Szele Tamás: Két Index Magyarországon

Azért most sok minden nem szeretnék lenni, de a legkevésbé az Index főszerkesztője. Mármint, először nem árt tisztázni, melyik Indexé, mert erősen félreérthető a helyzet: de nem akármilyen szakmai feladat lesz olyan lapot főszerkeszteni, amit nem ír senki.

Illetve, ez sem igaz, mert lesz benne sport és fotó. Na, de melyikben?

Pillanatnyilag van egy Index, ami a „régi” Index, és a régi munkatársak írják, míg le nem jár a hónap végén a felmondási idejük. Mikor lejár, már nem írják majd, másokra maradna a munka, amivel viszont bajok vannak, mint látni fogjuk.


Aztán van egy eljövendő Index, aminek egészen biztosan nem ez lesz a címe, ugyanis a cég, a lap neve védett, azt nem használhatják majd, és itt kérnék mindenkit, ne rendezzünk ötletbörzét vagy népszavazást arról, mi legyen a címe, bízzuk ezt a majdani munkatársakra, én azt javasolnám, legyen a címe egyszerűen „Másik”, ha már „lesz másik”, de mondom, nem az én dolgom címet adni egy még meg sem jelent orgánumnak, amint másé sem, biztos vagyok benne, jó címe lesz. Nos, ennek a szervezése valószínűleg jóval előrébb tart, mint a régi szerkesztőség állománycseréje, náluk, úgy sejtem, nem a szervezés jelent majd gondot, hanem az anyagiakkal lehet probléma – de ezt nem is firtatom, egyelőre annyit közöltek, azt viszont hivatalosan, miszerint:

A felmondásunk óta tartják magukat azok a híresztelések, hogy a távozó indexesek közül sokan meggondolták magukat, mégiscsak maradnak az Indexben.

Szeretnénk megelőzni, hogy ezek a hamis információk széles körben terjedjenek, ezért most megerősítjük: július 24., a tömeges felmondás napja óta tudomásunk szerint senki sem változtatta meg a távozási szándékát, az akkor kiadott szolgálati közleményünk továbbra is érvényes. 

Ez azt jelenti, hogy augusztus végéig (a felmondási idejük lejártáig) még a távozó indexesek írják a lapot a legjobb tudásuk és lehetőségük szerint, szeptembertől viszont egy teljesen új tagokból álló szerkesztőség cikkeivel találkozhattok majd az Index.hu-n.”

Tehát szeptembertől az Index.hu már nem lesz a régi. De akkor milyen lesz? Azt, kérem, senki sem tudja. Egyfelől a Pesti Srácok bőszen hírleli az ATV nyomán, hogy összeállt a vezetőség, éspedig olyanformán, hogy:
 

A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!

Sajtóinformációk szerint eddig a Digi Sport reggeli műsorát vezető, majd rövid időre az Index vezérigazgatói posztját is betöltő Szombathy Pál lesz az Index új főszerkesztője. Szombathy nem ismeretlen az Indexnél, ugyanis hosszú évek óta az igazgatótanács tagja. Az új főszerkesztő távozik a Digi Sporttól. Az ATV összegzése szerint az Index szerkesztőségének új vezetője mellé négy főszerkesztő-helyettes érkezik, az egyik Kitzinger Szonja újságíró lesz.”

Jó, akkor a gittegylet már megvan, a grund megvan, tisztek vannak, de hol maradnak a Nemecsek Ernők, ki fogja írni az egész miskulanciát?

A távozó indexesek többségének augusztus 25. körül jár le a felmondási ideje, ám a háttérben gőzerővel és sikeresen zajlik a toborzás az Indexnél. A laphoz munkatársak érkeznek, a Media1 szerint például egykori Magyar Narancs stábtagok, de nagynevű korábbi inforádiósok is csatlakoznak az Index újjászerveződő stábjához. Mostanra összeállt például a leendő sportrovat és a fotó rovat is – írja az atv.hu.”

A gőzerőről tudok, ugyanis megy a pletyka a szakmában, a sikerekről nem. Olyan emberrel már beszéltem, nem eggyel, nem kettővel, aki nemet mondott a kecsegtető – hej, anyagilag nagyon is kecsegtető! – ajánlatra, olyannal még nem, aki igent. Oka van ennek: a valódi sajtómunkás tudja, hogy egyedül nem dolgozhat, ezer és egy kapcsolatra van szüksége szakmán belül és szakmán kívül egyaránt, aki igent mond, az légüres térbe kerül, senki sem fog vele szóba állni. És később sem kap majd munkát máshol, márpedig arra semmi garancia, hogy az újrafutózott Index fennmarad, míg ő nyugdíjba nem megy. Szóval, az egy dolog, hogy állítólag özönlenek a jelentkezők életrajzai – nem kétlem, csak az a nem mindegy, melyik iskolai önképzőkör vezetőségi tagjai vagy faliújság-segédszerkesztői voltak korábban a lelkesen özönlő reménybeli munkatársak.
Annyit mondhatok viszont, mert próbáltam, hogy amatőrökkel profi lapot csinálni nem lehet.

