Szele Tamás: Koronabukta

Mindig élvezetes lingváris fartisztító szakemberek, mondhatni altesti nyelvészek baklövéseiről tájékoztatni a nagyérdeműt, most különösen, dacára annak, hogy a helyzetünk jelen pillanatban komoly: de hiszen maga a baklövés is a helyzet komolyságának, sőt fokozódásának köszönhető.

Meg kell állapítanunk, hogy mostanság, jelen helyzetünkben a koronavírusnál csak egyetlen dolog veszélyesebb Hunniában, éspedig a seggnyalás, a mostanáig megszokott, túlbuzgó üzemmódban, ugyanis hogy úgy mondjam, mire a gesztus ismertté válik, már elavul, sőt az ellenkezőjére is fordulhat. Pár napja említettem volt a Tények esetét az iskolazárlattal: mire adásba került az összeállításuk, amiben az ellenzéket támadták az iskolákat bezárni kívánó javaslatuk miatt, addigra már bejelentette az iskolazárlatot maga a miniszterelnök, szóval akkora pofára esést produkáltak, hogy indulhatnának a többi ólajtó között ebben a versenyszámban a tokiói olimpián, a kvalifikáció már megvolt.

Aki azt hinné, ezt nem lehet fokozni, az nagyot téved.

Tekintsük Tényi István esetét például, neki ugyanis sikerült feljelenteni, ha indirekt módon is, de magát Orbán Viktort. Éspedig merő egy kormánypárti buzgalomból, amely eredmény semmiképpen sem nevezném hétköznapi sportteljesítménynek. Megjósoltam én tegnap (szó szerint idézve), hogy

remélem Tényi István is megtenné szokásos feljelentését bármiért”

de arról nem is álmodtam, hogy ilyen szépre sikerül a denunciálás.

Ugyebár köztudott, hogy tegnap a Magyar Orvosi Kamara tizenegy pontból álló, részletes elemzést és javaslatcsomagot ismertetett a helyzetről a kormánnyal, azért tette ezt többek között a sajtóban is, mert így nem lehet elsüllyeszteni a semmibe.  Ebben olyan kitételek szerepeltek, mint például:

Más országokhoz (pl. Spanyolország, Olaszország, Franciaország) hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében. Ideértve pl. a vendéglátó és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárását.

Szükségesnek tartjuk a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.”

És még kilenc pont, mind kicsit szigorú, de szükséges óvintézkedés. Most ilyen a helyzet. Nos, ez nem tetszett a korifeusoknak, a szakértelem szakértője, Kovács Zoltán például azt bírta mondani, miszerint:

Én a Magyar Orvosi Kamara sajtón keresztüli üzengetését politikai akciónak tekintem”

Több sem kellett a Nemzet Feljelentőjének, Tényi Istvánnak, akit most már illenék kinevezni pápai denunciusnak, hogy diplomáciai mentességet is élvezzen: ma reggel a Pesti Srácok szerint feljelentést tett a Magyar Orvosi Kamara vezetője ellen, rémhírterjesztésért. Lássuk a hírt.

Rémhírterjesztés gyanúja miatt tett feljelentést Tényi István azután, hogy a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak címzett, az oldalukon közzétett, tizenegy pontos javaslatában azt fejtegette, hogy az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti, ez a szám pedig egy hét múlva az epidemológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két múlva akár az 50-60 ezer is lehet. Tényi István szerint ugyanakkor a sajtóban való üzengetés felveti a rémhírterjesztés gyanúját.” (Pesti Srácok)

Nem tudom, mit kaphat ezekért Tényi úr, de szerintem első fokon ma egy agyvérzést kapott. Ugyanis mit ad Isten? Ma épp a Parlamentben került elő egy hasonló rémhírterjesztő, majdnem ugyanazt mondta, ráadásul a sajtó nyilvánossága előtt, mint a feljelentett kamarai vezető. Lássuk, mit jelentett be?

Figyelmeztetett: a napokban átlép a következő szintre a járvány, és tömeges megbetegedésekre kell számítani. Csak egy valami segíthet: a társas találkozások számát kell csökkenteni, mondta.

Új döntéseket is bejelentett:

Magyarország határait lezárják,

ma éjféltől a rendezvényeket is betiltják,

a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják,

a kávézók és az éttermek, boltok csak délután háromig lesznek nyitva, kivéve a patikák és az élelmiszerboltok.

Nagyon komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti Magyarországot, ezért a jövőben a munkahelyvédelemre is koncentrál majd a kormány, tette hozzá.”

Ki volt ez az elvetemült rémhírterjesztő, aki szinte szóról szóra megismételte a Magyar Orvosi Kamara „riogatásait”?

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Tehát őt is feljelentette Tényi hatalmas buzgalmában, mert olyan nincs a jogban, hogy a tényállás az egyik jogalanyra érvényes legyen, a másikra nem.

Hát Tényi István sem lennék mostanság, ahogy a többi mameluk sem. Mire a nyelvük odaérne a fenséges alfélhez, annak foga nő és hatalmasat harap.

Így legyen ötösöm a lottón, mondom sokadszor, ahogy a feljelentést megjósoltam – bár a hatalmas melléfogást nem tudtam megjósolni, az már vakszerencse dolga volt. Illetve, más szemszögből a vak balszerencséé. Volt tegnap egy másik sikeres jóslatom, konkrétan az, hogy javasoltam a tananyag televíziós terjesztését, ezt ma hivatalosan be is jelentették, mondjuk ehhez nagy ész nem kellett, kínálta magát a megoldás.

Hanem annyit javaslok a kormány oszlopainak, hogy mostanság kevésbé lendületesen buzgólkodjanak.

Liheghetnek ők lógó nyelvvel: mire utolérik a Legfelsőbb Célfart, mindenképpen késő lesz.

Örülhetnek, ha büntetés nem jár majd a kísérletért.

Felgyorsult a világ, urak!