Szele Tamás: Ned Kelly a Nyóckerben

Azt, kérem, maguk csak hiszik, hogy Ned Kelly, a legendás ausztrál betyár meghalt 1880. november 11-én, mikor is érdemei elismeréseképpen felkötötték Melbourne fegyházában: vagy nem halt meg, és akkor igen hosszú életű, vagy ha meghalt, feltámadott. Már akárhogyan is legyen: tudjuk, hogy a nyóckerben jár, mert ellopta még a kerület Facebook-oldalát is.

Mármint, azt tudjuk, hogy a tolvaj ausztrál és azt is tudjuk, hogy a közérdekű oldalt ellopták – de mivel más ausztrál bűnözőt nem ismerünk, nincs más hátra, Ned Kellyre kell gyanakodnunk, az a csoda, hogy nem lövöldözött is kicsit a lopás mellé, mert igen szerette azt a mulatságot. Hanem hát lássuk kicsit komolyabban, miről beszélünk?
Tegnap tette közzé Pikó András, a kerület új polgármestere a helyzetet a saját hivatalos Facebook-oldalán – mint látni fogjuk, a kerületén nem tehette. 

Józsefváros hivatalosnak tekintett Facebook oldala egy ausztrál magánszemély tulajdonában volt.

Ennek ellenére a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt éves üzleti tervében a FB oldal üzemeltetése szerepelt, tehát közpénzt költöttek rá, valószínűleg nem is keveset.

A Facebook kelet-közép-európai központja megadta a józsefvárosi polgármesternek az oldal feletti adminisztrátori jogokat. Fél órája elkezdtük volna a munkát, végre kiraktuk volna az első közleményünket, amikor az egész oldalt törölték, vagy archiválták, minden eddigi hivatalos tartalommal együtt.

Fideszes kupleráj ez is, de abban az ügyben vizsgálatot kezdeményezek, hogyan lehetséges, hogy a hivatalos oldalunk egy magánszemélynél volt az elmúlt évtizedben és hogyan lehetséges, hogy erre még közpénzt is költöttünk.”

No, ez ugyan érdekes történet. Mert ez az oldal már hosszú ideje létezett, működött, volt is vagy nyolcezer követője, én, mint kerületi lakos csak azért nem nézegettem gyakran, mert haszna nem sok volt, pedig lehetett volna – de több volt rajta a kormánypropaganda, amint a kerületi lapban is, mint az értékelhető tartalom. Pedig hát az ilyesminek pont az volna az értelme, hogy a kerületi ügyeket, az önkormányzati határozatokat tegye közhírré, értesítsen a vízkorlátozásról vagy a tűzgyújtási tilalomról nyáron, a közlekedési eltereléséről, ha szükséges – nem napilap kéne legyen, hanem félig-meddig hivatalos közlöny. Nem az volt, ahogy az önkormányzati lap sem, de most már nem is lesz.Hiszen eltűnt, eltüntették, archiválták vagy törölték, nem tudni, nem látok én be a Facebook függönyei mögé, de hogy szaga-nyoma nincs, az is bizonyos.

Akkor kezdjük azon, hogy miképpen futhatott ez az oldal évekig egy magánszemély nevén?

Nekem az a gyanúm, hogy nem is volt ez olyan hosszú ideje a józsefvárosi Ned Kelly birtokában. Ha igen, az nagy baj, mert akkor vele külön szerződést kellett volna kötni a közérdekű oldal üzemeltetésére, és annak meg kéne lennie – ha viszont ez nincs meg, akkor meglehet, csak pár napja írták át az ő nevére, hogy szükség és igény esetén egy mozdulattal lehessen elsüllyeszteni, mint a csatacirkálót vereség esetén, hogy ne kerüljön ellenséges kézre. Hogy az önkormányzati munka nem háború, az nekem világos, de úgy látom, másnak nem annyira, sőt: tekintve, hogy az önkormányzati lapot is elsüllyesztették, ahelyett hogy átadták volna, ez egy fideszes taktika lehet.

No, de ez nem bűncselekmény? Elvégre itt már bűncselekmény történt, ugyanis nyilvános adatokat zártak el a hozzáféréstől, gondolok a korábbi hivatalos tartalmakra, közleményekre. Honnan tudja a józsefvárosi polgár, mit szabad és mit nem bizonyos ügyekben, állattartástól ruhaszárításig, ha nem fér hozzá pont a hatályos döntésekhez? Ugyan a döntéseket így is meg lehet hozni, és hatályosak akkor is, ha csak a polgármesteri hivatal kapujára szögezik ki őket, mint egy modern Luther Márton (a törvény nem rendelkezik pontosabban a kihirdetés módjáról) de ha sem használható honlap, se Facebook-oldal, azért akadályokba fog ütközni a szabályok betartása – hiszen nehéz lesz őket megismerni.

Mondjuk ez is lehet a célja az egész kutyakomédiának.

De mégis, mégis – nem büntetendő ez?

Dehogynem, kérem, éspedig a Btk. 423. paragrafusának második és negyedik bekezdése alapján. Amelyek így szólnak:


(2) Aki
a) az információs rendszer működését jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve akadályozza, vagy
b) információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,
bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(…)

(4) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt közérdekű üzem ellen követik el.”

Ugyan volna egy olyan sejtésem, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága is sérült ily módon, de az oda vonatkozó törvényhelyet most nem keresem ki, elég szép ez így is, kettőtől nyolc évig, Kárpátoktól Adriáig terjedően, főleg, hogy van is gyanúsított, még ha ausztrál is.

Nyilván az önkormányzati munka ellehetetlenítése a célja ezeknek a szánalmas kis manővereknek, de legalábbis a lelassítása: valamennyire sikerül is, bár elég gyenge próbálkozások, egy komolyabb, felkészültebb stáb ezeken a dilettáns csapdákon egyszerűen átgyalogol.

Akkor most gondolkodjunk el azon is, nincs-e szó sikkasztásról?

Dehogy nincs. Kevesen tudják, de a Facebook-oldalaknak van pénzben kifejezhető piaci értéke, sőt, egyes körök pont úgy adják-veszik őket, mint az érett túrót, ez egy üzletág. Mármost ha ez az oldal az elmúlt években a kerület tulajdonában volt, akkor jelentős értéket adtak ellenszolgáltatás és jogosultság nélkül egy magánszemély kezébe – ha meg a magánszemélyé volt, akkor még egyszer meg kell kérdeznünk, hol van a vele kötött szerződés?

Hol lenne? Ott, ahol a többi is, felírták korommal a kéménybe.

No, de legalább egy titkot sikerült megfejtenem.

Azt, hogy miért pont egy derék ausztrál ember nevére került az oldal.

Nem azért, mert feltámadott volna a Ned Kelly, más annak az oka.

Az, hogy az egész kerületben nem találtak egy becsületes kipcsakot.
Update:

Ez az írás eddig tartott volna, azonban az élet közbeszólt: körülbelül egy órával ezelőtt megjelent a Facebookon az eredeti Józsefváros oldal: annyira eredeti, hogy a mai bejegyzések előtt november hetediki az utolsó bejegyzés.

Akkor mégsem süllyesztették el, vagy ha elsüllyedt, kiemelték.

Esetleg mégis ausztrál az oldal, pont, mint a bumeráng, elmegy, visszajön…

Az ügyet figyelemmel kísérjük és minden fejleményről be fogunk számolni – egyelőre örüljünk annak, hogy megint van Facebook-oldala a kerületnek.