Szele Tamás: Schmidt Mária rejtvénye

Holnap lesz egy hónapja, hogy lapunk, a Zóna megjelenik, így ebből az alkalomból ünnepi meglepetéssel szolgálunk kedves és kedvetlen olvasóinknak. Bízvást mondhatom: nem sok ilyen volt még a magyar nyelvű online média történetében. REJTVÉNY a Zónában! Sokat levon az értékéből, hogy mi sem tudjuk megfejteni, de népes olvasótáborunkban hátha akad nálunk okosabb ember.

Dióhéjban arról van szó, hogy rá kéne jönni: mit kíván Schmidt Mária?

A terrorházmesternő ugyanis nyílt levelet írt az Indexnek, melyet valamiért a címzett helyett a Pesti Srácoknak küldött el – Dózsa László Ezerkilencszáznegyvenkettő óta nem csodálkozom, ha néha összekever dolgokat, Dózsát Pruckkal, szezont fazonnal, Gizikét gőzekével, Indexet Pesti Srácokkal, elfoglalt tudós ő, nem ér rá ilyen apróságokkal foglalkozni. De tekintsük magát a levelet, vegyük górcső alá!

„Főszerkesztő úr!

Az Ön által főszerkesztett Index, ami egykor jó írásokat is közölt, sőt humoros és vicces is tudott lenni, mára politikai aktorrá kíván válni, és a tájékoztatás helyett a valóság alakítását tekinti a legfőbb céljának.

Vegyük a legutóbbi példát. Mégsem lesz Orbán-propaganda a Szigeten és a Soundon – hirdeti második napja öles betűkkel címlapján az Index. A cikket Földes András jegyzi. A színvonalra most nem vesztegetnék szót, csak a lényegre. A Sziget az Index szerkesztőségének küldött levélben cáfolta, hogy ne vetítenék a rendszerváltoztatás emlékévének az 1989. június 16-val kapcsolatos imagefilmjét. Mindezt az Index azzal intézné el, hogy a végére hozzábiggyeszti az alábbi mondatot: „A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. elmondta, hogy összesen 12 spot készült az emlékév alkalmából, ebből eddig 2 ment le – többek között az Orbános – és sorban végigmennek az összes videón.”

Feltételezem, egy főszerkesztőnek nem kell elmondanom, miért okoz problémát, ha egy cikk címe és annak a tartalma nincs egymással tartalmi egyezésben. Nyilvánvaló, hogy az amúgy a bevándorlás kérdésében is teljességgel elfogult Földes Andrást az a politikai szándék vezette, hogy az Orbán, a propaganda és a mégsem szavakat egymás mellé tudja tenni, és nem az, hogy a rendezvényről, vagy magáról az imagefilmekről tájékoztasson. A helyreigazítás a cikk végén, így, a szem elől eldugva egyvalamit jelent: nincs másik valóság, csak amit önök látni akarnak. Nincs másik valóság, csak a liberális oldalé. Nincs másik valóság, csak a színvonaltalan Orbánfóbia. Hogy egy régi balliberális fordulattal éljek: Ezzel szemben a valóság az, hogy Orbán Viktor meghatározó beszéde Nagy Imréről szerepelni fog a fesztiválokon, sőt a történelemkönyvekben is.

Másik valóság, kedves Főszerkesztő úr, nincs.

Tisztelettel,
Schmidt Mária”

Vannak nehéz pillanatok az életben

Például ez is az, mivel egészen egyszerűen lehetetlen rájönni, mire gondolt a költő. Nekem már az is megfordult a fejemben, hogy szabad verssel van dolgunk, de mégis, a trópusok és figurák alapján inkább tűnik annak, aminek mondja is magát: nyílt levélnek. Akkor nézzük, miről van benne szó.

Először is a költő visszaemlékezik az aranjuezi szép napokra, esetleg Árkádiára, mikor még

„…tiszta volt az ég, Zöld ág virított a föld ormain.
Munkában élt az ember mint a hangya:
Küzdött a kéz, a szellem működött,
Lángolt a gondos ész, a szív remélt,
S a béke izzadt homlokát törölvén
Meghozni készült a legszebb jutalmat,
Az emberüdvöt, melyért fáradott.”

sőt, az Index is jó volt. Mondjuk szerintem most is jó, de ízléseken nem vitatkozunk, neki nem tetszik. Van ilyen, nem az esete, az volt, de már nem szereti. Nem elég házias a természetje az Indexnek. Vagy valami.

No, de most jön a fordulat, a vész kitör, vérfagylaló keze ugyanis oly címet ád a szent hasábokon, miszerint „Mégsem lesz Orbán-propaganda a Szigeten és a Soundon”, holott – állítja Klió eltévedt leánya – a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. spotjait mégis levetítik.

Tehát szerinte lesz, és az Index nem mond igazat a címben.

Akkor, kérem, rossz a cím, múzsafiak, meg kell változtatni.

De mire?

Mit szeretne Schmidt Mária?

Azt, hogy úgy hangozzék a cím: „Mégis lesz Orbán-propaganda a Szigeten és a Soundon”?

Ezzel elégedett volna?

Szerintem nem.

De akkor mit szeretne, azon kívül, hogy ne is legyen sem ilyen írás, sem Index, sem magyar sajtó a KESMA berkein kívül?

Mivel érné be?

Rejtély, titok, misztikum. Oidipusz megfejtette a Szfinx találós kérdését, jó, neki könnyű volt, ő csak egyszerű, kétkezi thébai trónkövetelőként praktizált és a szfinx sem volt a legfortélyosabbak közül való – de könyörgöm, itt mire gondolt a költő?

Mert a mostani cím nem jó, ezt értem.

De az ellenkezője sem lenne jó.

Akkor mit akar, azon kívül, hogy szerelmes Orbán Viktorba?

Legyünk mi is szerelmesek ebbe az emberbe?

Orbán speciel nekem nem az esetem, ahogy az Index neki, és valószínűleg vagyunk így páran ezzel a dologgal. Különben is, ha hirtelen belé szerelmesednénk, akkor meg féltékeny volna és egész nap hisztériázna.

Szóval nem jó ez sehogy.

Mondom: rejtvény, meg kéne fejteni.

A feladvány tehát: Mit kíván Schmidt Mária?

Illő jutalmul egy megfejtőt sorsolunk ki, mondaná Rejtő.

Próbálkozzunk, emberek, nem hagy nyugodni ez a rejtély.

Szele Tamás