Szele Tamás: Mészáros és tsa.

Ügyes, nem lehet rá mást mondani, ügyes. Így kell keresni százhatvan milliót. Illetve pont így már nehéz lesz, de lefogadom, hogy másolni fogják az ötletet, mert zseniális.

Mindig mondtam, hogy a magyar szélhámosnak és adócsalónak nincs párja, ha egyszerre mindkettőbe belekóstol a magyar ember, egyenesen verhetetlen.Most ide kéne egy történelmi áttekintés világhírű csalóinkról és szélhámosainkról, elvégre Strasznov Ignác népe vagyunk, nálunk adták el a Rottenbiller utcát is (csak azt éppen nem Strasznov), nálunk lovagolta meg az ötvenes évek sematikus szövetkezetesítési hullámát a zseniális Hodács, és még sokan mások, de nem akarom elhomályosítani a mostani ötlet fényét.

Hölgyeim és uraim, attrakció következik!

A porondon Mészáros és Felcut, a világhírű illuzionisták!

Igen, így, Felcut, „s” nélkül, ezt kéretik szem előtt tartani. És ez a Mészáros sem az a Mészáros.

Szóval, az történt, hogy előttem ismeretlen, ám lángeszű svindlerek alapítottak még 2017-ben a G7 gazdasági magazin szerint  egy Mészáros & Felcut nevű Kft.-t.

Szabad ezt?

Szabad. Mészárosnak sokakat hívnak, meg aztán a név egy foglalkozást is jelent, Felcutnak meg nem hívnak senkit és semmit, maximum Felcsútnak a közismert települést, de ha az panaszt emelt volna – nem tette, valószínűleg észre sem vették, mi folyik – akkor is veszít, mert a cég nevében egy betű különbözött a földrajzi névtől.

Így viszont, együtt, érdekes asszociációkat kelthetett a vállalkozói réteg azon tagjaiban, akik egyébként diszlexiával küszködnek. Sőt, a NAV illetékesei is nézegethették egy darabig: lehet, hogy elírták? Arra is van példa a magyar gazdasági életben, hogy szándékosan hagynak el egy betűt cégek nevéből, mert mondjuk van már olyan nevű, hasonló területen működő vállalkozás. Arra is, hogy más okból és arra is, mint látjuk, hogy csalás céljából. Maga Mészáros Lőrinc sem biztos, hogy meg tudta volna mondani, a tengernyi vállalkozása között nincs-e ilyen nevű.

Pedig nincs, ráadásul nem is Felcsúton alapították, hanem Gyömrőn. És tessék mondani, mivel foglalkoztak?

A vállalat főtevékenysége a vegyes termékkörű nagykereskedelem, de papíron elég sok dologgal foglalkoztak, közúti gépjármű adásvételével, illetve mezőgazdasági termékek, építési anyagok, bútorok, háztartási áruk, de még hajó és repülőgép nagykereskedelmével is.

Hajó? Repülőgép? Ezek után minden magyar újságolvasó biztos lehetett volna abban, hogy az igazi Mészáros egyik cégét látja. Mondom, hogy zseniális ötlet volt ezt a céget így megalapítani. Kicsit kockázatos is lehetett, mert az alapító hát hónappal az indulás után eladta a teljes részesedését háromszázezer forintért, ami a bejegyzett három milliós alaptőkéhez képest komoly ráfizetésnek tűnik, de rossz üzletet kötni mindenkinek szabad.

És utána mi történt?

Utána három évig nem fizettek adót.

A Mészáros & Felcut Kft. 156 millió 257 ezer forintnyi adófizetési kötelezettségről felejtett el így számot adni. A NAV azonban ennél is jóval több pénzt követel rajtuk. Az adóhiány után ugyanis mulasztási és adóbírságot is ki lehet szabni. A hatóság pedig élt is ezzel, olyannyira, hogy az őszi lista szerint a be nem vallott adón felül további 288 milliót követeltek a cégtől. Így a teljes követelés meghaladta a 443 millió forintot, aminél csak 14 cég és magánszemély hozott össze többet abban az időszakban.” (G7)

Hogy aztán mi után nem fizették, az rejtély, kereskedhettek hajótól, repülőgéptől kezdve érett túróig bármivel a tulajdonosok, akkor is szép összeg maradt náluk, 443 milliót már érdemes zsebre vágni. Ami a legszebb a dologban, az az, hogy ennek nem lesz semmiféle következménye.

