Szele Tamás: Kezdődik

Tulajdonképpen nem csoda, tulajdonképpen várható volt. Eddig csak terjedtek a téveszmék, most már ütnek is miattuk, de sebaj, nem adok fél esztendőt, ölni is fognak.

Mondjuk ezt a mostani esetet is nevezhetnénk gyilkossági kísérletnek, véletlen volt, hogy nem sikerült – egy most 58 éves férfi vascsövekkel agyon akarta verni faluja polgármesterét, mert nem kapott tőle „szegénységi pénzt”.

Hogy mit?

Szegénységi pénzt.

Hogy olyan nincs, az nem zavarta az illetőt.

Mielőtt részletezném a történetet, meg kell jegyeznem: kérdezzék meg akármelyik aktív, napilapos újságírót az ország mentális állapotáról, mind ugyanazt fogja mondani, miszerint tragikus és/vagy kriminális. Mindig voltak őrültek, én már a kilencvenes években sokkal találkoztam velük a hosszú hétvégi szerkesztőségi ügyeletek alatt, a legszebb egy bácsi volt, aki esküdött arra, hogy harminc éve viszonya van egy földönkívüli hölggyel – de ennyi még sosem volt. És mindenkinek meg kezdenek lenni a saját dühöngő elmebetegei a szakmában, nekem több is akad, a legaktívabb Egres Béla, aki a minap képes volt azt írni nekem e-mailben, miszerint:

Szívesen cipaszra nyírlak, megvesszőzlek és mezítláb foglak be a kisvasút elé, ahogy azt majd teszem az ide besorozott diáklányokkal is.

Lesznek besorozandók bőven ugyanis én holnap feljelentést teszek a gyámügynél amiért egyes iskolák forgalomlassító demonstrációkra vezénylik ki a diákokat az elkövetkezendő napokban a NAT elleni tiltakozás jegyében.”

Ennek a pár sornak nagyon fognak örülni a bíróságon, mert ott találkozunk mi, nem máshol lesz a randevú, akármilyen BDSM-szövegeket is küldözget ez a most már többek között szexuálpatológiai eset. De ha ő lenne az egyetlen őrült széles e honban, még én mondanám a leghangosabban, hogy vigyázzunk rá, mert egyedi példány.

Nincs egyedül sajnos, nagyon nincs. Számát nem tudom, hány paranoiással, monomániással, meghasadt lélekkel van dolga a magyar sajtómunkásnak nap, mint nap.

Akarta már kedves, levendulaillatú nénike nálam feljelenteni a szomszédját azért, mert annak unokája van és el szokott járni meglátogatni. Miből utazhat vajon? Nyomozzam ki, zárják be, csak lophatja a pénzt!

Akartak belevonni széles körű sajtóban zajló rágalomhadjáratba napi harminc-negyven Messenger-üzenettel, olyan csúnya vádat förmedtek egy ismert személy ellen, hogy utánajártam: egy szó nem volt igaz a dologból, sőt, az egész hadjárat mögött összesen egy személy volt és egy csúnya válás, semmi több.

Buzdítottak már széles tömegeket – évekkel ezelőtt – a Facebookon cigány gyermekek gyilkolására is, az illetőt később elítélték, leülte, most megint szabad, már várom, hogy előkerüljön. Ja: nem ezért ült. Hanem verekedésért, garázdaságért, meg volt egy kis pénzhamisítása is.

Fenyegettek már életveszélyesen sok éve a különböző magyar trónkövetelők hívei, meg is átkoztak: azt mondták, ha nem szegődök a királyuk hívei közé, 2016-ban éhen fogok halni, mert összeomlik a forint, szentkorona lesz helyette a magyar pénznem, és ők tesznek róla, hogy mindenki kaphasson belőle, csak én nem. Mégsem lettem royalista, a forint is megvan még, bár kétségtelen, hogy baromi pocsékul áll.

A politikai őrültek a legrosszabbak, csoportban támadnak és a kapcsolataimat is megtalálják – és ők a legszomorúbb esetek is, ahogy görcsösen ragaszkodnak a politikai Messiásaikhoz, a valamikori egyéniségük maradványai már csak cafatokban lógnak a vázukon, már csak a Mestert látják, és halál mindenkire, aki nem rajong velük… jó, lehet mondani, hogy ezek épeszű emberek, csak politizálnak, én azért ezt is az elmebaj egyik formájának tartom.

És jönnek, jönnek minden nap mesékkel, legendákkal, téveszmékkel, saját vagy másoktól kapott fixa ideákkal, erőlködnek, fenyegetnek, hisztériáznak – egyet nem szabad. Engedni nekik, akár csak jottányit is, mert aztán nincs megállás. Ezer történetet mondhatnék az ilyenekről, a napjaim jó része velük telik el, de foglalkozzunk inkább a mostani esettel.

Igen, tipikus téveszmés történet. Idézzük a Heves Megyei Főügyészség közleményét!

A vád szerint a vádlott évekkel ezelőtt a televízióban közvetített parlamenti ülésen elhangzottakat félreértelmezve, azt a téves elképzelést alakította ki magában, hogy az országgyűlési képviselők „szegénységi pénz” folyósítását szavazták meg egyes rászorulók számára. Ez szerinte a családja esetében havi 160.000 Ft-ot jelentett volna, de úgy ítélte meg, hogy az összeget a község első embere szándékosan és rosszhiszeműen nem hajlandó kifizetni neki.”

Itt lett téveszme a tévedésből.

