Szele Tamás: Orbán, összelegózva

Eljutottam odáig, hogy kezdem csodálni Orbán Viktor teljesítményét. Lassan már cirkuszban is felléphetne a képességeivel. Tegnap úgy tűnt, két beszédet tartott, egyet a tisztavatás, egyet meg a Trianon-emlékmű avatása alkalmából, holott egy volt az, csak összevonva, ma már úgy néz ki, egyszerre három rádióinterjút adott.

Minden attól függ ugyanis, hol nézzük.

Az ember azt mondaná, hogy nézzük először is a saját honlapján, elvégre mindenki saját maga illetékes abban, mit beszélt. Ki is tették, szépen, alaposan vagy inkább kevésbé alaposan. Ugyanis ez, szemben a tegnapi beszéd szövegével, egy MTI-hír, úgy látszik lustálkodnak a miniszterelnöki titkárságon. Felőlem „üljön fel Lackó a béresek nyakába”, csak most az kicsit kínos. A Legfelsőbb Miniszterelnöki honlapon megjelenő szöveg ugyanis kizárólag koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket tartalmaz. Lássuk is, mit mondott a kormány feje, a nemzet esze ebben a témakörben?

Magyarországon tavasszal emberek tízezreinek az életét sikerült megmenteni a bevezetett intézkedésekkel, vagyis van egy tudásunk arról, hogyan kell védekezni a fertőzés ellen; elsősorban ezekre a tapasztalatokra kell építeni majd ősszel. A fertőzések száma nem lényegtelen, de a legfontosabb, hogy az emberek ne haljanak bele a vírusba. A betegségből meg lehet gyógyulni. Biztos nem kellemes, megkínozza az embert a koronavírus-fertőzés, de nagyon sokan felépülnek.”

Ezt eddig mondhatta volna bárki. Esetleg népiesen: „Ki kórságba bele nem hal, ki agyon nem vernek: nevezhetjük januárban szerencsés embernek”. És ezen kívül? Konkrétumok?

Nyáron bevezettük az egyes országok fertőzés szerinti osztályozását, de szeptember 1-jétől nem lehet fenntartani ezt a rendszert és szigorítások jönnek. Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni.”

Satu. Milyen érdekes kép. Amibe belefogják a munkadarabot, aztán vágják, reszelik, marják, köszörülik, amit épp akarnak, azt tesznek. Ugyan nekem épp dolgom, munkám akadna Romániában is, Dániában is, de amint látom, hiába: az az én magánügyem lesz, miből élek meg és hogyan.

Déli irányba szeptember utánra ne foglaljon, szervezzen, ne képzeljen el magának nyaralásokat, mert az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe.”

Olyant még nem hallott az úr, hogy az ember dolgozni menne vagy élné a családi életét? Bár mondjuk engem épp nem Dél, hanem Kelet és Északnyugat érdekelne, de zárva lesz az is, ahogy a világot ismerem. Hagyjuk is a magánjellegű problémáimat, foglalkozzunk az ország dolgával.

Március közepén komoly, a védekezéshez szükséges eszközparkot alakítottunk ki, amit majd ősszel tudunk használni. Mindenki aludjon nyugodtan, minden eszköz rendelkezésre áll.”

Majd alszom én, ha véget ért a kín” – mondanám Fülöp királlyal a Don Carlosból, de nincs rá időm, helyzet van. Járványhelyzet, nem is kicsit, azzal mit kezdünk?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével megalkotta a koncepciót, hogyan lehet saját termelési kapacitásokat, ipari képességeket kiépíteni, hogy ne kelljen legközelebb beszereznünk, hanem minél több dolgot saját magunk tudjunk gyártani. Lélegeztetőgép-gyártásban Magyarország a világ élvonalába tartozik, és eljön majd az idő, amikor minden lélegeztetőgépet itthon gyártanak.”

No, ha Palkovics és Kásler a magyar egészségügyi gépgyártás atyja és anyja, már nyugodtan is alszom, csak attól félek, hosszú lesz az álmom. Azért mégis jobb szeretnék nem megbetegedni.

Ma már a világ közelebb van a vakcina felfedezéséhez, jó remény van arra, hogy valamilyen védelmet nyújtó vakcina tömegesen is elérhető lesz, ezért Magyarország minden irányban kinyújtotta a csápjait, ahogy tette azt tavasszal.”

Addig nyújtózkodj, ameddig a csápod ér, mondja a Nagy Cthulhu és igaza van.

Azonban itt válnak el élesen az Orbán-rádiómegszólalás verziói. A saját honlapján olvasható MTI-változatban innentől kezdve már csak az oktatásról beszél, és helyteleníti a kizárólag digitális oktatást, az Origóban (ők, gondolom, felvették és leírták a szöveget) egészen más dolgok is szóba kerülnek. Elhangzik például gazdasági és politikai kérdésekben pár csodás mondat:

Szeptember közepére elkészülhet egy sok-sok intézkedést tartalmazó 2 éves növekedési terv. Szeptember közepére minden szükséges fórumon átmegy ez a terv, amelyet minisztériumok szakértői gárdája állít össze.”

Ha elkészül, az még nem baj, csak ahogy én ezeket a szakértőket és terveket ismerem, arra az egyre vigyázzunk, nehogy alkalmazzuk…

Az elmúlt 100-150 évben a közjogias gondolkodás került előtérbe, és én is ebben nőttem fel. De volt másik 850 év is, amikor nagy politikai kérdésekről tudtunk gondolkozni.”

Igaz viszont, hogy abban a 850 évben sem köz- sem váltó- sem egyéb jogokról nem beszélhetünk, és hát olyan nagyon sokan nem is voltak, akik a nagy politikai kérdésekhez egyáltalán hozzászólhattak. Az pedig még sokkal ritkább volt, hogy okosat mondjanak, a legritkább meg, hogy hallgassanak rájuk.

Volt a magyar politikának geostratégiai dimenziója, és jó lenne, ha ez a gondolkodásmód visszajönne. Magyarország továbbra is ott van, ahol a honfoglalás idején. Továbbra is itt vannak mellettünk a németek, az oroszok és a törökök.”

Uram, maga világpolitikát akar csinálni egy mosókonyhából. Lelke rajta: csak azt ne feledje, hogy az említett országok lehetnek nem csak mellettünk, de ellenünk is, sőt, a leggyakrabban ez egyszerre szokott előfordulni.

Persze, ezt ő is tudja.

Az Origo-változat és a kormány.hu verziója (amelyből ezzel szemben a külpolitikai eszmefuttatás maradt ki) egy bibliai idézettel zárul Vidnyánszky-ügyben, miszerint:

Mi felütjük a Könyvet, ahova az van írva, hogy aki kardot ránt, az kard által vész el.”

Ez a miniszterelnöki honlapról teljesen kimaradt. Az véget ér a közoktatásnál.

Mi ez? Hányféleképpen szólalt meg Orbán Viktor ma a Kossuth rádióban?

Nyugalom: egyféleképpen, csak össze kellett legózni. A válasz egyszerű.

A miniszterelnöki honlap a legelső MTI-hírt vette át szó szerint, ami reggel 9 óra 41 perctől volt elérhető. A kormany.hu már az elsőt és a másodikat, mert volt egy második is, 10 óra 31 perckor. Az Origo meg egyszerűen meghallgatta.

Hát így lesz egy megszólalásból három a magyar kormány orgánumaiban.

De ha azt vesszük, amiket mondott: bár egy se lett volna.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!