Szele Tamás: Mumusok a tüntetésen

Ma megint a csütörtöki tüntetésről lesz szó, csak most nem úgy, mint tegnap, hanem egész másképpen. Egészen pontosan: legendaoszlatás következik.

Előre szólok: ez nem lesz egy népszerű írás, aki jobb szereti a meséket és mondákat, forduljon inkább a Grimm testvérekhez vagy Benedek Elekhez.

Ugyanis hiszem és vallom, miszerint hazudni még a jó ügy érdekében sem szabad. Ellenkezőleg: még a jóindulatú hazugság vagy füllentés, túlzás is bemocskolja, kétségessé teszi az egyébként szent ügyet. És hiába a „politikai hozadék”, a népszerűségi index pillanatnyi növekedése: előbb-utóbb kiderül, és akkor többet árt, mint amennyit a nagyotmondás korábban látszólag használt. Persze, ha csak nem a köztudattal akarunk gépészkedni, ugyanis abban minden egyszerű pletyka és mocsok megmarad, míg a bonyolult és kevésbé színes igazságokról hajlamosak az egységsugarú polgártársak megfeledkezni.

Akkor lássuk, miről van szó.

Én is azt kérdeztem magamtól csütörtök este az első pillanatban, amit gondolom mindenki más, aki nem elvakult híve a kormánynak, miszerint: „Úristen, kik ezek?” És ha nem a nyóckerben laknék, ahol azért sokféle ember él, tehát elfogult kormánypártiak is, lehet, hogy azt hittem volna, marslakók, alakváltók vagy gyíkemberek, mert ilyen őrjöngő fanatizmus tán csak nem létezik. De magamba néztem: csak a lakókörnyezetemből X. nem volna erre képes? Hát de, ő igen… És Y.? Ha kicsi hasznot remélne a dologtól, ő még gyújtogatna is. És Z.? Ő meg aztán pláne.

Épp ezért beláttam: nem a bergengóc hadsereg akcióját látjuk (mint tegnap írtam is volt), hanem bizony a saját polgártársainkét, szomszédainkét. Igen, ilyenek is vannak közöttük. Nem mind ilyenek, természetesen, sokat ártott a jelenlévőknek az általános hangulat, az indulatok felkorbácsolása is, amiért a szónokok felelősek, de alapvetően bizony ez nem fogható senki másra, csak a jó honi polgárok egy részére. Van ilyen.

Ehhez képest tegnap óta látom terjedni a Facebookon, hogy „külföldi bértüntetők” garázdálkodtak, magyar ember ilyesmire nem képes. Meg tetszenének lepődni, mi mindenre képes minden ember, nem csak a magyar. Ráadásul egy poszt is kering, ezt a megosztója neve nélkül közölném, ugyanis az a véleményem, hogy jóhiszeműen tévedett, és nem rossz szándék vezette. Akkor lássuk:

Tegnap óta gondolkodom, hogy megírjam-e? Megírom! Szóval arra volt dolgom amerre a tüntetés volt! Át kellett magam vonszolni közöttük, és mit hallottam? Egy kisebb csoport beszélgetett amiből teljesen kitűnt, hogy külföldről szállították a résztvevők 80%-át! Jó pénzt fizettek nekik, az adófizetők pénzéből! A két fülemmel hallottam, amikor beszélték, hogy szép kis pénzt kapnak, és maradjanak együtt, nehogy eltévedjenek amikor mennek a buszhoz, mert a busz időre indul visszafelé! Na ennyit Bayer és fidess féle tüntetések részvételi számáról! FIZETETT TÜNTETŐK VOLTAK, a saját fülemmel hallottam!”

Nos, próbálok nem pártpolitikát és nem pártpropagandát látni a dolog mögött.

Nehezen megy, de próbálom.

Az egyáltalán nem kizárt dolog, hogy a tüntetők nagy része busszal érkezett. Csak épp nem külföldről, hanem vidékről. Ők biza beszélhettek egymás között buszról, eltévedésről és ezt hallhatta is, aki a posztot írta. Sőt, azt sem lehet kizárni, hogy amennyiben a CÖF vagy más szervezet keretében hozták őket, úgy kaptak valami élelmiszer-megváltási pénzt, uzsonnaköltséget, bármit, aminek aztán lehet akár magas is az összege. Azt azonban kizártnak tartom, hogy külföldiek lettek volna.

Miért?

Azért, mert semmi, de semmi szükség nem lett volna rájuk. Maximum az esemény költségeit növelték volna. Hány embert is láttunk a helyszíni felvételeken? Segítek, ugyanis a 444 videójára később is szükség lesz.

Mint a mellékelt mozgókép (és címképünk is, melyet az Indexnek köszönhetünk) mutatja, olyan három-négyezer fő lehetett jelen. Nem sokkal több, van némi gyakorlatom tüntetők létszámának megbecsülésében. Állíthatjuk, hogy nincs ennyi fanatikus kormánypárti és/vagy szélsőjobboldali Magyarországon? Én lennék a legboldogabb, ha csak ennyi volna, de százszor több van, és szavazójuk meg annál is több.

