornoki egyenruhában díszelgő szélhámosokból (az egyik ilyen Domonyban ellopta még a körzeti orvosi rendelőt is), szóval akár lehetne örülni is a kuruzslás, szélhámosság végének.

Ha vége volna.

Meg ha nem pont egy sarlatán terjesztette volna be a javaslatot – persze azt egy pillanatig sem állítom, hogy Kásler Miklós onkológusnak volna sarlatán. Nem: ő Kelet-kutatónak az, és a díszes csapat, amit összetoborzott a Magyarságkutató Intézetbe egytől egyig hozzá hasonló, legfeljebb csak hasonlítanak tudósokra, a megtévesztésig már nem sikerül – ahogy megszólalnak, okos ember tudja, hogy ezek csibészek.

Velük akkor mi lesz?

Nekik is megvizsgálják a diplomájukat?

Vagy ők külön felmentést kapnak?

De ott van a katonai egyenruhákra vonatkozó rész. Bizony, nem szamárság, hogy ne viselhessen akárki tábornoki lampaszt, de akkor mi lesz a Nemzetőrség állományával, mely szinte kizárólag főtisztekből és ezen belül is majdnem csak altábornagyokból áll? Azok bizony nem tartoznak a Honvédséghez, de a megjelölésük oda köthető.

És mi lesz Dózsa László Ezerkilencszáznegyvenkettővel? Ő is kap egy külön felmentést?

Vagy ezentúl civilben kell járnia?

Az nem lehet.

Már látom, ahogy az egész fontos merény kifordul medréből, s elveszti tett nevét.

Addig is: óvakodjanak az ál-Semjénektől, vigyázat, hamisítják!

Eredeti csak KDNP-s üvegcsében!

Puskával, szalonkával, terítékkel, paszománttal, lovon.

Minden egyéb Semjén hamisítvány.