Szele Tamás: Nyáriszalámi koronavírussal

Akkor most, hogy szenzáció nincs, csak némi koronavírus, gyártsunk nyáriszalámit. Ez a hentesipari termék – legalábbis a „Mindent bele” típusa – úgy készül Moldova György szerint, hogy „összesöprik a vágóhíd udvarát, és az így összegyűlt anyagot hurkabelekbe töltik”.

Ezt hírrel is meg lehet csinálni, igazán nem irigylem a politikailag elkötelezett lapok sajtómunkásait.

Ők ugyanis a lap irányvonala szerint ugyan, de naponta kell mutassanak valami eredményt, ha “balra” húznak, náluk állandóan kitör a Forradalom, de legalábbis küszöbön áll, ha “jobbra”, akkor hős hazánkat épp ostromolják a migránsok, sorosbérencek, filozófusok, színinövendékek vagy Brüsszel, vagy… na, szóval a démonok, ahogy Lobzang Congakapa mondaná, a tibeti egyházatya, aki akkor vette elő a démonokat, ha valaminek az okáról végképp nem volt segédfogalma sem. Szóval zajlik az ostrom, de Orbán Viktor a döntő pillanatban átnyalábolja a törököt és magával rántja a várárokba, majd hetykén visszaugrik a bástyára, időnként törököstől. Ugyanis ha török nem volna, még tán békesség volna, és akkor mindennek vége.

Jó, de én meg itt állok mindennek a közepén vagy inkább mindenen kívül, nem is nagyon hiányzik a szekértábor, én megtehetem, hogy mivel nem kell politikai eredményt felmutatnom, nem kell győzelmet produkálnom mondjuk a Nagycsarnok paszternákforgalmának statisztikai adataiból is, amikor nincs semmi fontos, a frontvonalak nem csak állnak (állnak azok nagyon régen, mi egy politikai Verdunben élünk) de be is fagytak, még annyi sem történik, hogy valamelyik főhadnagy macskája megkölykezik, akkor összesöpörjem a sok hülyeséget, megkavarjam, fűszerezzem, cikkbe töltsem és elnevezzem nyáriszaláminak.

Még szólok is előre, hogy ezek hülyeségek, de hát ha ez telik tőlünk, akkor ez a menü.

Azt sehogyan sem tudnám döntő fontosságú hírnek láttatni, szenzációnak, melytől a világ előbb megremeg majd kifordul sarkaiból és eltöri gyémánt Wartburg-féltengelyét, miszerint Orbán Viktor tegnap bejelentette: a járványhelyzet miatt egyrészt a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, a színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is kötelező lesz maszkot viselni – várható volt – másrészt a kocsmák és egyéb szórakozóhelyek be kell zárjanak este tizenegykor mert a vírus az éji homályban támad, mint a második világháború bombázókötelékei.

Esetleg nem volna elég egy elsötétítés?

Mindegy, ez éppen olyan látszatintézkedés, mint a határzár a legtöbb esetben, a vírus tojik azokra a piros vonalakra a térképen, meg az órára is tojik, ezek a rendelkezések nem azért vannak, hogy értelmük is legyen, hanem azért, hogy mi, polgárok érezzük a törődést. A vírustesztek árának rendeleti szabályozása várakozásaim szerint zajlott le, már napokkal ezelőtt megmondtam, meg is írtam, hogy mi lesz ennek a menete: maximálni fogják az árukat, felfelé limitálják.

De hát ez jó, nem?

Nem okvetlenül. A kapitalista társadalomban termelés esetén két törekvés figyelhető meg: ha gyártunk valamit, azt igyekszünk minél olcsóbban és minél nagyobb mennyiségben elkészíteni, viszont a lehető legmagasabb áron próbáljuk eladni.

Esetünkben a legmagasabb ár adott: 19 500 forint, ezt sok méricskéléssel lőhették be, de ennyi. A legalacsonyabbal nem foglalkoztak, de mindegy is, mert mindenki a legmagasabb lehetséges összeget fogja kérni, hiszen nem hülye. Igen ám, csakhogy közben beindul az ipari tömeggyártás, racionalizálódik a termelés, mint minden cikknek, ennek is egyre olcsóbb és olcsóbb lesz az előállítása, mivel nem egy bonyolult műszaki termékről van szó, hanem egy vegyületről (és a csomagolásáról), könnyen megeshet, hogy pár hónapon belül lezuhan az előállítási ár ezer forint környékére, és ez még szállítással együtt sem jön ki 19 500-ra.

Na, akkor lesz ebben nagy pénz, hiszen akkor is majd’ húszezerbe fog kerülni a teszt, hiszen a szabályozás ezt megengedi, pontosabban szólva, ennek a megengedéséért találták ki.

Ilyen a szabadpiaci kapitalizmus, mikor államilag szabályozzák.

No jó, erről ennyit érdemes mondani, nem vagyok én dr. Gődény, aki mindazonáltal érdekes jelensége a magyar társadalomnak: eddig is minden fél évben megjelent valami önjelölt Messiás, aki elkezdte vezetni a népet (érdekes, az ipari áram önkéntes vezetésére nem akadt jelentkező soha). Vezette is, rendszerint az orránál fogva, bár többnyire őszintén, a tömegek erejébe és bölcsességébe vetett hittel és jó mély zsebekkel, melyek így vagy úgy, de nyelték a mindenféle pénzeket. Dr. Gődény abból a szempontból új, hogy bár tömegigényt elégít ki, épp úgy, mint elődei, ő nem önjelölt Messiás, hanem önjelölt Belzebub, érdeklődve várom a piaci sorsát, mint politikai termékét, és különösebben nem féltem, okos figura, ravasz is, kiváló demagóg, ha valakinek, neki nem eshet baja sohasem. Tegnapelőtt is képes volt olyan méretes nyílt levelet írni Orbán Viktornak, hogy ha a címzett elolvassa, kinő közben a szakálla, de térdig.

