Szele Tamás: Konyec filma

Valaki szóljon már nekik, hogy vége. Nincs tovább, vasárnap lezajlott az önkormányzati választás, vége a kampánynak, vége a háborúnak, már csak Mindanao dzsungeleiben lövöldöznek magányos, máig harcoló kormányhű aktivisták, ellenzéki szabadcsapatok, ők sem egymásra, hanem bárkire, aki mozog, alig hetek-hónapok kérdése, hogy rájöjjenek: ez a háború véget ért.

Konyec filma.

Persze nálunk nincs kampány, ami véget érne, a Fidesz máig biztos benne, hogy 2010-ben azért szerezhette meg a kétharmadot, mert 2006-ban az országgyűlési választások után nem vetett véget a kampánynak, hanem folytatta, minek következtében elég forró őszünk volt abban az évben, és sikerült a légkört folyamatosan hiszterizálni – ez nagyjából azóta is tart, csak most már mindenki átvette ezt a harcmodort és végvári vitézek, valamint birtokos szpáhik mintájára hadjárat idején a harcmezőn sarabolják egymást, fegyvernyugvás idején meg egymás falvait fosztogatják.

Most elvben fegyverszünet kéne legyen, csak nem ütötte át egy csomó helyen az ingerküszöböt, épp a minap számoltam be itt arról, hogy a szélsőségesen kormánypárti Minden Szó Debrecenbe kívánja áthelyeztetni Magyarország fővárosát, ha már nem nyert Budapesten Tarlós mester. Ők most is harcolnak, az utolsó töltényig, sőt, tovább, épp feljelentéseket tesznek választási csalás miatt, ami azért mégis polgáribb módja a tiltakozásnak, mint a főváros odébb költöztetése. Mindegy, ők ilyenek, senki nem várt tőlük mást, hozzák a formájukat.

Izgalmasabb ötlettel állt elő a függetlenséggel vagy ellenzékiséggel szintén nem vádolható Hírmagazin.eu, melynek domain-címében az uniós kiterjesztés valószínűleg azt a célt szolgálja, amit a terepruha a háborúban: álcázás, nem egyéb. (Különben, pár forintért bárki kaphat uniós domain-címet). Azt mondják:

Lejárt az idő! Lejárt az ellenzéké, és lejárt a mienk is! Már csak 1 megoldás van, hogy nyugodtan alhasson az ország!”

És ez egy cím, amiben számmal írják az „egy” szót. Jó, hát lássuk azt az 1 (egy) megoldást, ha már ők tudják, mi meg nem.

Orbán Viktor Miniszterelnök Úr nevezze ki Tarlós Istvánt a fővárosért felelős tárca nélküli miniszternek, mint ahogyan Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter!

Ezzel elejét tudjuk venni annak, hogy illetéktelenek, esetleg, elherdálják azt a vagyont, amit keserves munkával 9 év alatt összehoztunk, és ezzel az intézkedéssel meg tudjuk őrizni Budapestet olyan világvárosnak, mint amilyen dicső minősítéseket kaptunk ez elmúlt években!

Itt nem arról van szó, hogy ki szereti a most megválasztott főpolgármestert és ki nem szereti, hanem arról – könyörgöm, értse meg mindenki! -, hogy Magyarország fővárosa elindult egy olyan úton, amely a nemzetközi közvéleménynek ás minősítőknek kedves város volt, örömmel jött ide mindenki, dicsérték a világ minden tájáról, és soha, senki nem mondta azt, hogy miért nem szabad és miért nem zöldebb a város!

Egy ország fővárosát szakértő főpolgármester és szakértő kiszolgáló csapat kell, hogy vezesse, mint ahogy egy országot is csak szakértői kormány vezethet, máskülönben a káosz fog eluralkodni, mindenek felett!

Lehet, hogy idővel jó lenne az új főpolgármester, senki nem tudhatja, de nekünk nincs időnk kísérletezni, hogy jó lesz-e vagy nem, mert itt millió emberek sorsáról, életéről kell dönteni, és sem te vagy te, sem én vagy ő, nem tudjuk garantálni azt, hogy jó lesz! Akkor viszont, ha lesz felette egy olyan szakértő, mint Tarlós István, biztos, hogy közös munkával jó tud majd lenni fővárosunk élete, azaz a mi mindennapjaink!

