Szele Tamás: Két tucat halott egy hét alatt?

Vagy nem. Kérem, amint látom, hírt írni minden bolond tud, engem is beleértve, hírt olvasni és megosztani viszont minden bolondnak kötelessége. Pedig mára a hírolvasás művészetté kellett volna váljon, tudománnyá, mellyel az értő olvasó legalább a hazugságokat kiszűri az álhírek tengeréből, ha már a teljes igazság megismerése reménytelen.

Reménytelen, mert időbe telik és munkával jár, így mindenkinek olcsóbb és kényelmesebb elhinni a jól hangzó és kattintásvadász hazugságokat. Aztán legfeljebb baj lesz belőle, de hát mi baj lehet? A világon bármi, kedves hiszékeny olvasók, leginkább az, hogy teljesen ki tetszenek majd fordulni magukból, politikai, társadalmi, magánéleti szinten egyaránt. De hadd illusztráljam egy példával, miről beszélek.

Tegnap elém került egy bombasztikus hír, a megszokott piros-sárga fejlécből rögtön láttam, hogy hazugság. (Az egyes álhírlapok védjegye, ugyanis mikor címet cserélnek, lusták sablont is cserélni, vagy a meglévőt állítgatni: marad a régi, így történhetett, hogy a tudasfaja.club-ot most tv2-friss.comnak hívják, persze, semmi köze a TV2-höz, azok másképp hazudnak). Azt mondja a legény vagy leány, aki elkövette:

„ÉLETVESZÉLYES ÁZSIAI SZÚNYOGFAJ TERJEDT EL MAGYARORSZÁGON! 2 TUCAT HALOTT EGY HÉT ALATT. – ÍGY NÉZ KI PONTOSAN ÉS ÍGY VÉDEKEZHETÜNK ELLENE! OSSZUK MEG, HOGY MINÉL TÖBBEN TUDJANAK RÓLA!

BUDAPEST – Életveszélyes ázsiai szúnyogfaj jelent meg Magyarországon. Nagyon gyors lefolyású a betegség. 2 tucat halott egy hét alatt.

Elképesztően gyorsan terjed az a szúnyogfaj Magyarországon, ami olyan betegséget hordoz magával, amire jelenleg nincs ellenszer. Berlinben ül össze a mai napon egy orvosokból és kutatókból álló csoport az ellenszerrel kapcsolatban.

A hazai szúnyogok csípése ma leginkább csak múló kellemetlenséget jelent, de ez a faj életveszélyes, viszont külső adottságai miatt könnyű megkülönböztetni őket.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amint felismerik a szúnyogfajt hívják az alábbi telefonszámot:

Országos Epidemiológiai Központ
Telefonszám: 06 (1) 476 1392

Osszuk meg, hogy minél több embertársunk tudjon róla! Előzzük meg a további tragédiákat együtt!”

Az Országos Epidemiológiai Központ meg majd gondolom kiszáll minden egyes szúnyoghoz, és letartóztatják őket, sőt, ki is toloncolják. Esetleg beoltják, bárányhimlő ellen, amitől a szerencsétlen ízeltlábúak azonnal autizmust és ateizmust kapnak, mi több, a helyszínen el is kárhoznak. A központ csak a beteg emberrel tudna mit kezdeni, magával a szúnyoggal nem, bár nem árt, ha megvan, legalább tudni lehet, miféle betegséggel állnak szemben.

De azért sok volt nekem ez a két tucat halott egy hét alatt, pláne, hogy a médium másik híre

„DRÁMAI, AMI MOST TÖRTÉNT AZ M3-AS AUTÓPÁLYÁN! TÖBB DIÁK A HELYSZÍNEN SZÖRNYET HALT. NYUGODJANAK BÉKÉBEN.”

harminc fiatal haláláról számolt be, aminek sehol máshol nem volt nyoma, szóval ez a tömegbaleset nem történt meg, ott még nem tartunk, hogy a police.hu baleseteket elhallgasson – a dunai hajókatasztrófáról is beszámoltak. Egyszerűen kell a klikk, kell a megosztás, kell a pénz.

Nekünk is kell, de azért hazudni nem fogunk.

Akkor lássuk, mi a helyzet evvel a szúnyoggal.