Nem lesz, ugyanis a cég aktuális tulajdonosai még időben észbe kaptak, és egy ügyes trükkel magát a NAV-ot kihasználva megszüntették a kft.-t. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a céget a bíróság hivatalosan – épp a NAV kérésére – már azelőtt megszűntnek nyilvánította, és megindította ellene a kényszertörlési eljárást, hogy a vállalat felkerült volna az adóhiányosok listájára. Az adóhatóság ugyanis arról tájékoztatta a cégbíróságot, hogy a vállalat adószámát megszüntették, ilyenkor pedig ez a bevett bírósági gyakorlat.

És a csibészek most valami trópusi szigeten üldögélnek, ha van egy csepp eszük.

Zseniális. Azért lehetett ennyi ideig nem fizetni az adót, mert a jelek szerint senki sem merte kérni az elmaradást. Nem is kárhoztatom a hivatalnokokat: az álmoskönyv szerint nem egészséges összerúgni a port a valódi Mészárossal. Azt meg nem tudták, hogy ez nem valódi.

Volt már ilyen?

Volt régebben, ha nem is ilyen, de hasonló.

Pár éve, akkor az történt, hogy háromszáz milliót akart lehúzni valaki egy felszámolás alatt álló cégtől, méghozzá csalhatatlan módszerrel: ugyanis Tállai Andrásra, a NAV elnökére hivatkozott. A felszámolás alatt álló cég adó-visszaigénylésre nyújtott be kérelmet a NAV-hoz. A kérelem teljesítése előtt a NAV ellenőrizte a céget, és jelentős fizetési kötelezettséget állapított meg adóhiány, bírság és pótlék jogcímén. A tájékoztatás szerint a 46 éves vádlott felvette a kapcsolatot a cég egyik tulajdonosával, akivel 2016. március elsején találkozott Budapesten. A férfi a találkozón valótlanul azt állította magáról, hogy az adóhatóság elnökének „jobbkeze”, és el tudja intézni, hogy a felszámolás alatt álló cég fizetési kötelezettségét töröljék, és az adó-visszaigénylést jóváhagyják, ezért pedig 300 millió forintot kért.
Márpedig ennyije nem volt a cégtulajdonosnak, nem is fizetett. Az már csak a hosszadalmas eljárás egy későbbi szakaszában derült ki, hogy a mostani vádlottnak semmi köze nincs sem Tállaihoz, sem a jobbkezéhez, sem egyéb testrészéhez – szimpla csaló.

Ha kevesebbet kér, valószínűleg meg is kapja, és a cég is megkapta volna ettől függetlenül a bírságait.

De legyünk realisták: ha nekem valaki azt mondja, hogy a Tállai kér tőlem háromszáz milliót, én elhittem volna.

Ahogy most meg azt hitték el, hogy a Mészáros felejtett el adót fizetni, hiszen olyasmire is volt már példa, ha nem is vele. De rá utalt a név, rá az összeg…

Mondom, ezek zsenik. Bár a valódi géniusz az eredeti alapító lehetett, aki összesen háromszázezret keresett a bolton, pedig másfél ezerszer többet is kaphatott volna. De hát aki mer, az nyer.

Sokat nyer.

No, akkor én megyek is, megalapítom a Babony, Hayer és tsa. Média Kft.-t, mert úgy érzem, nem ártana nekem pár száz millió forint.

Következő címem Nassau, Bahama-szigetek, harmadik luxusjacht a kikötőben, a koktélbártól sré vizavi balra, a golfpálya felé, ott tessenek keresni.