Szele Tamás: Pálinkázás Orbánnal

Akkor azt mondanám, hogy kedves egészségükre, ha volna pálinkám. Igaz, ha volna, már nem volna, de így, délelőtt akkor sem innék, ha lenne, mert ma még sok a dolgom, észnél kell lenni. Viszont, higgyenek, kérem, egy tapasztalt ember szavának: a pálinka nem alapvető élelmiszer.

Annak ellenére sem, hogy Orbán Viktor ezt másként látja. Nem az első eset, hogy mi ketten bizonyos dolgokat másként látunk, van egy olyan érzésem, hogy nem is az utolsó. De már megint a formális logika csapdájába ejtette ez a furfangos ember a magyar közgondolkodást. Illetve a magyar közgondolkodás ejti csapdába saját magát. Akkor lássuk, miről beszélek.

Tegnap nagyot ment a magyar miniszterelnök, megzsarolta Brüsszelt is, amiről már épp elég sok szó esett más lapokban, én röviden csak annyit mondanék, hogy nem adnék ezek után egy hajítófát sem a forint árfolyamáért. Ha kimaradunk a helyreállítási alapból – egyelőre erre látom a legnagyobb esélyt – az összes többi európai gazdaság elhúz a magyar mellett, állva hagynak minket, a forint árfolyama bedől, szóval izgalmas idők jönnek, akinek pénze van, ne tartsa forintban, inkább fektesse be, ha lehet, bármibe. Na, de a vezénylő tábornoknak még ilyen haditettek közepette is – mert olyant vágott ide nekünk, saját magunknak, hogy csillagokat fogunk tőle látni, egészen pontosan egy tucatnyit, mert annyi vagyon az uniós zászlón – van ideje kedélyesen fölényeskedni a parlamenti ellenzékével. Történt ugyanis, hogy Csárdi Antal LMP-s képviselő feltette neki a kérdést:Az embereknek alapvető élelmiszerek kellenek vagy pálinka? Megfelel-e a társadalmi igazságosság elvének és az emberek szükségletének, hogy az alapvető élelmiszerek túlnyomó többségének 27 százalék az áfája, az éttermi szolgáltatásoké viszont 5 százalék?”

Hej, de Orbán Viktornak sem volt ám galambepéje. Megválaszolta, magyarosan, csak azért nem pödört egyet válasz előtt a bajszán, mert nincs neki, de vegyük úgy.

Kicsit összezavart képviselőtársam, mert én úgy tudom, hogy a pálinka a 27 százalékos kategóriába tartozik, bár az én felfogásom szerint alapvető élelmiszernek minősül, ennek ellenére a 27 százalékos sávban van.”

Csárdi viszontválasszal élt:

A pálinka nem alapvető élelmiszer. Az embereknek alapvető élelmiszerekre van szükségük, nem pedig pálinkára.”

De Orbán sem maradt adósa. A furfangos deák szörnyet prüsszente rá, de Viktor a beszédet tovább is folytatá:

Ön mégiscsak egy belvárosi képviselő, mi pedig máshonnan jövünk. Ezért a különböző a dolgok megítélése, vegyük ezt egyszerűen szociológiai adottságnak.”
A szentségit, de érdekes: majd’ negyven éve iszom pálinkát, és így kellett megtudnom, hogy nem azért teszem, mert szeretem, hanem a predesztináció okából. A kormányfőnek tudnia kellett, hogy az otthon főzött pálinka adómentes, hiszen a párbeszéd előtt nem sokkal szavazták meg a határozatot:

A pálinka bér- és magánfőzése ténylegesen adómentessé válik 2021. január 1-jétől, amit Varga Mihály pénzügyminiszter az előterjesztésben a „pálinka-szabadságharc győztes lezárásaként” értékelt.” (MTI)

Olcsó dolog volna valami jóféle kisüstire gyanakodni amiatt, hogy a miniszterelnök nem emlékezett a pár perccel korábbi szavazásra, de a mondataiból világosan kitűnik: színjózan volt, még az volna a jobb eset, ha ittas fővel feledkezik meg valamiről, akkor valami kis mentsége tán lenne, de azért hagyta figyelmen kívül, mert nem is érdekelte a dolog. A törvénygép forog, nem fog a vezetője odafigyelni minden csepp gépolajra vagy – esetünkben – pálinkára.