Nem volna mindennapi látvány a két szakállas fickó.

Javasolnám doktorunknak, hogy amennyiben nem bír tagadás útján a járvánnyal, használja ki népszerűségét, és gyógyítsa a betegeket pénzrátétellel. Ez olyan, mint amikor a régi királyok kézrátétellel gyógyították a görvélykórt, annyi a különbség, hogy annak idején a távozó görvélyesek kaptak egy aranyat a procedúra után, a pénzrátételes módszer úgy néz ki, hogy a doktor kinyújtja a kezét, a páciens ráteszi a saját pénzét, és már mehet is. Minél többet tett le a doktor kezébe, annál biztosabban gyógyul. Szóval, ahogy a konteósok és egyéb vallási fanatikusok szokták mondani, mikor minden érvből kifogynak az evolúció és a gömbölyű Föld ellen: ez is egy elmélet.

Ez is egy módszer volna.

Egy terápia.

Koronavírussal kapcsolatos hír még, hogy a betegség minden jel szerint államtitok, de legalábbis szégyen a jobboldali sajtóra nézvést. Ugyanis az MTVA úgy tagadja, mintha tripper volna, melyet egy bangalorei vagy mandalayi kuplerájban szerzett néhány munkatársuk, holott még a tripper is baleset (igaz, tesz is érte valamit az ember), koronavírus-járvány idején pedig a betegség végképp nem szégyen.

Nem szégyen, hanem eszköz, éspedig a HVG gyalázására. Az történt ugyanis, hogy a lap több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy koronavírus-fertőzötteket diagnosztizáltak a közmédiánál. Írtak is egy tisztességes, udvarias hangú levelet, melyben meg próbálták érdeklődni, mi igaz a dologból, zörög ugyan a haraszt, de mégis az érdekeltek mondják meg, mennyire fújja a szél? Nagyon-é vagy semennyire?

Politikai ellenszenv ide vagy oda, a magyar sajtó jelenlegi állapotában az ilyen érdeklődésnek örülni kéne, mert akárhány sajtóterméket tudnék mondani, amelyik megírta volna a hírt pusztán az értesülései alapján, és utána az özönvíz – inkább azokat könnyű megszámolni, amelyek utána kérdeznek még manapság is.

Hát uramfia, vaskalap: MTVA-nál nagy a harag. Olyan választ írtak, amiről azt hitték, a HVG nem teszi az ablakba, csak a HVG-t meg olyan fából faragták, hogy mégis az ablakba tette. Lássuk:

Fake news oldalaknak nem kívánunk információt adni, mert sosem tudhatjuk sem mi, sem az olvasóik, hogy mit ferdítenek el, s mit tagadnak el. E gyakorlatunkon nem kívánunk változtatni, különös tekintettel munkatársaink magánéletére és biztonságára, akiket – többek között – Önök és elvbarátaik oly szívesen és gyakran indokolatlanul gyaláznak és megaláznak.”

Írja ezt az az MTVA, amely közpénzből hamisítja a híreket, szítja a gyűlölködést és szakmányban veszíti el a sajtópereket. Megint elő kell vennem a 2018-as adatokat, mert nincsenek kéznél frissebbek: a kormánymédia abban az évben 108 sajtópert vesztett, a független mindent összeadva (pedig hiba ez az összeadás, hiszen különálló orgánumokról van szó) összesen 14-et, de ebben minden és mindenki benne van.

Hát ez ugyan szép fogadjisten egy olyan adjonistenre, ami csak abból állt, hogy érdeklődtek a cég alkalmazottainak kedves hogyléte felől: nem értem, miért lenne gyalázat az, ha valaki ilyen időkben megbetegszik? Baj, tényleg baj, még szerencse, hogy van gyógyulás belőle, legalábbis többnyire van – de sem nem gyalázat, sem nem bélyeg. Nem az erkölcsi tartás lazulásától vagy mindenféle tévelygéstől, bűntől kapja az ember a koronavírust, hanem mert járvány van, bárki megkaphatja. Épp ezért, ha bárki kérdi, nem csak meg lehet, de meg is kéne mondani, ki hogyan van, hogy ha fertőzne netán, a veszélyeztetett csoportok kerüljék el, bár aki beteg, úgyis el van zárva, és képernyőn keresztül nincs az a vírus, ami képes fertőzni, mármint az ostobaságot és a gonoszságot kivéve. Az meg eddig is terjedt.

Ha ez a válasz az MTVA-nál arra, miszerint „Hogy tetszenek lenni”, képzelem, mit mondanak, ha az ember jó napot kíván nekik.

Jó, ha nem lőnek rá páncéltörő ágyúval.

Folytathatnám még ezer példával, de ennél több szemét, mócsing, nyesedék már nem fér ebbe a bélbe, akárhogyan is darálom, töltöm, ennek a rúdnak itt vége, így is meg fogja feküdni a kedves vevő gyomrát.

Persze jobb valódi hírekkel foglalkozni, de amíg nincsenek, ez van.

Nyáriszalámi.

Ősszel.

Olyan is.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!