Szele Tamás: Scarlett és Tarlós, avagy a budapesti románc

Nem O’Hara, hanem Johansson. A hír már tegnap óta kering, mint egy műhold, főként a nem kormánypártinak nevezhető sajtóban – hogy miért használom ezt a kifejezést, az külön tanulmány tárgya lesz egyszer, egyelőre maradjunk ennél – de mára már a kormánymédia is megszólalt az ügyben, persze cáfolták azt, amiről korábban nem is írtak. Így megy ez.

Túl azon, hogy mérhetetlenül undorodom a mostani, minden eddiginél mocskosabb kampánytól, mely összes résztvevőjéből a legrosszabbat hozta ki, mégis kell foglalkoznom a történettel, ahogy más esetekkel is kellett – ugyanis megtörtént és így hír lett belőle. Ilyenkor már eltitkolni, figyelmen kívül hagyni nem lehet. Mégis újságot csinálunk, nem étlapot, nem lehet csak az benne, ami a szakácsnak tetszik.

No, akkor lássuk, miről is beszélünk. Még szeptember vége felé történt, hogy ezért vagy amazért, de találkozott egymással Tarlós István és Scarlett Johansson. Két világ találkozott, két egymástól távoli bolygó, két idegen hajó üdvözölte egymást a viharos tenger áramlatai között – meg kell mondanom, hogy azt értem, Tarlós miért hívta meg az irodájába Hollywood szépét, egyfelől, mert jólesik látni, másfelől meg, mert kampány volt már akkor is. Azt már kevésbé értem, hogy a nálunk forgató színésznő miért fogadta el a meghívást, habár ha nagyon keresem a magyarázatot, olyasmire lyukadok ki, hogy a stáb sem, a művésznő sem találta volna egészségesnek visszautasítani annak a polgármesternek a meghívását, ahol éppen dolgoznak, mert sok baj történhet a forgatási engedélyekkel. Még vissza is lehet vonni azokat szükség és igény esetén, jobb lezavarni az udvariassági vizitet, esetleg egy fotóval, közös interjúval, miegymással, hadd legyen annak a szegény polgármesternek is valami emléke, amit majd mutogathat az unokáinak.

Ez normális helyeken így néz ki, csakhogy ez Hunnia.

Sőt, kampányidőszak alatti Hunnia.

A közös fotó megvolt, a beszélgetés megvolt, még egy írás is megjelent a Borsban, amiben csodálatos kitételek szerepeltek, engedelmükkel idéznék pár sort, mert ami szép, az szép:

A Budapesten forgató világsztárt, Scarlett Johanssont fogadta hivatalában Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A színésznő elmondta: húsz éve járt Budapesten, és örömmel látta, mennyit változott azóta a város.”

Más városok ezzel szemben fikarcnyit sem változnak húsz év alatt, kérem, fővárosok meg pláne. Ott minden úgy marad, ahogy két évtizeddel ezelőtt hagytuk, még a szél sem fúj, fű sem nő.

Tarlós Istvántól azt is megtudta, hogy nemcsak a filmesek szeretik a várost, hanem a turisták is: 2019-ben Európa legjobb úti céljának választották Budapestet.”

Erre mérhetetlenül kíváncsi lehetett, már ha ugyan elhangzott egyáltalán a magvas állítás a találkozón: ez a Tarlós tud élni, ilyesmiket mond a világ egyik legszebb asszonyának, aztán csodálkozik, hogy szétszedik a nők… Azt nem jegyezte fel a névtelen krónikás, Scarlett mit válaszolt erre, de valószínűleg valami nagyon romantikusat. Az illik az ilyen pillanatokhoz.

Azt viszont feljegyezték, miszerint:

A színésznő elismerően nyilatkozott arról, hogy a 30 éve a városvezetői pályán dolgozó Tarlós István kerületi polgármesterként 16 évig irányította a kerületet, 9 éve pedig a fővárost, most pedig újabb 5 éves ciklusért indul.”

Kérem, vadászkutya legyek, ha ezt mondta a hölgy. Majd pont fel fog készülni vadidegen polgármesterek küzdelmes múltjából, harcos jelenéből és fényes jövőjéből. Ezt bizony a Bors applikálta bele az írásba, úgy kilóg belőle, hogy ez már nem is lóláb, hanem egy teljes Nóniusz csődör.

Aztán elbúcsúztak, a színésznő kézfogás után megszámolta ujjait, megnézte, jól elrakta-e az ajándékba kapott ezüstérméket, és megkönnyebbülten elszaladt a filmművészet árnyas ligetei felé, magára hagyva a főpolgármestert.