Várjuk a Miniszterelnök Úr mielőbbi intézkedést ez ügyben!”

Ennyi a mentőötlet, a Kolumbusz tojása, azért ennyi, mert kifogyott a billentyűzetükről a felkiáltójel, illetve elkopott, ha el nem kopik, még folytatják, akár reggelig is. Hát kérem, ehhez a közigazgatási törvény teljes átírása lenne szükséges, de mi az egy Hírmagazin.eu-nak? Semmiség, akár ők maguk is megoldják, feltéve, hogy kapnak egy új klaviatúrát, amin működik a felkiáltójel.

Mondjuk azon csodálkoznék, ha Orbán Viktor hallgatna rájuk akár ebben az ügyben, akár másban, nem szokása, legalább tizenhét éve nem hallgat senkire sem, de legalább megpróbálták.

Az Origo sem adja fel, bonyolult képletet tárnak elénk: a budapesti választásokat az itt élő külföldiek és a Facebook miatt vesztette el a Fidesz-KDNP. Világos, ezen kívül még a lovagok is besegítettek, akik azt mondják: „Ní!”. Más okát én sem tudom mondani, esetleg még annyit, hogy Budapesten talán nem volt népszerű a két kormánypárt, de hát ez elképzelhetetlen volna. A külföldiekről annyit, hogy ez újabb xenofób hullám indítását jelzi, most már mindenkit fogunk utálni, Keletről is, Nyugatról is, pártállástól függetlenül, illetve mindegyik politikai irányzat meg tudja indokolni híveinek, miért gyűlöletes az idegen.

Szép lesz nagyon.

De mi a baja az Origónak a Facebookkal, mi volt ez a vérlázító beavatkozás?

Az, hogy szerintük túl hosszú ideig bírálták el a meghirdetni, reklámozni kívánt írásaikat. Nekik is, a Pesti Srácoknak is.

Ja, édes uraim: biza a hirdetés természete ezen a platformon ilyen, nem véletlen, hogy épeszű lap vagy nem hirdet, vagy csak akkor teszi, ha épp van kidobni való pénze. Zuckerberg majmai lassan őrölnek, de legalább drágán is, ez köztudott, mindenki megtanulja, csak van, aki nem a saját kárán, hanem megkérdezi hirdetés előtt, miképpen mennek a dolgok ennél a cégnél. Hát így mennek. Pocsékul mennek: a szerkesztő kollégánkat már harmadszor tiltja el a megosztástól a közösségi oldal, csak, mert pár hónapja megosztotta egy antifasiszta, gyűlölködésellenes írásomat. Miért tiltják el (háromszor, ugyanannak az egy, tehát nem ismételt megosztásnak okából)? A gép szerint „gyűlöletbeszéd” miatt. Érdekes egy hely az, ahol az „Uszítások ellen való beszéd” cím gyűlöletbeszédet jelent, s nem az ellenkezőjét, mi mégsem kiáltunk világösszeesküvést, már csak azért sem, mert tudjuk: egyfelől a robot hülye és csak kulcsszavakat ért magyarul, másfelől ugyanaz a csapat jelenti újra és újra ugyanazt a megosztást, mert sok az idejük és valószínűleg nem ingyen teszik.

És így tovább: az utóvédharcok és villongások még legalább három évig fognak tartani. Senkit sem érdekel, hogy vége, hogy nincs tovább, zúg a taps, a közönség ütemesen skandálja: „Visz-sza, visz-sza” és a pironkodó dívák ötpercenként perdülnek újra a deszkákra, hogy még bemutassanak egy-egy számot.

Hiába, hogy az előadásnak vége.

Majd akkor lesz vége, ha mindenki hazament.

Eltart még egy darabig.

Míg kitartanak a máig harcoló primadonnák.

A virágokat az öltözőbe tessék küldeni.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!