Hát, a képen látható állatot én egy egyiptomi csípőszúnyognak nézem, hogy Egyiptom mennyiben Ázsia, azt mindenki döntse el magának, a térkép szerint legalább annyira Afrika is, de legyen ázsiai felőlem. Mármost ez a szúnyog valóban terjeszt mindenféle csúnya és életveszélyes kórt. Bizony, még nálunk is, például a nyugat-nílusi lázat, ezt onnét tudom, hogy egy ismerősöm emiatt vált majdnem teljesen mozgásképtelenné, évek óta gyógyul, sajnos lassú a folyamat – ez úton kívánok neki teljes felépülést. De hordozhat az ilyen repülő féreg maláriát is, sárgalázat is, mindenféle ilyesmit. Bonyolítja a helyzetet, miszerint a képen egyiptomi csípőszúnyog látható, az is veszélyes, de a nyugat-nílusi lázat nálunk az ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti. A különbséget hagyjuk az entomológusokra, nekünk legyen elég annyi, hogy ha egy szúnyog randa fekete és fehér foltok vannak rajta, csapjuk le, mielőtt megcsíp, és ha már megcsípett egy ilyen, irány az orvos, mert ha időben eljutunk hozzá, szó szerint életet is menthet.

Hát igen, az életmentés. Az a bizonyos két tucat halott egy héten belül. Lássuk a statisztikát! 2017-ben 4-en, 2018-ban 15-en haltak bele a nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe. És a megbetegedések száma? 2014-ben csupán 10-en kapták el ezt a kórt, tavaly 225-en, csak épp nem haltak bele, bár, mint említettem, a gyógyulás nagyban függ attól, milyen gyorsan ismerik fel.

Tehát a két tucat halott egy héten belül az tizenöt halott egy év alatt.

Hogy úgy mondjam: hisztériakeltés, szamárság, hazugság, akkor is, ha a fekete-fehér szúnyogokkal nem árt vigyázni. Ennyi erővel azt is írhatták volna, hogy tömegesen hullanak az emberek mondjuk autóbalesetben. Vagy izé, azt is írják, az sem igaz. De hogyan lett ebből szenzáció és két tucat halott?

Úgy, hogy az MTI vasárnap kiadott egy hírt, mely szerint izlandi turisták Spanyolországban elkapták tigrisszúnyog csípése útján a Chikungunya-lázat, de már gyógyulnak. Ezzel kapcsolatban jelent még meg a magyar sajtóban írás pár helyen, azt boncolgatván, hogy nálunk Chikungunya-láz ugyan nincs, de tigrisszúnyog már előfordul, ahogy a nyugat-nílusi láz is. Ez indíthatta be az álhírlap álszerkesztőjének álagyát, nem is tért ki arra, micsodás betegség légyen az a bizonyos járvány, avagy minő szúnyog terjesztené – éljen a pánik, az hozza a megosztásokat, kattintásokat.

Aztán gondolom megnézhette a statisztikákat. Tizenöt halott évente? Hát ki fog ennyitől beszarni? Írjunk két tucatot hetente, az évente 1248, az már szám, azzal lehet kezdeni valamit.

Lehet, hogy túlbecsültem az illetőt és meg se nézett semmit, hasból jött a heti két tucat, hasból, mint a hastífusz.

Akkor vegyük elő a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi és infekciókontroll főosztályának heti tájékoztatóját a hazai járványügyi helyzetről a 2019. év 22. hetéről.

Igazi járvány nincs, illetve nyugat-nílusi lázas megbetegedés nem fordult elő. Van némi skarlát, bárányhimlő és a nagy melegre valló tekintettel szalmonellózis, rotavírus, sárgaság, de az is csak annyi, amennyi szokott lenni és ezeket azért kezelik is.

Szóval, a tudasfaja.clubnál amit most tv2-friss.comnak hívnak, valakit megfertőztek hülyeséggel, és most terjeszti az álhíreket.

Persze, nem ingyen teszi.

Azok meg terjednek, mint a kolera.

Szóval, kérem: a fekete-fehér szúnyogokkal tényleg tessék vigyázni, csúnya betegség a nyugat-nílusi láz, de távolról sincs járvány Magyarországon.

Csak az álhírlapokban van.

De azok meg nem belehalnak, hanem megerősödnek tőle.

Legalább megosztani ne tessenek a rémhíreket, ha már sajnálják az időt az utánajárásra.

És még egyszer: amelyik lapnak piros-sárga csík van a fejlécében, az biztos, hogy hazudik, az a sáv a szerkesztési sablonjuk része.

Arról fel lehet őket ismerni.

Összegezve: kerüljük a fekete-fehér csíkos szúnyogot és a piros-sárga csíkos online álhírlapot.

Mindkettő fertőz.

Szele Tamás