Szele Tamás: Minden körülmények között

Azonnal szögezzük le: Orbán Viktor minden körülmények között az Operában volt. Mármint a prágaiban. Ez faktum, tény, nem is kételkedik benne senki: gálakoncertet hallgatott Andrej Babis cseh államfő társaságában annak alkalmából, hogy felújították az épületet, ez volt a nyitórendezvény.

Esetünkben azok a bizonyos minden körülmények érdekesek.

Ugye, az eredeti filmben, a Hyppolit, a lakájban Schneider Mátyás azt közli, hogy minden körülmények között az Operában voltak, semmiképpen sem a Kolibri bárban, csak kissé lebukik: a magyar miniszterelnök ugyan nem ment a bárba, de tán jobban tette volna, ha inkább odamegy, mivel Prágában csúnyán kifütyülték, mikor diadalmasan be akart vonulni. Az igaz, hogy nem tízezrek fütyültek, csak pár tucatnyian, de fütyülés az is – ha már Prága, a híres első és második defenesztrációt is csak pár tucatnyian követhették el, már csak azért is, mert többen nem férhettek be az akkori városháza épületébe, szóval Prága kutya egy hely, ott kevés ember is lehet sok.

Az első defensztrációból lettek a huszita háborúk, a másodikból egyenesen következett a harmincéves háború, szóval Prágában még az Operába is bölcsebb menni a kevéssé népszerű külföldi politikusoknak, mint a városházára. A csehek hagyományőrzők, könnyen megjárhatja a kellemetlen vendég.

Ja, hogy mit jelent a „defenesztráció” kifejezés?

A második prágai defensztráció

Azt, amikor fogják a politikust vagy a követét, és egyszerűen kihajítják az ablakon.

Ehhez képest az a kis fütyülés tényleg nem volt nagy dolog, el lehetett viselni.

De megírni, na, azt nem lehetett.

Különösebb jelentősége nincs az incidensnek, tetszik tudni, van a világon egy „demokráciának” nevezett államforma, ahol ha valakinek, valakiknek nem tetszik egy saját vagy idegen hatalmasság, azt közszereplés közben kifütyülik, de bántani nem szabad, aztán mindenki megy a dolgára következmények nélkül, és a hatalmasság szépen tudomásul veszi, hogy nem mindenki szereti őt.

De hagyjuk ezt meg a hanyatló Nyugat ópiumának, a szexualitással egyetemben. A mindenféle zsarnokságokban természetesen tilos kifütyülni ezeket a tótumfaktumokat, főmuftikat, kapucsi basikat és beglerbégeket, és hát nálunk is baj lehet belőle, ne feledjük, Erdogan és Putyin látogatásakor bizony meg-meggátolták a szervek a negatív vélemények kinyilvánítását.

Prágában nem ilyenek a szervek? Az Prága baja, nekik úgyis mindjárt hadat üzen a nagy Kína, mert összevesztek velük is. A kalózpárti polgármester nem fogadta el ugyanis egy testvérvárosi szerződésben az „egy Kína” elvét, mire fel Peking azt üzente vissza:

Reméljük, hogy Prága képviselői mihamarabb tudatosítják hibáikat, és konkrét lépésekkel helyreállítják a lépés negatív következményeit.”

Ami a kínai gondolkodás és modor szabályai szerint olyan durva üzenetet hordoz, hogy én azt ide le nem írom, mert leugrik a képernyőről és világgá szalad. Mármost azt nem tudom, hadat fognak-e üzenni, de ha igen, jól teszik, ha sárkányhátra kerekednek vagy felhőbukfenceket vetnek, mert a két város nagyon nem szomszédos. Annyira sem, mint Franciaország és India János vitéz szerint.

Egyszóval, maradhatunk annyiban, hogy nyakas nép a prágai, kevéssé tekintélytisztelő és kifütyüli, akit akar, mint a mellékelt ábra mutatja.

A mellékelt ábra mutatja ugyan, de a magyar kormánysajtó nem: a független médiumok pedig az Euronews helyszíni videójából tudták meg egyáltalán, hogy volt füttyszó. Az Origo is, a Magyar Nemzet is változtatás nélkül közli, szó szerint, fejét a homokba dugva az MTI helyszíni tudósítását, ami nem említ semmiféle tüntetőket.

Ünnepélyesen megnyitották vasárnap este a felújított prágai Állami Operát. A gálakoncerten, amely Alice Nellis rendezésében megismertette a nézőkkel az épületben működő társulatok történetét, Andrej Babis cseh kormányfő meghívására Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Jelen voltak más külföldi politikusok és a prágai diplomáciai képviseltek vezetői is.

A külföldi vendégek az ünnepi megnyitó előtt közösen megtekintették az operaház felújított épületét. A restaurált színház megnyitására az épületben megtartott első előadás 132. évfordulóján került sor.

A Prága központjában, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, a cseh Nemzeti Múzeum és a Wilson vasúti főpályaudvar között álló épület a 2017 tavaszán elkezdődött munkák során teljes egészében megújult és korszerű műszaki berendezéseket kapott. A felújítás költségét eredetileg mintegy 900 millió koronára (11,34 milliárd forint) tervezték, de végül is a költségek 1,35 milliárd koronát tettek ki (17 milliárd forint).

A prágai Állami Opera az első olyan, állami kézben lévő nagy színház Csehországban, amelyet az 1989-es rendszerváltozás után teljes mértékben felújítottak és korszerűsítettek. A Nemzeti Színház részeként működő Állami Opera épületét legutóbb a 20. század hetvenes éveiben újították fel.

Az operaház közleménye szerint az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát. A nézőtéren 1016 személy foglalhat helyet. Minden bársonyszéken lehetőség lesz arra, hogy a néző világnyelveken feliratozva is követhesse a színpadi történéseket.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet.” (MTI)

Na, ugye, mondaná egy klasszikus. Az Euronews látott tiltakozókat, az MTI nem, tehát Prágából látszottak, Pestről nem látszottak, mi ebben a bonyolult? Oszoljunk, kérem, nincs itt semmi látnivaló.

Azért azt remélem, hogy a vendéglátó Andrej Babis cseh miniszterelnöknek volt némi ráhatása a gálakoncert programjára, mert örök kár lenne, ha egy Rossini-mű kimaradt volna belőle – a Tovaj Szarkára gondolok, kedves baráti célzásként.

És nagyon remélem, hogy szerepelt a programban Wagner Richárdtól is valami, ugyanis ha kimaradt volna, azt mindenképpen pótolta az MTI.

Igaz, kis változtatással.

A Wagner-opera címe „Nürnbergi mesterdalnokok”.

Az MTI-feldolgozásé pedig „Strébergi mesternyalnokok”.

De azért nagy különbség nincs, mindkettő elviselhetetlen hosszú távon.

Egyébként nem történt semmi különös.

Pár derék prágai fütyörészett kicsit.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!