Szele Tamás: Pedofil ügyek

Sajnos úgy alakult, hogy mostanság két pedofíliával kapcsolatos történet is borzolja a közönség idegeit: nem szívesen ismerteti őket az ember, hiszen még a gondolat is taszító, de mit tehetünk, ha ezek a hírek?

Ezeket is ismertetnünk kell, ha tetszenek, ha nem. Még az a szerencse, hogy a kettőnek – és ez hangsúlyozni is szeretném – semmi köze egymáshoz.Illetve csak annyi, hogy mindkettőben szerepel kisgyermekek szexuális molesztálása. A pedofília az a bűncselekmény, aminek tekintetében az egész föld kerekén a legteljesebb a konszenzus: ha valahol, bárkivel kapcsolatban felmerül akár csak a gyanúja is, arra kérdezés és késedelem nélkül, azonnal, csípőből tüzelnek, legyen szó hajléktalantól koronahercegig bárkiről.

Kaleta Gábor ugyan koronaherceg nem volt, de nagy úr volt mégis, egyike azoknak, akiknek tényleg jár az „excellenciás” cím: Magyarország perui nagyköveteként teljesített szolgálatot. Szép karriert futott be, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem állam- és jogtudományi fakultásán végzett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen egyházjogot tanult, majd a németországi trieri egyetemen nemzetközi jogot. 2002 áprilisában került a Külügyminisztériumba, az amerikai főosztály USA-referenseként. 2006-ban nyerte el a Los Angeles-i Főkonzulátus pályázatát, 2007. január 15-étől a konzuli feladatokat látta el. 2012-ben a Külügyminisztérium sajtóosztályát vezette, két évre rá ugyanez volt a feladata az igazságügyi tárcánál.

2012-ben azért kellett Kaleta elődjének, Tóth Józsefnek, az egykori athéni nagykövetnek távoznia a sajtófőnöki posztról, mert belső vizsgálat indult ellene még a görög állomáshelyén tapasztalt pénzügyi problémák miatt. Martonyi János akkori külügyminiszter ezért egy „tiszta” embert akart sajtófőnöknek, így került képbe a katolikus, „problémamentes” Kaleta. Végül Szijjártó Péter 2017-ben nevezte ki Peruban nagykövetnek.” (Index)

Ez bizony töretlen ív, szép pálya, csak épp derékba tört: Kaleta excellenciást tavaly tavasszal letartóztatták, diplomáciai mentességét megvonták, nagyköveti rangjától megfosztották és haza is hozták, mivel számítógépein 19 ezer gyermekpornó-fotót találtak. Hogy hová fért ennyi grafikus állomány, az rejtély, de Kaleta elfogása összefügg egy olyan nemzetközi rendőrségi művelettel, amelyet a spanyol rendőrség irányított és több országot érintett, ezért az Europol is segítette a nyomozást. A rendőrségi művelet során Szíriában, Pakisztánban, Olaszországban, Indiában, Franciaországban, Guatemalában, az Egyesült Királyságban, Peruban, Ecuadorban és Costa Ricában is vettek őrizetbe gyanúsítottakat. Ebben a műveletben Peruban egyébként két embert tartóztattak le.

És itt válik érthetővé a bukás: csakis úgy vehették észre, miben sántikál a nagykövetünk, hogy tartotta a kapcsolatot más pedofilokkal, hálózatot alkottak, feltehetően egymás között cserélgették a képeket. Ugyan a bődületes képmennyiség még azt is sugallná, hogy Kaleta elosztója lehetett ezeknek, netán pénzt is kereshetett ilyen úton, de erről semmi biztosat nem tudunk. Azt viszont tudjuk, hogy márciusban kezdődik a tárgyalása és nem sok kíméletre, kegyelemre számíthat. Azonban nézzük az események sorrendjét, mert tanulságos!
Tavaly április elsején szüntették meg a nagyköveti megbízatását. Erről a hivatalos közlemény csak a május 11-i Magyar Közlönyben jelent meg, és vádat csak novemberben emeltek ellene. Hogy hol volt mostanáig? Hiszen azt sem tudjuk, most hol van, megérzésem szerint száraz és hűvös helyen tartják. Az viszont valódi rejtély, hogy miképpen hozták haza. Azt tudjuk, hogy kik nem intézkedtek ez ügyben – a TEK és a rendőrség tagadja, hogy közük lett volna a hazahozatalához, bár egyes forrásaink azt mondják, mikor már magyar földre ért, a Gyorskocsi utcában tartották előzetes letartóztatásban. Annyit lehet tudni, hogy érte ment két férfi, elvették a mobiltelefonját és egyszerűen magukkal vitték, aztán Limától Budapestig senki sem látta. Hogyan jutott át a fél világon a két őr és a fogoly, az titok, de az bizonyos, hogy a nem-kormánygépek egyike sem járt Peruban, szóval valami más eszközhöz folyamodhattak.

