Szele Tamás: Rikkancs az utcán

Pesti a hírlap!” Kérem, úgy néz ki, megint lesz rikkancs a pesti utcán, ami ízlés szerint lehet jó vagy rossz hír, de ezek egészen újfajta rikkancsok lesznek: ingyen adják majd a lapot. Ugyanis értesüléseink szerint újra indul a Pesti Hírlap, méghozzá ingyenes formában, már ha engedélyezi a Fővárosi Önkormányzat. A jövő héten neki is látnak a próbaszám munkálatainak.

De miért kell engedély egy ingyenes laphoz?

A laphoz nem kell, a rikkancsos terjesztéshez kell. Ugyanis a Média1 öt nappal ezelőtti hírei szerint 34 helyszínen, összesen 86 rikkanccsal osztogatnák a médiumot, és ez azért már engedélyköteles.

Hát rendben: miért is ne? A lap neve patinás, Kossuth Lajos volt az első főszerkesztője, 1841-ben indult, aztán mikor, hogyan tudott megjelenni, 1878-ban indította újra Légrády Károly, méghozzá egyértelműen üzleti alapon: dolgozott náluk Mikszáth Kálmán, Tóth Béla, Molnár Ferenc, Herczeg Ferenc, Heltai Jenő, Eötvös Károly, Kosztolányi Dezső – ekkora nevekre manapság ne számítsunk, de valószínűleg jó lap lesz.

Főleg, hogy a piaci verseny viszonyai miatt annak is kell lennie.

De hát miféle konkurenciája lehet egy ingyenes lapnak?

A másik ingyenes lap, a Lokál. Amelyet az új főpolgármester, Karácsony Gergely a legkevésbé sem szenvedhet, sőt, egy Index-interjúban erősen ki is kelt ellene:

Az Indexnek interjút adó új budapesti főpolgármester „hazug” kiadványnak nevezte a Lokált, a KESMA ingyenesen terjesztett lapját, és kijelentette, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy közterületen ne lehessen terjeszteni „a hazugságokat”. A lapnak érvényes szerződése van a BKK-val, jelentette ki Karácsony, de kapásból nem tudta felidézni, hogy abban milyen feltételek vannak a felmondást illetően:

– A 2016-os szerződésre emlékszem, ha van újabb, arra nem. Nem ismerem a feltételeket, de utasítani fogom a BKK-t, hogy vizsgálja meg a lehetőségeket és mondja fel a szerződést.” (Index)

Hát, azért itt is megfigyelhetjük, hogy nem is olyan egyszerű dolog a médiaháború. Ugyanis azt leszögezhetjük, hogy a Lokál a kormány gátlástalan zsoldosa volt és maradt, akadt olyan írás benne, aminek 15 állításából 11-et kellett helyreigazítani, azon csodálkozom, hogy akadt benne kötőszó, írásjel vagy szóköz, ami igaz volt. Igen sokat derültem annak idején, mikor álláshirdetést adtak fel az online oldaluk szerkesztésére-írására tavaly ilyenkor, mikor még nagyon szaladt velük a szekér, és az így nézett ki:

A Lokál internetes oldalához keresünk szerkesztő-újságíró munkára olyan motivált fiatalt, aki szeretne tapasztalatot szerezni az online sajtóban. Napi 8 órás munkaidő, havonta egy hétvége otthoni ügyelet. Kezdő fizetés, havi nettó 130 ezer forint
A feladatok a következők: szerkesztés, cikkírás, a közösségi oldal kezelése.

Előny: Angol nyelvtudás. Szerkesztőségi rendszerek ismerete. Jó íráskészség

A jelentkezéseket (fényképes önéletrajz) az online@lokal.hu címre várjuk.”

Ha meg tetszenek figyelni, az íráskészség náluk előny volt, nem követelmény… azért az mégis sok egy picit, hogy ők maguk ismerték be, nyilvános hirdetés útján, miszerint náluk nem kell írni tudni. Szerintem volt vagy tíz sablonjuk, azokat kitöltötték a megfelelő nevekkel és szóljon az eleje.

Hát, no, mit várunk a kormánysajtótól? Igaz, a Lokálnak is volt ingyenes elődje, a Metropol, de annak meg azért kellett vesznie, mert Simicskáé volt: jó lap volt egyébként, ezerszer különb az utódjánál.

No, de akármilyen pocsék sajtótermék is a Lokál, akármilyen szinten aluli, akármilyen érdemeket is szerzett alfelek lingváris tisztításában: azért betiltani nem lehet. Ma, Magyarországon lapot betiltani jogi alapon szinte lehetetlen, hazudjon bármennyit is – arra találták ki a pénzbírságot, hogy ne legyen érdemes írásban hazudozni, egy idő után minden lap tőkéje elolvad, ha sokat büntetik. Kivéve, persze, ha korlátlanok vagy majdnem korlátlanok az anyagi forrásai – és a KESMA nem egy szegény cég. Szóval a vesztes sajtóperektől még hazudozhatna a Lokál száz évig, meg sem éreznék.

Tessék megkapaszkodni: fog is.

Hogy a BKV-val miféle szerződésük van, nem tudom, ahogy egyelőre az új főpolgármester sem (akit szorgosan ekéznek mai számukban is), de ha egyáltalán van szerződésük, azt csak jogi úton lehet felbontani, feltételek szerint, és ha nem lehet, érvényben marad a lejáratig. Értem én, hogy az új városvezetés most a másik törvényes utat választja, konkurenciát teremt a nem túl hiteles, nyugodtan mondhatjuk, alaposan levitézlett Lokálnak (na, milyen érzés, urak, mikor rátok használják ezt a jelzőt?), csakhogy ez innentől már nem politikai, hanem piaci kérdés.

Ha lesz hirdetője a Pesti Hírlapnak: megél.

Ha nem lesz: nem él meg.

A szerkesztőség személyi összetételéről nem tudunk, csak annyit, hogy húszan fogják írni, ami szép szám, egy tizenhat oldalas lapnak épp elég: a főszerkesztőnek, Kerényi Györgynek is komoly szakmai múltja van, szóval a minőséget nem féltem. Akörül nem lesz hiba.

Azonban a rikkancsos terjesztés arra utal, hogy a BKK nem akarja (vagy nem tudja) felbontani a Lokállal kötött, metróállomásokon, állványról történő terjesztéshez kötött szerződést, így fel kell éleszteni a nyomtatott sajtó régi hagyományát. Érdekes világ lesz, mert egyszerre két ingyenes lap fog birkózni egymással a budapesti sajtó- de főként reklámpiacon, nyilván gyilkos konkurenciaharcban, aminek az az előnye, hogy ha becsületesen vívják, az olvasó csak profitál belőle.

Inkább afelől volnának kétségeim, hogy a Lokál becsületesen fog-e harcolni: nem olyannak ismertük meg.

No, mindegy.

Meglátjuk.

Egyelőre annyi (majdnem) biztos, hogy a rendszerváltás óta először megint lesz rikkancs a pesti utcán.

És kiabálja, hogy „Pesti a hírlap!”

Minden egyéb bizonytalan.