Szele Tamás: Két tüntetés

Miket beszélek én itt tüntetésekről, demonstrációkról, mikor ezek most nem lehetségesek, augusztus 15-ig az 500 fő alatti rendezvények szervezése is tilos? Hát tilos, de azért szervezik őket, míg belé nem akadnak a törvényekbe.

És most nem Hadházy Ákos autós tiltakozásáról lesz szó, hanem a magyar jobboldal ügyeiről.

Az első demonstráció minden szempontból problémás, nem csak azért, mert ha sikeres lesz, ha nem, tilos volna megrendezni, hanem azért is, mert az alaptétele hibás, a Mi Hazánk szervezi, a Deák téri kettős késelés miatt, május 28-án kívánnak gyülekezni az Országos Roma Önkormányzat székháza előtt a Dohány utcában, majd átvonulnának a bűncselekmény helyszínére, a Deák térre. Egyszerre hívják felvonulásnak és kegyeleti megemlékezésnek, a BRFK meg inkább nem írom le, hogy szerintem minek fogja hívni ezt a nagyon kényes környezetben lezajló demonstrációt, ugyanis nem tűrné a képernyő azt a magvas, ám trágár kifejezést, amivel a biztosításra kényszerülő rendőrök élnének, akiknek úgy hiányzik ez, mint a hanyatt esés. Mécsest és maszkot kéretik vinni, aztán követelni a „szibériai bérrabtartást”, ami a törpepárt régi ötlete és álma, csak éppen nincs a világnak az a jogrendje, sem nemzeti, sem nemzetközi, ami lehetővé tenné.Ne bolondozzunk, pontosan tudják ezt ők is. Ahogy azt is tudják, hogy ha a Dohány utcában van a gyülekező, éspedig azért az Országos Roma Önkormányzat székháza előtt, mert az elkövetőről vélelmezik, hogy roma származású (mások meg mást vélelmeznek), ott nem csak cigányozás lesz teli torokból, de zsidózás is, vastagon, nem fognak szép csendben elsétálni a zsinagóga mellett. Az elkövető származása a bűncselekmény szempontjából mindegy, ugyanis a törvény arra nincs tekintettel, és csak halkan jegyzem meg, hogy ha fogorvos lett volna akkor a Magyar Fogász Szövetség székháza előtt gyülekeznének? Mert ez a logika azt is lehetővé tenné.

Bár az is nagyon érdekes lesz, hogyan fogják betartani a másfél méteres távolságot, az még érdekesebb, hogy kapnak erre engedélyt, ha tilos minden tömegrendezvény? Meglátjuk, attól tartok, meglátjuk.

A második rendezvény több szempontból is érdekesebb, ráadásul nem is kell rá csütörtökig várni, megrendezik ma délután négykor.

Hiba lesz: de megrendezik, és még csak nem is tilos a rendezése, ugyanis egy virtuális Békemenetről van szó. A CÖF hirdette meg, éspedig a Városliget ügyében. Nos tehát, lássuk a meghívójukat!

Kedves Szellemi Honvédő Barátaink!

Mint mindnyájan jól tudjuk, az októberi önkormányzati választásokkal szoclib irányításúvá vált Fővárosi Önkormányzat Képviselő-testülete már az alakuló ülésén, tavaly novemberben meghozta a következő határozatot: „A Fővárosi Közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy a Városligetben a Liget Budapest Projekt keretében olyan beruházások kerüljenek megvalósításra, amelynek a kivitelezése érdemben még nem kezdődött el, ezen belül különösen nem ért egyet a Fővárosi Közgyűlés azzal, hogy az Új Nemzeti Galéria megépítésre kerüljön. A Fővárosi Közgyűlés kifejezi egyetértését azzal, hogy a meg nem kezdett kivitelezésű nagy létesítmények tervezett helyszínén zöldfelület kerüljön kialakításra”. Ez a döntés a Liget projekt leállítását, a nyugati világ legjelentősebb kulturális fejlesztését magába foglaló beruházás folytatásának ellehetetlenítését jelenti. Mivel a szoclib terv egy teljesen új koncepciót követ, annak megvalósításához szükséges a VÉSZ, azaz a Városligeti építési Szabályzat módosítása, amelyet azonban ún. partnerségi koordinálás keretében a széles nyilvánossággal is egyeztetni kell.

