Szele Tamás: Kutyahús a Baross utcában

Lehetetlenre vállalkozom ma is, egészen pontosan arra, hogy megfejtsem valaminek az értelmét, aminek még a műfaja sem világos. A Pikó András polgármester, jobban mondva a józsefvárosi közétkeztetés ellen szervezett egészen érdekes tüntetésről van szó.

Érdekes, ugyanis ha nem demonstrációnak tekintjük, hanem képrejtvénynek vagy burleszknek – főleg utóéletével együtt – megállná a helyét, tüntetésnek viszont maximum komédia lehetne. Volt ugyan valami magva – igen kevés – a dolognak, de úgy elveszett az a gyerek a sok bába között, hogy máig keresik.

Én egy rendes ember vagyok, megkerestem, megmutatom eredetileg miért is tüntettek volna a résztvevők. Az volt a helyzet ugyanis, hogy a józsefvárosi közétkeztetést új cég kezébe adták, mert az előző menzás cég olyan volt, amilyen. Vagy még olyan se, de legalább kormányközeli. Meg is szaporodtak rögvest a panaszok az új cégre, a polgármesteri hivatal talált közöttük pár ritka szépet, például olyan levelet, amit szülő írt, csak épp az ő gyermeke nem vesz részt közétkeztetésben, vagy érkezett felszólamlás olyan helyről, ahol a pandémiás helyzet miatt egyáltalán nem zajlott közétkeztetés az említett időpontokban.
No, de ahol panasz van, ott jön a vizsgálat is, elindult a NÉBIH, átnéztek minden sarkot és találtak is egy hibát. Egyet, és azt most nagyon jegyezzük meg, mifélét, én is a HVG-ből idézem, mert ők alaposan utána jártak:

A Nébih vizsgálatáról az önkormányzattól a hvg.hu-nak azt mondták, a közétkeztető cég egyik konyhájában 30 kiló áru esetében talált szabálytalanságot a hatóság. Ebből 8 kiló száraz áru volt (fűszer, zabkorpa stb.) aminek a minőségmegőrzési ideje járt le. Azt fontosnak tartották megjegyezni, hogy ez nem azonos a fogyaszthatósági idővel, azzal nem volt semmi probléma.

A hatóság 22 kiló szárnyashús esetében is szabálytalanságot talált, az önkormányzat szerint azzal az volt gond, hogy amikor lefagyasztották, nem címkézték fel a megfelelő módon. Hozzátették, nem volt romlott és a minőségével sem volt probléma, illetve fogyaszthatósági időn belül volt. A cég arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy megtették a megfelelő lépéseket, hogy az ilyen hibákat kiküszöböljék és egy plusz ellenőrzési pontot is beiktattak, hogy ilyen eset még egyszer ne fordulhasson elő.”

Tehát hiba akadt, de romlott hús nem volt, és ami nem felelt meg a szabályoknak, azt megsemmisítették, egy falat sem került tányérba, emberek elé. No, de tüntetni mégis kellett, mert tüntetni szükséges, főleg, ha nem a kormánypárt kedvence a polgármester. Meg is hirdették hát a nagy megmozdulást, első körben Pikó András lakása elé tervezték, azonban – most megint nagyon tessenek figyelni – erről a Józsefvárosi Fidesz-csoport beszélte le őket.

A hét elején magánszemélyekből álló kisebb társaság hirdette meg tiltakozó akcióját a polgármester Vajda Péter utcai otthona elé. Csütörtökön este erre a helyi Fidesz kiadott egy közleményt, hogy megértik a tüntetők céljait, de arra kérik a szervezőket, hogy tegyék át a helyszínt, mert törvénybe ütközhet, sértheti a polgármester privát szféráját. A tüntetők átgondolták a kormánypárt javaslatát, és a hivatal elé szervezték megmozdulásukat.”

Ugyanez a Fidesz-csoport tette közzé a tüntetés után a közleményükben:

A mai tüntetés szervezésében a Fidesz-KDNP semmilyen formában nem vett részt.”