A közvélemény pedig megint ikonikussá tette a kormányfői állásfoglalást. Azonnal megoszlott: szinte reflexből váltak harcos antialkoholistává az egyébként is ellenzéki emberek és dacos, duhaj szittyákká az akár egész életükben absztinens kormánypártiak. Az már keveseknek jutott eszébe, hogy a „belvárosizás” bizony lehet kódolt szalonzsidózás is, de hát itt fontos dolgokról van szó, például pálinkáról, ilyenkor az számít, nem a valódi probléma.


Hát akkor lássuk ezt a nagyon fontos dolgot.

Én biza kamaszkorom óta ismerős vagyok Pálinka bátyámmal, ez az ismeretség mikor szorosabb volt, mikor lazább, mostanság már alig-alig találkozunk. Ráadásul mivel én sem a Belvárosban születtem, sőt, sokkal inkább „máshonnan jöttem” még Orbán Viktornál is, csak kompetens kell legyen a véleményem.

Először is: szakadjon rám a födém, itt, helyben, ha azt mondom, hogy pálinkát inni jó, egészséges vagy helyes dolog. Nem az. Megfelelő mértékkel élve és minőséget fogyasztva kellemes lehet, hasznos nem. Akkor hát tiltani volna okos ezt az italt? Főleg nem: az Egyesült Államok megpróbálta, akkora bajt kevert vele, hogy alig bírtak kimászni belőle. Felnőtt embernek illik tudnia, mennyit bír, és mindenkinek általános tanácsként adnám, hogy inkább igyunk kevesebbet a jobbfajtából, mint többet a rosszból. No igen, ezt így, majdnem ötvenhárom évesen megtanultam, de nagyon sokat kellett gyakorolni, míg rájöttem… Azonban a pálinka önmagában sem nem üdvös, sem nem kárhozatos, az emberre van bízva, hogyan bánik vele mert aszerint bánik az ital is ővele.


Épp ezért a pálinka ivása vagy elutasítása nem politikai állásfoglalás.

Sok pálinkát ittam már életemben, kedvencem a bihari vagy a szilágysági (a magyarországi kisüstik többségét minőségi szempontból tönkretette a főzés engedélyezése, mindenből pálinkát főznek már, amiből nem lehet, akad pár jó is, de kevés), azonban egyiket sem ittam Orbán kedvéért vagy Orbán ellenében. Mindegyiket azért ittam, mert épp kedvem volt hozzá, és ez a jövőben sem lesz másként. Nem veszi el és nem hozza meg az autonóm egyéniség kedvét egy politikus semmitől és semmihez, ha ilyen apróságról van szó.

Amint pár éve valóságos pörköltellenes hullám söpört végig az ellenzéki oldalon, mikor Orbán Viktorról olyan fotó készült, amelyen kockás abroszos étteremben épp marhapörköltet eszik, és sokak fejezték ki abbeli nézetüket, hogy a pörkölt barbár, bunkó étel, bottal sem piszkálnák meg – azt sem értettem. Mert olyan azért nincsen, hogy valaki eltöltsön egy fél életet Magyarországon és soha ne egyen pörköltet, vagy titokban gyűlölje, erőszakkal, nyögve nyelje, mert fél a pörkölt-lobbytól. Hát persze, hogy nem a pörköltet utálták akkor annyian, hanem a miniszterelnököt, de akkor tessék azt mondani. Annak még oka is van.


És ha Orbán Viktor minden szokását, minden cselekedetét elvetjük, mint gyűlöleteset, nagy bajban vagyunk. Annak az embernek a kiterjedt családja is bizonyítja, miszerint szokott házaséletet élni. Ha ő teszi, mi ne tegyük?

De tovább megyek: beszél. Azt sem tudná tenni, ha nem venne levegőt. Ha ő lélegzik, mi hagyjuk abba?

Ostobaság tehát a világot Orbán Viktort origónak, abszolút sarokpontnak véve megítélni, és ő épp ezt is akarja tőlünk. Szögezzük le:

– A pálinka nem alapélelmiszer és nem is egészséges.

– Azonban nem is kötelező a fogyasztása

– Aki azért issza vagy azért nem issza, mert Orbán Viktor kedveli ezt a folyadékot és marhaságokat beszél róla, az ennyi erővel ihatna Orbán Viktort is.

– Ne Orbánért vagy Orbán ellen együnk, igyunk, öleljünk, éljünk. Mérjük magunkat valami mással, akár a Mindenséggel is, csak vele ne. Nem etalon.

A francnak van ugyanis kedve hozzá törpülni.

Szóval, ennyit a pálinkáról és a közvéleményről.


 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!