De miért kellett hazahozni? Miért nem felelhetett a perui bíróság előtt a tetteiért, hiszen még a diplomáciai mentességét is megvonták? Az a helyzet, hogy akkor megírja az összes perui lap – és átveszi a teljes világsajtó is – hogy a konzervatív magyar kormány nagykövete miket művelt, és ez roppant kínos lett volna. Ugyan még örülhet, hogy életben van, mert léteznek olyan államok is, amelyek az ilyen botrányokba keveredő diplomatáiktól igen rövid úton szabadulnak meg. Ha golyót nem is kapnak tán, plutóniumos tea juthat nekik.

Kaleta most már biztosan büntetést kap, nem is kicsit, és ne kérdezzük, „miért nem tudtunk erről eddig?”, mert hatalmas naivitásról árulkodik. Szégyellték, de nagyon. Volt is miért. Azért is kenték el alaposan az esethez tartozó, szükségesen nyilvános közleményeket, hogy még a jó szimatú újságírók se figyeljenek fel rájuk. Mindent erős késéssel adtak közre és a lehető legkevesebb feltűnéssel: most is úgy lett belőle hír, hogy a készülő perre figyelt fel a sajtó.

Megúszni nem fogja, de tényleg kínos a kormánynak, főleg, hogy Kaletát látványosan vallásos, állandóan a Bibliát idézgető embernek ismerték. Ez bizony csúnya szégyenfolt a magyar diplomácia amúgy sem makulátlan frakkján.

Akkor lássuk a másik, pedofíliával kapcsolatos esetet. Az viszont már teljesen más jellegű. Vitriollal vegyes epébe mártott tollal számolt be a Pesti Srácok arról, hogy a csúnya, rossz, gonosz, véleményterrorista You Tube felszámolta a videocsatornájukat.Nagy visszalépés a sajtószabadságnak, kis lépés a „haladóknak” – Letiltotta a PS-t a Youtube” – harsogta a főcím.

Hát, olyan van, főleg mostanság, mikor a kisebb cégeket, embereket már nem látják olyan szívesen a nagy megosztóoldalak, hiszen a komoly pénzt a nagyobb halaktól kapják. Mostanság tényleg elég egyet hibázni, és elszállhat évek munkája, és ennek nem a politikai, hanem a gazdasági környezet az oka. De a Pesti Srácok esetében nem erről volt szó. Nagyon nem.A hetedikén még harsogó főcímben emlegetett törlés után egyszer csak igen nagy lett a csend az eset körül, szinte vágni lehetett, képzavarral élve fülsüketítő volt: aztán a 444 megtudta, mi a helyzet. 

A Pesti Srácoknak – bár hivatalosan semmit sem közöltek velük – ötlete azért van a letiltás okáról. Huth Gergely elmesélte ugyanis, hogy múlt pénteken az egyik szerkesztőjük olyan videót töltött fel a csatornára zárt, nem publikus formában, ami tartalmazott egy gyerekpornós részt is. A PS ugyanis állítólag egy hazai – valamilyen nyomortelepen készített – pedofil amatőrvideóról készített mozgóképes híranyagot, amibe illusztráció gyanánt belevágtak néhány másodpercet az eredetiből. Mind a szereplőket, mind a testtájakat felismerhetetlenné tették – állította Huth – de a kényes téma ellenére fontosnak tartották volna, hogy az anyagukban szerepeljen egy részlet az eredeti videóból.

A PS az anyaggal Huth elmondása szerint egy pedofil bűncselekményt akart leleplezni, az eredeti videót pedig azonnal elküldte a rendőrségre.

Mivel a csatornájukat ezen videó feltöltése után nem sokkal szüntették meg plusz az anyagot továbbküldő szerkesztő privát fb-fiókját is letiltották a videó linkjének elküldése után, a PS-esek hivatalos indoklás híján erre az esetre gyanakszanak.” (444)

Hát, ez bizony régi dilemma és a megoldására nincs általános recept: mármint arra a kérdésre nincs egyértelmű válasz, hogy szabad-e egy bűncselekményt ismertetni, bemutatni, nem adunk-e ezzel ötleteket esetleg vagy nem hozzuk meg a kedvét egyeseknek az elkövetéséhez? Minden eset más, nekem, aki azért jártam ilyen helyeken, sőt, forgattam is nyomortelepen dokumentumfilmet, nem tűnik túl életszerűnek az ott készülő gyermekpornó, elsősorban azért, mert ezek kis, átlátható közösségek, ha valaki egy gyerekhez hozzányúl, agyon is csapják – és ha valaki olyan telefonhoz jut, amivel felvételt lehet készíteni, inkább eladja és ételt-italt vesz az árából. De nem ismerem a körülményeket, lehet, hogy hiteles volt mégis a felvétel – akkor sem bölcs közzétenni, hiszen a pedofília épp arról szól, hogy vadásznak a hívei az ilyen videókra, jöjjenek bárhonnan is.

Az tény, hogy a kormánysajtó nagy felhorgadásának kínos csend lett a vége. Olyan sűrű csend, hogy fel lehet rá akasztani a kisbaltát.

Ebben a két esetben igazából sok közös nincs. Annyi akad mégis, hogy mindkettőben valahogyan előfordul a pedofília, mindkettő a kormány háza tájáról származik és mindkettő nagyon kínos.

Urak. Nem tudnátok inkább sikkasztani, ahogy eddig?

Mindenki jobban járna.