Hát nem is, persze, csak a helyszínt és az időpontot jelölték ki, de különben spontán történt minden. Nekik aztán közük nem volt hozzá.Eljött a Nagy Nap, a Bemutató Napja, és elindult végre az utcai bohózat. A tüntetők megjöttek, igaz, nem egészen a kerületből, hanem – saját bevallásuk szerint, mint a videofelvételen maguk mondják – különbuszon Szolnokról, Jászkisérről, Monorról, szóval csupa olyan helyről, ahol nem a nyolcadik kerület végzi a közétkeztetést. Ettől még akadt köztük bácsi, aki világosan emlékezett arra, igaz, erős gondolkodás után, hogy vitt neki a lánya ételt az iskolai menzáról, és az romlott volt, tehát ki is köpte – ha kiköpte, jól tette, mert amennyiben a megsemmisített szárnyashúsból kapott, az nem romlott volt, hanem nyers és előhűtött, így azért tényleg kevesen ennék meg.

A színpadkép tervezése gondos volt: a szervezők az esemény előtt steril tűket és fecskendőket szórtak szét a polgármesteri hivatal előtt, ezzel alkalmat adva a Ripostnak egy szarvashiba elkövetésére, ugyanis a kormánylap nem a legjobb erőit küldte ki tudósítani, és azok képesek voltak leírni, hogy a szervezők helyezték el ezeket a flaszteron. A tüntetők már valamivel jobban instruáltak voltak, egyikük azt mondta, „itt vannak azok már ötven éve”. Hát, 1970-ben viszonylag kevés intravénásan adagolt kábítószer fogyott Magyarországon, és ami fogyott, az sem a Baross utcában, az akkori önkormányzat, most polgármesteri hivatal előtt. Különben meg, aki ilyent akar látni, ne ott keresse: huszonöt éve vagyok józsefvárosi lakos, drogfogyasztás nyomait az utcában jóval feljebb, a Kálvária téren tessenek keresni, ott lesz talán (régebben volt bőven, de jaj, régebben nem Pikó volt a polgármester…).
Azért a tüntetők informálását sem vitték túlzásba, ugyanis a szervezők – hatalmas stratégiai hiba! – szemlátomást a saját sajtójukból tájékozódtak, nem a tényekből, így eshetett meg, hogy az előfagyasztott húsra jó páran rámondták, miszerint ettek belőle, mások azért tüntettek, mert úgy tudták: egy iskola előtt vannak, amit be akarnak zárni, megint mások egyenlő polgári jogokat követelni jöttek, de a legtöbben mégis azt mondták: fogalmuk sincs, miért vannak ott, de le a romlott hússal. Sőt, azt sem mulasztották el megemlíteni, hogy nem kérnek kutyahúst.

Hát a romlott hússal le, csak épp nem is kapott senki belőle. Egyetlen igazán józsefvárosi ötlet viszont volt az akcióban: az, hogy a transzparensek egy részét műanyag tálcákkal pótolták, arra ragasztották a rothadó húsdarabok képét. Ezt olyan ember találhatta ki, aki tudja, hogy a mi kis nyóckerünkben a műanyag tálca az alapja mindenféle vendéglátóipari és útbaigazító táblának, bár lehet, hogy máshol is így van ez.

Egyáltalában véve, a fentiek ismeretében az a csodálatos, hogy nem jelent meg a rendezvényen néhány kóbor apáca, templomos lovag, az Ázsiai Lovashadosztály, Oz, a nagy varázsló és Roman Fjodorovics Ungern-Sternberg szelleme, mert nekik legalább annyi közük lett volna a nyóckerhez, mint a valódi tüntetők legnagyobb részének.

Hányan tüntettek? Az attól függ, honnan nézzük. A Ripost négyszáz embert látott, a jozsefvaros.hu 50-70 főt, én a videó alapján olyan százra becsülném a létszámot, de azt is csak azért, mert van benne nem kevés gyakorlatom. Ez az, amit ha ellenzéki részről zajlik, a kormánymédia „tüntikézésnek” vagy „teadélutánnak” szokott nevezni.

Most, a teljesen elcseszett akció után a józsefvárosi Fidesz esküdözik, hogy semmi közük nem volt hozzá, mindenki más úgy látja, hogy de bizony, volt, a legelkeserítőbb pedig, hogy ez a történetben tán a legkevésbé fontos.

És a közétkeztetés sem a legnagyobb baja a Józsefvárosnak, akadna itt valódi gond is csőstül, ha lehetne rá figyelni.

De nem lehet, most is egy apró marhaságon folyik a vita.

Hát az ilyen figyelemelterelések ellen inkább lenne érdemes tüntetni, amondó vagyok – igaz viszont, hogy ha ez ellen demonstrálnánk, minden busz nélkül is eljönne arra a megmozdulásra a fél nyócker.

No, mindegy, játsszunk szépen tovább a homokozóban.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!