Aztán lássuk a felvételen megszólalókat. Mit mondanak? Nem túl szépeket, de ezek az emberek meglehetősen tisztában vannak a magyar belpolitikai viszonyokkal, nem egy közülük a VII. kerület belső állapotaival is (mondjuk ez egy bíróság előtt nem enyhítő, hanem súlyosbító körülmény volna). Ezek nem alkalmi turisták, hanem bizony itteni honpolgárok, legfeljebb a „honpolgár” fogalmáról vannak az enyémmel teljesen ellentétes elképzeléseik.

Aztán: külföldi-e a Hont Andrást megtámadó, pillanatnyilag garázdasággal gyanúsított szélsőjobb sajtómunkás, B. Zsolt? A legkevésbé sem az, sőt, fel is háborodna, ha ezt mondaná róla valaki. Külföldiek az eseményen szép számmal részt vevő, az abszurditást így csúcsra járató Betyársereg-tagok? (Mert azért van annak egy pikáns, magyaros íze, mikor ők tüntetnek a rasszizmus ellen). Dehogy külföldiek. Mindegyik tősgyökeres fia Magyarországnak.

Akkor mégis, miért ez a felvetés?

Ez is ősmagyar dolog.

Nálunk ugyanis soha, senki, semmiért nem felelős. Mindenről a gonosz Mások tehetnek. Minden magyar politikai alakulatnak megvan a maga bűnbakja, gyűlöletcsoportja, akiket minden rosszért felelőssé tesz, akik maguk a Sátán fattyai, akik nélkül már galaktikus hatalom volnánk, nemzeti vagy uniós alapon. Ez a felelősséghárítás, ez a propaganda-hazugság tartja távol többek között a magyar ellenzéket a választási győzelemtől: ugyanis ha minden kudarcról a gonosz idegenek tehetnek, akkor arról szó sem lehet, hogy mi csesztünk el valamit, mi mindent jól műveltünk, csak hát seggbelőtt minket az Ármány. Akkor felesleges is megszólítani a közömbös választókat, meggyőzni a velünk ellentétes állásponton lévőket: akkor megvan a Nagy Magyarázat – és mindent csináljunk úgy, ahogy eddig.

De a kormánynak is aranyat ér, ha mindent ráfoghat a gonosz külföldiekre, legfeljebb ők másik külföldiekre fogják a gondokat, meg más gondokat fognak rájuk. A külföldi a magyar belpolitika negatív Jolly Jokere, aki mindenre jó, a kormány még a budapesti önkormányzati választásokon elért kudarcáért is az itt élő uniós polgárokat próbálja felelőssé tenni.

Tehát látjuk: kormánypárt és ellenzék egyaránt érdekelt abban, hogy legyen egy külső mumus. Más okokból: de érdekelt.

Persze, mert ez feleslegessé teszi az érdemi politizálást, problémák megoldását, kommunikációt a választókkal. Itt mindenről mindig más tehet. Mi angyalok vagyunk.

Én azt nem kétlem, hogy a közösségi oldalon keringő poszt szerzője maximálisan jóhiszemű. Ő tényleg hallhatott valami beszélgetést buszokról, pénzről. De valószínűleg csak az ő prekoncepciója, hogy a beszélgetők kötelező módon külföldiek kell legyenek. Lehetnek azok belföldiek is, jöhettek bárhonnét határon belülről. És hát a legtöbb demonstráló még ráadásul Budapest közigazgatási határai közül származhat, erre mutat a nyelvezetük, ruházatuk, erre mutatnak az ismereteik is.

Sajnos – mondom, sajnos! – a kormánypártok és a szélsőjobb nem áll olyan rosszul Magyarországon és ezen belül Budapesten, hogy tüntetőből behozatalra szoruljon.

Ennyi saját hülyénk bőven van.

Azonban ha így folytatjuk tovább, és mindig minden bajt, hibát, gondot a gonosz Másokra fogunk, akkor miben is különbözünk a kormánytól? Abban, hogy az ellenzék nem a migránsokat hibáztatja mindenért, hanem másokat?

Ha a magyar ellenzék továbbra is folytatja a felelősségtologatást és nem szólítja meg ehelyett a közömbös, netán kormánypárti választókat, nem kezd érdemi munkába, nem néz szembe a valós problémákkal és nem próbál azokra elfogadható válaszokat adni: akkor nem lesz itt változás száz év múlva sem. Akkor előbb nyernek gyalog Forma 1-futamot, mint választást.

Míg szembe nem nézünk magunkkal, egymással és a hibáinkkal, minden marad a régiben.

Legfeljebb durvulni fog.

Már most is durvul.

Hazugságra nem gyógyszer az ellenhazugság.

Hazugságra az igazság a gyógyszer.

És hazudni pedig nem szabad.