Az írás pedig bejárta a KESMA minden zegét és zugát, amit ki lehetett belőle hozni kampánycélra, kihozták (igaz, Tarlós kampánylapjában más hollywoodi sztárok nyilatkozatait is összevágták, engedély nélkül, hogy úgy tűnjön: a teljes amerikai filmvilág lélegzetét visszafojtva drukkol a budapesti önkormányzati választások eredményeiért és ezen belül is az ő győzelméért). Nyugodtan csalnak ezek a kampányszakemberek, mert biztosak abban, hogy az érintettek 1. nem olvasnak magyarul, 2. nem is érdekli őket, miket hazudoznak a nevükben.

Hanem valahol belekerülhetett valami a palacsintába, gépezet a homokszembe, mert tegnap közleményt juttatott el a 24.hu-hoz Scarlett Johansson, mely szerint ő ugyan semmiféle kampányban nem vett, nem vesz és nem is fog részt venni. Idézzük ezt is:

Nyilvánvalóvá szeretném tenni: különféle médiabeszámolók ellenére nem fejeztem ki támogatásomat Tarlós István polgármesternek a közelgő önkormányzati választásokra. Ezzel szemben mindössze egy magánbeszélgetésben osztottam meg vele őszinte elismerésemet, ami Budapest vendégszeretetének, szépségének és bájának szólt. Kizárólag Budapest polgárai választhatják meg a következő főpolgármestert, és ez egy nagyon fontos választás. A szavazás egy hősi tett mindenhol, ahol veszélyben van a demokrácia. Arra biztatok minden budapesti polgárt, hogy legyen bátor, viselkedjen hősként, és szavazzon a lelkiismerete szerint.”

Well, ezt hívjuk buktának. Akadhatott valaki a színésznő stábjában, egy sajtófigyelő, sajtótitkár, aki felfigyelt a magyar nyelvű megjelenések tömegére, és lefordíttatta őket, aztán ez lett belőle. Kampányban pedig nem egészséges hazudni, sem Tarlósnak, sem másnak – márpedig ez történt, tegnap délután óta ezen röhög a sajtó jelentős része. Meg fél Budapest.

Hanem erre reagálni is kellett, ez megtörtént az Origóban éspedig a KESMA legklasszikusabb módszerei szerint. Azt már nem is mondom, hogy sem ez az anyag nincs szignálva, sem a Borsban megjelent nem volt: névtelen hősök írják őket az örök médiaháború ütközeteiben, ágyúcsövön, acélsisakban. De olvassunk bele, mert most is műélvezet következik!

Nem értékelték politikai támogatásként, és nem használták fel Scarlett Johansson amerikai színésznő elismerő szavait, amelyeket Tarlós István főpolgármesterrel való találkozásakor mondott – közölte Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a sajtóban megjelent cikkekre és a színésznő ezzel kapcsolatos közleményére reagálva. A baloldali sajtó tehát megint hazudik. Soha, senki nem állította, hogy a színésznő politikailag támogatta volna Tarlóst. (…)

Egyetértve a színésznővel, mi sem politikai támogatásként értékeltük vagy használtuk fel a fentieket. Ilyen nyilatkozat sem a főpolgármestertől, sem más politikustól nem hangzott el. Ugyanakkor örültünk az elismerő szavaknak – olvasható Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes közleményében.” (Origo)

Na, ugye, mondaná egy klasszikus.

Akkor összegezzünk: megjelent egy írás a propagandasajtóban, az alanyát tévedésben tartva és kihasználva, hogy az illető nem tud magyarul valamint nem ismeri a helyi viszonyokat.

Ez az anyag a kormánymédia szerint nem propagandacikk, csak támogatta Tarlóst, éspedig azért, mert szép neki a szeme. Tetszik a Scarlettnek a nézése is, meg a járása is.

Scarlett Johansson pedig nem tudja, mit beszél, legalábbis a hivatalos álláspont szerint.

Ugyanis az a propagandacikk, amire azt mondjuk és amire nem mondjuk azt, az nem az, hanem tulipánt, paszománt, vagy magyarosan pengő sarkantyú, színezüstból.

Esetleg egyéb lószerszám.

Világos ez, mint a vakablak. Nem is értem, minek magyarázom: Scarlett ebből már jól nem jön ki. Mikor udvarias volt Tarlóssal, azt magyarázták félre, mikor nem volt, akkor meg azt.

Ő sem sokat jön még ide forgatni, lefogadom.

Mára ennyit a kampányügyekről.

Így sem tudom, hogy leszek képes ebédelni.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!