Szele Tamás: Kincstári rémhír

Azért furcsa dolog ez a rémhírterjesztés, mint kategória, főleg most, mikor a felhatalmazási törvényjavaslat meglehetősen nyitottan hagyja a kérdést, mi is nevezhető annak – körülbelül bármi, amit így nevez az illetékes fórum.

Azért nézzük ezt meg kicsit alaposabban is. A TASZ összefoglalója alapján, az eddigi jogszabályoknak megfelelően:

Rémhírterjesztés, ha valaki közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt olyan hazugságot terjeszt, vagy úgy ferdít el szándékosan valós információkat, hogy ez zavart kelthet.”

Ezért eddig is járt a három év, sőt, ha közveszéllyel való fenyegetéssel párosult (annak idején a hamis bombariadók miatt alkották meg ezt a jogi kategóriát) járhatott az öt is. Éspedig jogosan. Csakhogy a valódi hírszolgáltatást nem szabad összetéveszteni a rémhírterjesztéssel, még ha mostanság rémesek is a hírek: azt el szokta felejteni a mélyen tisztelt publikum, hogy nem a sajtó csinálja a hírt, a sajtó csak beszámol róla. Épp ezért:

a forrásokkal megfelelően alátámasztott, lehetőleg hivatalos értesülésből származó, az állampolgárok informálását szolgáló sajtóhírek közzététele még akkor sem szankcionálható, ha azok alkalmasak a köznyugalom megzavarására.” (TASZ)

Ez volt az eddigi gyakorlat. Azonban mit mond a felhatalmazási törvényjavaslat?

Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt a közveszéllyel összefüggésben olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett 3 miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Látszólag ugyanaz, csakhogy mivel a közveszély helyszíne jelenleg az ország teljes területe, azt meg, hogy mi a valótlan vagy mi az elferdítés, az illetékesek mondják meg, mostantól bárki kaphat háromtól öt évig, aki akár csak megmukkan.

Akkor nézzünk néhány gyakorlati példát. Ugyebár, a kormánymédia nedves álma, hogy csak ők írhassanak magyarul hírlapot, mindenki másnak tilos legyen, tehát egymást érik az olyasféle címek náluk, miszerint:

Kovács Zoltán: Veszélyhelyzetben különösen helytelen álhíreket terjeszteni” (Origo)

Ismét álhírek terjedtek az ellenzéki médiában” (Magyar Nemzet)

Ez már a rémhírterjesztésnél is több: ellenzéki politikusok riogatnak hiányzó kórházi felszerelésekkel” (Pesti Srácok)

és nyíltan követelték már a konkurencia lecsukását, mint arról írtunk is a minap. Szerencsére még nincs hatályban a törvényjavaslat és amennyiben hatályba is lép, van egy olyan érzésem, hogy nem a lakájmédia slapajgárdája fogja megmondani, legalábbis eleinte, mi igaz és mi nem. Különben álhírt íratni nagyon egyszerű: elég egy ügyes, fondorlatos hazugsággal félreinformálni a valódi sajtót, és ha a munkatárs, a szerkesztő nem elég óvatos, körültekintő, esetleg fáradt, már kész is a baj. Ilyent is láttunk tegnap, kollégák: mindent nézzünk meg hatszor és a hivatalos forrásokban is, most nem babra megy a játék.

A valódi álhírlapok elleni küzdelemmel semmi baj, ezek most nyársalják fel saját magukat egymás után: nem tudnak ugyanis ellenállni a koronavírussal kapcsolatos hírek olvasottságának, egymás után koholják a marhaságokat, és indulnak is a „szerkesztőik” ellen az eljárások.

Értük ugyan nem kár. A valódi sajtóért lesz kár.

No, de mi a teendő akkor, hölgyeim és uraim, ha a közmédia terjeszt álhírt? Mivel a törvény előtt mindenki egyenlő, eljárást kell indítani a közmédia ellen. Ráadásul az eset kimeríti az összes kategóriát, aminek alapján büntetendő. Lássuk tehát, milyen hír futott végig tegnap az MTI terjesztésében az országon, de olyan alaposan, hogy még a köztévé híradójába is bekerült? 

Egészségügy-járvány-pártok-Mi Hazánk

Koronavírus – Mi Hazánk: az Európai Bizottság és a WHO felelős a járványért

Budapest, 2020. március 21., szombat (MTI) – Az Európai Bizottságot és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), valamint ezek vezetőit teszi felelőssé a koronavírus-járványért a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a YouTube-ra feltöltött szombati videonyilatkozatában.

Toroczkai László úgy fogalmazott, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke személy szerint is felelősek azért, hogy gondatlanságból vagy szándékosan mélybe sodorták Európát, bedöntötték a gazdaságát és európaiak ezrei halnak meg a világjárvány miatt. Ha pedig a veszélyhelyzet elmúlt, elő kell venni, el kell számoltatni a felelősöket – tette hozzá a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy miközben a Kínával szomszédos Mongólia és Oroszország már januárban lezárta a közös határt és ennek eredményeként enyhén fertőzöttek, az Európai Unió külső határainak lezárását csak március 17-én jelentette be az EB.

Vagyis az Európai Unió vezetői csakúgy, mint 2015-ben, most is nyitva hagyták az EU határait és tétlenül nézték, hogy a kezelhetetlenné váló helyzet nyomán európaiak ezrei halnak meg – fogalmazott.

Ebben a helyzetben lehetetlen nem észrevenni, hogy az EU jelenlegi vezetőinek fontosabbak a bevándorlók, mint az európaiak – vélekedett.

Ugyanakkor úgy tűnik, mintha a WHO kimondottan azon dolgozott volna, hogy a járvány kitörjön Kínából, mert még február 29-n is azt közölte, hogy ellenzi mindenféle utazási és kereskedelmi korlátozás bevezetését Kínával szemben. Eközben olyan ajánlásokat fogalmazott meg a világszervezet, hogy mindenki mosson kezet és ha tüsszent, használjon zsebkendőt – tette hozzá Toroczkai László.

MTI 2020. március 21., szombat 11:30” (MTI)

Hát ennek a hírnek nem csak a nyaka véres, de mindene. A felvételen bemutatott videók készülhettek bárhol, bármikor és bármely alkalomból, az állítások pedig szó szerint nélkülöznek minden alapot és bizonyítékot. Tulajdonképpen magán viseli az álhír minden bélyegét, ugyanis nem bizonyít semmit, vélekedést fogalmaz meg tényként és alkalmas úgy a zavar, mint a nyugtalanság keltésére, esetleg akadályozhatja a védekezés eredményességét a WHO és az Európai Unió hitelének rongálásával, bizalmatlanság keltésével ellenük.

Én komolyan mondom, hogy nem értem a kormánymédiát: végigolvassák a független sajtót elejétől végéig, lecsapnak a legkisebb tévedésre is, és egy ilyen komoly rémhírterjesztést nem vesznek észre az MTI-ben és a Híradóban?

Erre csak egy magyarázat lehetséges: mert ott nem keresték.

Kíváncsian várom a rémhírterjesztő MTI és Híradó.hu elleni eljárást.

Van egy olyan érzésem, hogy várhatom.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!