Ebben a tudatban a 2015-től rendszeresen beadványokat írt az önkormányzatnak, melyben követelte a pénzt. Ezek a levelek az idő előrehaladtával egyre durvább hangvételűek lettek, majd idővel fenyegetővé váltak. 2018 márciusában már azt írta a vádlott, személyesen a polgármesternek, hogy „kisembertől nagy pofont lehet kapni, egy jó bevitt ütés a halálodat is okozhatja.” Később azzal is fenyegette a községi elöljárót, hogy „Nem fizetés esetén megregulázlak, nem mi halunk meg, ha meg kell halnod.” 2018 májusában a férfi már több mint 12.000.000 Ft-ot követelt a polgármestertől.”

És itt lett rögeszme a téveszméből.

A sértett természetesen nem tett eleget az alaptalan követéleseknek, ezért a terhelt cselekvésre szánta el magát. 2019. október 8-án reggel megvárta a polgármestert a munkahelye előtt, majd ott két közepes hosszúságú fémcsővel többször fejen ütötte, illetve test szerte ütlegelte, miközben hangosan kiabált vele. A sértett a bántalmazás következtében súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Hatvani Járási Ügyészség folytatólagosan, felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletével, bántalmazással, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, valamint súlyos testi sértés bűntettével vádolja az elkövetőt, akivel szemben kényszergyógykezelés elrendelésére tett indítványt.”

Hát igen, szóval emberünk tökéletesen megőrjítette saját magát. Nem lehetett sem teljesen ostoba, sem teljesen iskolázatlan ember, a leveleiben nincs helyesírási hiba: ő azzal kezdte, hogy félreértett valamit. Van az úgy, nem volt járatos a politika nyelvében, azt hitte, jár neki valami pénzecske.

Rákérdezett: nem járt, rosszul értette.

És itt kezdődik az országos elmebaj, a Nagy Magyar Tünetcsoport: úgy gondolta, biztos azért nem jár, mert a polgármester ellopja. Neki pedig hazudnak. Ahelyett, hogy elment volna egy ügyvédhez – csak az pénzbe kerül – elkezdte könyvelni a jogosnak vélt követelését és bizonyos összeg fölött elkezdett fenyegetőzni. Addigra már rögzült a téveszme, már hittel, bizonyossággal hitte, vallotta, miszerint ellene összeesküdtek, őt megrövidítették. Lehet, hogy próbálkozott feljelentéssel, de azt jogalap nélkül elutasították – hoppá, itt a bizonyíték, a bíróság is benne van az ő megkárosításában! Ahogy mindenki a világon.

Idáig nem mindenki jut el, de odáig, hogy neki sokkal több járna, ő tulajdonképpen királyi herceg, hercegnő, csak elcserélték a bölcsőben, ellopták, ellopják a vagyonát – majdnem mindenki. Kormánypárt és ellenzék között a politikai elmebaj terén csak az a különbség, hogy kiket hibáztatnak a cseréért, de különben a tízmillió jogfosztott trónörökös országa vagyunk. Nálunk nincs ostoba, képzetlen, tehetségtelen, durva ember, nálunk csak áldozatok élnek. Mikor épp kiknek az áldozatai, de nálunk a balsorsáról senki sem tehet, nálunk nincs olyan, hogy valaki beismerje: nem ért mondjuk az agysebészethez kazánkovács létére. Ért ő, mindenkinél jobban, csak nem hagyják műteni a Gonoszok!

És ha már hatalmat nem kap, legalább az megdögölhetne, akit ő nem szeret.

Csoda, ha a magyar ember így őrül meg? Hiszen a politikusaink minden megnyilvánulása egyaránt az össznépi paranoiát erősíti. Annyira sűrű már az őrület a magyar levegőben, hogy átszakadnak a gátak, és az emberek már ölni akarnak a téveszméikért. Próbálnak is, mint ez a vascsöves ember tette. A politikus Jágók meg csak erősítik bennük a fixa ideákat, hogy rájuk szavazzanak majd, sűrítik a ködöt a fejükben, zavarják, kavarják az elméket a hazugságaikkal.

Lehet azt politikának hívni, hogy „Magyarország egy Izraelben bejegyzett részvénytársaság”? Nem lehet, de van politikai csoport, aminek ez az alaptétele.

Lehet azt politikai ígéretnek tekinteni, hogy „a magyar bűnözőket majd elküldjük rabnak Szibériába, a Gulágra”? Nem lehet, képtelenség, de van párt, ami ezt ígéri.

Lehet azt politikai kijelentésnek nevezni, hogy „a liberális nem más, mint diplomás kommunista”? Nem lehet, tökéletes őrültség, de maga a miniszterelnök bődülte bele a világba.

Csoda, hogy ha a magyar választópolgárok megőrülnek? Csoda, ha ebben a légkörben egyre gyakoribb az erőszak, ha már támadnak is a tökéletesen téves, véleményből kialakult meggyőződésük, rögeszméjük miatt?

Nem csoda, de senkit sem lehet felmenteni, aki így tesz. Az ember felelős lény, mindenki maga felel tetteiért.

Gyilkos indulataiért is. És csak a méretek különböznek: ha a Heves megyei téveszmés rátámad a polgármesterre vascsővel, mert azt hiszi, miatta szegény és boldogtalan: bezárják. De ha egy kormányfő állítja azt, hogy az ország egy amerikai nyugdíjas üzletember miatt szegény és boldogtalan: pajzsra emelik.

Azt mondanám, építsünk egy hatalmas elmegyógyintézetet, és elsőként ezt a vascsöves embert helyezzük el benne. Aztán utána az összes többi téveszmés bolondot. Mert ha nem teszünk így, mindannyiunkat agyonvernek tévedésből.

Ugyanis kezdődik az Őrület Kora.

Kezdődik bizony.

Csak nem tudom, ha így teszünk majd, a végén hányan maradunk majd kint.

Nem sokan, az biztos.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!