Még profikkal is nehéz. Amatőrökkel lehetetlen.

Pár lelkes amatőr, pár káder még valahogy elnavigál egy szerkesztőségben, ha másnak nem, ballasztnak jók, úgyis szenvedés nekik a munka, elmennek maguktól, ahogy tudnak (jó esetben, rossz esetben maradnak és „alkotnak”, a nehézség ütne az ilyenbe), de a rendszeres, önálló, napi munkára a legjobb kiképzés mellett is csak évek múlva lesz képes még a tehetséges kezdő is. A tehetségtelen meg soha.

Felmerült korábban, hogy átmenetileg a blog.hu írásaival fogják feltölteni a lapot, ami érdekes színvonalbeli hullámzással járna, ugyanis a valódi újságírók, akiknek van ezen a felületen blogjuk, azonnal le fogják tiltani a közlést, az amatőrök meg ugyan lubickolni fognak az átmeneti olvasottságban, csak az olvasók fognak elmenekülni – de a Magyar Narancs információi szerint akadt még ennél is rosszabb ötlet.

Arról volt szó ugyanis tegnapelőtt, hogy:

Egy, a Narancs.hu-hoz eljutott információ alapján „a NER-es megyei jogú városok mindegyikének 2-2 embert kell javasolni az ellopott Indexbe”. Kaposvárról az egyik, még konkrétan ki nem választott jelölt a KESMA-alegység Somogyi Hírlaptól menne, amelyet emberemlékezet óta, nyilván Csokonai verse nyomán „Kanászkürtnek” is neveznek. A másik kiszemelt viszont közvetlenül Szita Károly polgármester környezetéből, a városháza sajtóosztályáról.

Utóbbi kipróbált sajtókomisszár, s amennyire tudjuk, régi álma, hogy az országos médiába bekerüljön. Ez egyelőre a legkézenfekvőbb módon, írásai révén még nem sikerült neki.”

Az nagyon finom lesz, mondaná Mabel a „Csengett, Mylord?”-ból.

Pillanatig sem szólom le a vidéki sajtót, hiszen én is ott kezdtem, az első írásom a nagyváradi Fáklyában jelent meg (egy blueskoncertről), évekig külsőztem a Tolnai Népújságnak, Dunántúli Naplónak, de pont ezért tudom, mennyire más világ az. Mennyire le vannak osztva előre az összes lapok, mennyire figyelmen kívül hagyható a tehetség vagy a szorgalom, a munkabírás, mennyivel többet számítanak – mint a Magyar Narancs-idézet is mutatja – a kapcsolatok, mennyivel fontosabb a beágyazottság. Ha valakit kineveznek sajtómunkásnak, az egészen biztosan nem a város legtehetségesebbje lesz, hanem a legmegbízhatóbbja.

Tehetségesnek vagy olvasottnak ugyanis senkit sem lehet kinevezni, ahogy operaénekesnek sem. Az ember vagy tud írni, énekelni, és akkor megtanulhatja a különböző technikákat, módszereket (évek kemény munkájával), vagy nem tud, nincs hangja, tolla, és akkor felesleges is kínlódnia. Az újságírás nem betanított segédmunka, mint a kapálás vagy a politika, amire bárkit ki lehet képezni. Inkább olyan, mint a zene: lehet, hogy egyik-másik prímásból soha nem lesz egy Yehudi Menuhin, de botfüle sem lehet és nem szabad hegedűt adni a kezébe csak azért, mert a haver unokatestvére.

A megbízhatóság pusztán a teljesen olvashatatlan, ám vonalas sajtótermékek esetében lehet szempont – de amint látom, arra is megy ki a játék, hogy csak ilyenek létezhessenek. Akkor majd választhat az olvasó rossz, gyenge, pocsék és olvashatatlan közül. De az még odébb van.

Hogy milyen lesz szeptembertől az, amit most Indexnek hívunk, előre nem lehet megmondani, csak annyi biztos, hogy nem olyan, mint most.

Egyre ostobább és ostobább ötletekkel próbálják átszervezni, szóval nem csodálkoznék, ha a végén Szombathy ott állna, mint a viccben, mikor pusztulnak a libák: ötlet még volna, de a jószágok már mind megdöglöttek…

És hogy a másik Index milyen lesz, azt még kevésbé lehet tudni. De ennél csak jobb lehet majd.

Meglátjuk.

Addig is reméljük, a régi Index nem jut el odáig, hogy a hadsereget kelljen kivezényelni hírlapírónak, mert más nem vállalja.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!