Szele Tamás: Kovács Zoltán, az okos lány

Én, kérem, sok mindent el tudtam képzelni Kovács Zoltán államtitkárról, sőt, őszintén szólva majdnem mindent, csak azt nem, hogy ő egy okos lány volna a népmeséből. Pedig most be kell látnom: az.

Kicsit kopasz lány, kicsit borostás lány, de okos lány, csak úgy sziporkázik az agyveleje, a napra lehet nézni, de az ő szürkeállományárra nem, átragyog az a koponyacsontján is. Mondjuk nézegessék az agysebészek, de akkor is lángelmének érezheti magát, mivel igazi népmesei úton oldotta meg a sajtótájékoztatók által okozott súlyos gondot.

Az volt ugyanis a helyzet, hogy a sajtótájékoztatón összegyűltek mindenféle firkászok – azért olyan nagyon mindenfélék nem, akárkit eleve nem engedtek be, de sokfélék – és kérdeztek, aztán nem kaptak választ, csak kioktatást, amúgy magyar kormányosan, fölényeskedve, mire fel visszakérdeztek volna, úgy kellett elvenni tőlük a mikrofont, hogy ne kérdezősködjenek már annyit. Mondjuk mivel pont kérdezni megy a sajtómunkás a sajtótájékoztatóra, tájékozódni, informálódni, annak okából, hogy hiteles híreket közöljön, illetékes forrásból, kérdezés nélkül igen furán nézne ki egy ilyen rendezvény.

Na, ezt most megoldotta Kovács Zoltán, az okos lány, egyenesen Mátyás király korából. Éspedig színről színre úgy, ahogy az a mesében vagyon.

Mert mit dob elém az MTI?

Péntektől egy stúdióból, online tartja szokásos napi sajtótájékoztatóját a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs – jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A koronavírus elleni védekezés érdekében létrehozott tíz akciócsoport egyikének, a kommunikációs akciócsoportnak a vezetője kiemelte: a vírus Magyarországon mindenhol jelen van, ezért van szükség az óvintézkedésekre.

A vírus terjedésével párhuzamosan a védekezés újabb szakaszába lépett, minden jel arra utal, hogy a figyelemfelhívások ellenére sem lehet elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát – mondta Kovács Zoltán. Hozzátette: ezért döntöttek a sajtó munkájában is az új rend bevezetéséről. Megjegyezte, a csütörtöki kormányinfóval kapcsolatban is kaptak olyan jelzést, hogy az újságírók nem érzik magukat biztonságban, mivel viszonylag zsúfolt térben, egyetlen mikrofon átadásával történik az érintkezés.

Péntektől a résztvevők körét is kiterjesztik: a nemzetközi sajtó, valamint a megyei lapok munkatársaitól, továbbá a megyei jogú városok sajtóképviselőitől is várnak kérdéseket, amelyeket az újságírók online, a press@koronavirus.gov.hu címen tehetnek fel – közölte az államtitkár.”

Kolumbusz tojása, kérem. Kovács mester legszívesebben le is állítaná a sajtótájékoztatókat, amúgy is azért volt csak egy mikrofon, hogy hátha beléesik azon keresztül a dögvész a firkászokba, de nem akaródzott esnie, hát akkor küldjék be írásban a kérdéseket, lehetőleg minél többen, a Kigyikfalvi Harsonától és a Kandong Bandoengben megjelenő „Morning Cry”-tól is, oszt majd válaszolunk arra, amire nékünk tetszik. Meg így aztán visszakérdezni sem lehet, nem alakulhat ki az a helyzet, hogy netán kényes dolgok hangzanak el – ez a tökéletes sajtótájékoztatás. Azért kell stúdióból csinálni, hogy látszódjék: van sajttáj, csak ilyen.

A fertőzésveszélyt megoldotta volna négy talpas, telepített mikrofon a terem négy sarkában, amit meg sem fog a munkatárs, hanem odamegy hozzá – de akkor tudtak volna kérdezni is, visszakérdezni is, az meg kínos. Jobb ez így, világra, mint a mesében, jön is meg nem is, fel is öltözik meg nem is, hoz is, meg nem is, tájékoztat is meg nem is.

Tényleg, nézzük meg a mesét, abban van az eredeti műszaki leírás! 

– Édes szolgám, menj el ebbe és ebbe a faluba, mondd meg a bíró lányának, hogy látogasson meg engem, de se nem lóháton, se nem gyalog, se kocsin, se az úton, se az út mellett ne jöjjön. Ruhába is menjen, de meztelenül is legyen, hozzon is nekem ajándékot meg nem is, mert különben lefejeztetem.

Megkapta a lány az üzenetet, de a szeme sem rebbent. Fogta magát, lehányta magáról az összes ruháját, csak a melltartóját hagyta meg. Fogott egy galambot, két szita közé tette. Elővezette az egyetlen bakkecskéjüket, a jobb lábát rátette a kecske hátára, úgy ment az úton, míg Budára nem ért a felséges király elébe.

Mikor a palotához közeledett, jelezték a királynak, hogy valami csodaszert látnak az úton, mindjárt itt lesz a palotában.

A király a kapuban várta.

– Felséges királyom, úgy jöttem, ahogy parancsoltad, nem jöttem sem gyalog, sem lóháton, sem kocsin, sem az úton, sem az út mellett, meztelenül is vagyok, de azért maradt rajtam valami. És itt az ajándék.

Azzal felemelte a szitát, hát elrepült belőle a galamb.

– Elszállt az ajándék, felség, tehát hoztam is meg nem is.

– Jól van, édes lányom, nagyon jól csináltad, de inkább a csúnyádat takartad volna el, mint a melledet.

– Azt nem lehet, királyatyám, mert a csúnyámat az Isten teremtette, de a mellemet magam növesztettem.”

Igen, igaz, kétségtelenül így van: megoldotta.

És ahogy Mátyásnak sem lett különösebb haszna a látogatásból, némi kukkoláson kívül, úgy a magyar sajtó sem lesz okosabb ezektől a sajtótájékoztatóktól, legfeljebb látja az Operatív Törzs káprázatos szépségét, amitől eddig nem is értem, miért nem aléltunk el.

Azért elképzeltem Kovács Zoltánt a népmesében leírt öltözékben és módon, amint jelentést tesz Orbán Viktornak Buda várában.

Kérem, hallgassanak rám: maguk ne képzeljék el. Sok rémálomtól kímélik meg magukat ezzel.

Én mindig tudtam, hogy Kovács államtitkár sok mindenre képes, mivel végtelenül sokoldalú személyiség.

De az okos lány szerepében most látom először.

Remélem, utoljára is.

Na, mindegy, eddig legalább hivatkozni lehetett a sajtótájékoztatón elhangzottakra, néha a helyszínről is küldték a kollégák a lapjuknak a friss információkat, hogy a közönség azonnal megtudhassa a legújabb híreket, ezentúl mindennek legalább egy nap átfutási ideje lesz.

Járvány idején kell is a késés, sosem volt jó az a nagy sietség, még tán haszna volna vagy értelme, azt meg minek?

Ezt megoldotta Kovács.

Úgy is, mint okos lány.

Okos lehet.

De szép nem.