(…)

Mivel ugyancsak holnap, 16 órától a főváros online lakossági fórumot tart az ügyben, javasoljuk, és kérjük, hogy minél többen kapcsolódjanak rá a lehetőségre annak érdekében, hogy közösen figyelhessük az ott elhangzottakat, s hogy minél szélesebb körben legyünk tájékozottak arról, hogy milyen eszközökkel próbálják „megfúrni” az Orbán kormány 7 éves munkájának eredményét, s elvenni mindnyájunk reményét nemzeti vagyonunk gyarapodásától. Mostanában a járványhelyzet miatt nincs lehetőség Békemenet megtartására, ezért kérjük, tekintsenek a holnapi online lakossági fórumra úgy, mint egy virtuális Békemenetre az eredeti Liget Projekt megmentése érdekében.”

Magyarul: odavárják a Békemenetet, és úgy gondolják, hogy jól szétkommentelik a lakossági fórumot. Hát, ennek többféle kimenetele lehetséges, bár előre szólok: az ilyesmi nem tilos, csak ostobaság.
Az első lehetőség az, hogy sokan lesznek. Erre ugyan nem fogadnék komolyabb összegben, de tételezzük fel. Mondjuk úgy, hogy nem teljesen kizárható. Ez esetben, amint a fórum szabályait elnézem:

– Az on-line fórumra 15.30-tól lehet csatlakozni, előzetes regisztráció nem szükséges. A beszélgetés moderálásához azonban a csatlakozás során teljes nevének megadását kérjük.

– A fórumon a hozzászólási szándékot a chat felületen írásban kell jelezni, amelyet követően fogja a moderátor a jelentkezések sorrendjében megadni a szót. Az illetlen viselkedést tanúsító résztvevők a moderátor által kitiltásra kerülhetnek.

– Az egyeztetésről jegyzőkönyv készítése céljából esetlegesen arcképet és hangot is tartalmazó felvétel készül. Hozzászólása előtt kérjük nevét érthetően bemondani szíveskedjen

A lakossági fórumon történő részvétel önkéntes, részvételével egyúttal kijelenti, hogy az adatkezelési tájékoztató tartalmát megismerte, az abban foglaltakat tudomásul veszi.”

azonnal ki fog törni az őskáosz. Egyszerre jelentkezik majd pár száz ember, mármost ha valamire megtanított minket a karantén, arra mindenképpen, hogy még a tíz fős és moderált videokonferencia is kezelhetetlen, főleg, ha a résztvevők nem tanúsítanak kellő önmérsékletet. Ez ráadásul Teams platformon futna, szóval valószínűbbnek találom sok résztvevő esetén a teljes lefagyást az első három percben, a feltámadás reménye nélkül, mint bármi egyebet.A második lehetőség már szomorúbb lenne a CÖF számára, ez ugyanis akkor következik be, ha kevesen lesznek. Akkor lemegy zavar nélkül a lakossági fórum, csak éppen – a számok kegyetlenek – ki fog derülni, valójában hányan is mozdultak meg erre a virtuális Békemenetre, ami valójában nem „a nyugati világ legjelentősebb kulturális fejlesztését magába foglaló beruházás” védelmében zajlik, hanem egyfelől bizonyos kormányközeli cégek üzlete és pénze érdekében, másfelől meg azért, hogy hátha megüti a guta a számukra kellemetlen pártkötődésű városvezetést. Nyugalom, nem fogja.

Szóval, vagy lefagyasztják a rendszert, vagy kiderül, hogy nagyon kevesen vannak, harmadik megoldás nincs. Aztán utólag persze lehet és fognak is sok mindent mondani, bármelyik lehetőség is következik be.

Kérem tisztelettel: ebben a két demonstrációban annyi a közös, hogy voltaképpen egyik sem arról szól, aminek a jegyében meghirdették őket és egyik sem fog eldönteni semmit, kizárólag az indulatok felkorbácsolására alkalmasak.

De megtartják őket, legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint.

Nagyon muszáj lehet.

Mármint demonstrálni.