Szele Tamás: Két sajtóper

Két sajtóperről lesz szó ma, igaz, nem csak kettőről, van a történetben több is. Jóval több. Meg arról, mi az álhír és mi nem az: valamint lesz benne bagoly, amint az mondja a verébnek, hogy nagyfejű.

Egyszóval ilyen kis aktuális, magyaros ügyekről fogunk ma csevegni, főként Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ingerküszöbének magasságát méricskélve.

Azért az övét, mert ma bebizonyította, hogy férfi a talpán. Lehet, hogy máshol is az, de a talpán mindenképpen – és most kivételesen tényleg helyeslem, amit tett. Körülbelül egy órája a következőket osztotta meg Facebook-oldalán:

Feljelentés álhírek terjesztői ellenAz elmúlt hónapokban veszélyesen elterjedtek az álhírportálok, melyeknek jól láthatóan egy céljuk van: mivel a kormány intézkedéseit érdemben nem tudják vitatni, ezért inkább kormánypárti politikusoktól származó idézetként feltüntetve olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek soha nem hangzottak el! Ezeket a Facebookon széles körben terjesztik.

A napokban ezek az álhírportálok a nyugdíjak csökkentéséről, sőt megszüntetéséről hazudtak – soha el nem hangzott mondatokat – mások mellett – az én számba adva. A valótlan állításokkal szemben a valóság az, hogy a nyugdíjak megvonására kizárólag a szocialista-liberális kormány alatt került sor.

Számunkra az idősek megbecsülése és tisztelete kiemelten fontos. Nem csak a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését garantáljuk, hanem a novemberi nyugdíjjal és a nyugdíjprémiummal együtt egyszeri nyugdíj-kiegészítésben is részesülnek az idősek.

A hirzona24.com, az otpercpiheno.blogspot.com és a blikkruzs.me álhíroldalak bejegyzései egyértelműen jogsértőek, ezért rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tettem a Legfőbb Ügyészségen és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.”

Ritka dolog, hogy valamiben a Gulyás Gergellyel mi egyetértsünk, emlékeim szerint most fordul elő első alkalommal – de ezt bizony jól tette. Nagyon jól. Ugyanis az említett izék – orgánumnak nem nevezném őket – valóban megérdemelnek minden törvényes büntetést és ha rajtam állna, kapnának pár törvénytelent is. Csakhogy, Gulyás úr, ezek nem ma kezdték a csalást.
Ezek és társaik már évek óta butítják a jónépet, maguk, mint kormány már jó másfél éve, az országgyűlési választások apropóján kerültek a célkeresztjükbe, szóval elég magas az önök ingerküszöbe, ha csak most vették észre. Én magam nagyon kellemetlen helyzetbe kerültem miattuk, ugyanis habár az a nézetem, hogy a Fidesz-KDNP kettősnél ma Magyarországot talán csak a szélsőjobboldal vezethetné rosszabbul (ideértem a Jobbikot is), és megjegyzem, hogy a többi parlamenti párt sem lenne képes csodákra a jelen helyzetben, ami pont maguknak köszönhető – tehát elkötelezett ellenfelük vagyok – mégis ki kellett álljak a hazudozók ellen. Éspedig a klasszikus latin mondás miatt:

Amicus Plato, sed magis amica veritas.”

Ami nem azt jelenti, hogy platinaszőke barátnőm a Veritas Intézetben dolgozik, hanem azt, hogy

Barátom Platón, de jobb barátom az igazság.”

Márpedig, ahol hazudnak, tegyék bármiféle okból, az nem sajtó, mert sajtóban hazugságnak helye nincs. Igen ám, jó uram, csak én elhúzódó szélmalomharcomat az álhírlapokkal nem maguk miatt kezdtem, sőt! Maguk csak belekeveredtek, mint Pilátus a krédóba, én már legalább hat éve csatázom ezekkel a kóklerekkel, de lehet, hogy nyolc – körülbelül akkor kezdtem, mikor feltűntek, és akkor még erősen kormánypártiak vagy szélsőjobboldaliak voltak ám. Ma is van olyan alfajuk, például a mindenszo.hu.

Szóval, nem maguknak akarok kedveskedni, mikor kergetem a betyárokat, az már a maguk peche, hogy a célkeresztjükbe kerültek. Ami a feljelentését illeti: rendőrhatósági úton maguk nem fognak elérni semmit. Ezeket az álhírlapokat elég ügyes szélhámosok gyártják, akik hittel hiszik, hogy óvintézkedéseiket betartván bármit megengedhetnek maguknak, ezeket csak titkosszolgálati eszközökkel lehet majd elkapni, azonban azokat indokolni, engedélyezni kell. Legyen az a maguk reszortja – én ugyan attól tartok, hogy ha „kisöprik az álhíreket” az online sajtóból, akkor maguk az álhírlapok megmaradnak, de a független sajtó, no, az nem.

Hiszen a maguk sajtója épp ma is en bloc nevezte „balliberális álhírgyárnak” a maradék független médiát, szóval nem hiszek én a maguk jó szándékában, egy másik klasszikus idézettel élve:

Timeo Danaos et dona ferentes”

vagyis

Tartok a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is”

Sőt, akkor tartok tőlük a legjobban, mikor ajándékot hoznak.
Az örvendetes, hogy kettőnk véleménye az álhíreket illetően – és csak azokra vonatkozóan! – egymáshoz közel áll, de miniszter uram, ha már úgy utálja a hírhamisítást, mit szól ahhoz, ami legújabban történt? Itt írja a mai Index:

Az Origo is pert vesztett a László Imre elleni szexuális zaklatási vádak közlése miatt”

Azért az Origo is, mert előtte a TV2 is elveszítette a pert ez ügyben.

Mondja, hallott már arról, hogy a törvények általában érvényesek, mindenkire, különben nem törvények?

Utánanézett, hány pert vesztett a kormánysajtó az elmúlt években?

Hiszem és vallom, hogy az álhíreknek nincs keresnivalója a sajtóban.

Amint látom, ön is így gondolja.

Mi is következik ebből?

Nem kéne eljárni hírhamisítás miatt a kormánysajtó háza táján is?

Ja, nem: az nem hírhamisítás, az alternatív valóság.

Gulyás úr, van nekem egy olyan érzésem, hogy maguk mostanság igazából a sajtótörvény szigorításán dolgoznak, arra jó az álhírek elleni harc is maguknak.

Mert, hogy mi az álhír, azt majd maguk mondják meg, ha eljön az ideje.

Nem rendbe akarják tenni maguk a sajtót.

Hanem tönkre.

Ahogy magukat ismerem: menni fog.