Szele Tamás: KESMA-csárdás magyarosan

Azért kormánysajtó sem lennék mostanság. Máskor sem, sőt, az ötlet fel sem merül, de most főleg nem lennék: hát hiszen szerencsétleneknek ott, a KESMA bérlistáján még tán nálunk is nehezebb dolguk van.

Nem is nagyon tudják elvégezni, botladoznak egyik lábukkal a másikban, képtelenek követni a gyorsuló ritmust, bonyolódó tánclépéseket.

Most meg valósággal szapora csárdást járnak, úgy húzzák nekik. Ha ugyan nem kanásztánc ez. Lehet ugyan belőle még botoló is. 

Hát hiszen nekünk, függetleneknek könnyű, nekünk csak a tényeket kell figyelni, az igaz, nem is vagyunk túlfizetve – de nehéz dolga van a kormánysajtó munkásának, mert neki jósolni is tudni kéne. Mármint azt, hogy míg ő dolgozik, miképpen változnak az álláspontok és szemléletek. Tegnap is komoly bolondokháza lehetett a Tények stábjánál, mert hát mi történt?

Orbán Viktor a reggeli rádióinterjúban bejelentette, hogy mindent be fognak zárni ugyan, amin csak van zár, kivéve az iskolákat, mert azokat nem. Azokat azért nem, hogy el ne vesszen a tanév, vigyen haza a nebuló bár akármennyi koronavírust a nagyinak. Na ja: egy pár hetes iskolazárlatot még be lehetne pótolni, ha nehezen is, de a magyar kormányfő a beszéde más részében világosan megmondta: sok hónapig, tán évig, évekig tartó rendkívüli veszélyhelyzetre készül. Azt is mondta, hogy cégeket is szeretne államosítani, de ezt majd még meglátjuk. A mi mostani szempontunkból az az érdekes, hogy világosan megmondta: nem zárnak be az iskolák.

Ha pedig ő világosan beszél, akkor Tényeknél az értekezleten a főszerkesztő vagy a napos szerkesztő kijelöl egy stábot a legrátermettebb pártkatonákból, hogy készítsenek az esti adásba egy összeállítást a tárgyban. Koncepció: rohanjunk végig pár ellenzéki politikust, mindegyik kap egy mondatot, majd vágunk alaposan, aztán hívunk egy szakértőt, aki elmagyarázza, mitől szellemi fogyatékosok ezek az emberek és mitől nagyon okos Orbán Viktor, aki óhajukkal ellentétben nem engedi becsukni az iskolákat. Minek a szakértője? Mindennek. Bárminek. Is.

Stáb kirohan, mint Zrínyi Szigetvár kapuján, anyag maradéktalanul összegyűlik, megy is adásba, mikor hírnök jő, pihegve szól: basszus, a miniszterelnök bejelentette: mégis bezárják az iskolákat!

Anyag épp adásban, már le sem lehet keverni, most megy.

Utána a műsorvezető izzadva felolvassa a súgógépről a legfrissebb fejleményt, mely tökéletesen ellentmond az épp véget ért összeállításnak, így a kormánypárti néző azt érzi, hogy Orbán Viktor jelentős veszélybe sodorja az országot, de nem sokáig érzi, mert a magyar közönség politikai memóriája rövidebb, mint az aranyhalé.

Ha mindez Moszkvában történt volna, a stáb tagjai adás után hazarohannak és összecsomagolják a túlélőkészletet, mert biztosak lehetnek abban, hogy még az éjjel újabb kiküldetés vár rájuk: mennek Vorkutába uránt bányászni puszta kézzel, ha van egy kis szerencséjük, nem gyalog kell odáig eljussanak. De nem Moszkvában vagyunk – mindegy, dicséretet akkor sem fognak kapni, holott egészen pontosan azt szállították le, amit tőlük rendeltek.

Csak közben változott a helyzet, és nem voltak elég rugalmasak, nem tudták követni.

Nem mondom, hogy nem vigyorgok kajánul ilyen esetekben, hiszen jólesik látni, ahogy a milliós béreikből ügyetlenkednek.

Lesz még ilyen ügyetlenkedés?

Hogyne lenne! Már látom is a következőt.

Ugyebár, most lesz iskolazárlat és ami munkát csak lehetséges, ki fognak szervezni otthonra, home office-ba, távmunkába. Ugyanígy tervezik megoldani az oktatást is, ami nem rossz ötlet, bár terhelni fogja a hálózatokat, de mindenképpen jobb, mintha egyáltalán nem volna oktatás.

A tudomány és technika mai állása szerint a távoktatáshoz is, a távmunkához is a rendelkezésünkre álló eszközöket kell használnunk. Ezek pillanatnyilag a Google (a G-mail miatt is), a Messenger, a Facebook, a Skype és nagyobb, fontosabb, esetleg egyetemi előadások közzétehetőek akár a YouTube-on szükség és igény esetén.

Kikkel van épp most a magyar kormány, főként sajtóorgánumain keresztül perben, haragban, kiket akar vagy államosítani vagy elüldözni az országból?

Igen, épp a fentebb említett techcégeket. Az Origón és a Pesti Srácokon, 888-on állandó rovatot nyithatnának már techcég-gyalázásból, még tüntettek is ellenük nemrég. Én nem mondom, hogy angyalkák, ellenkezőleg, kőkemény üzletemberek és vannak is hibáik, de speciel abban, amivel ezek az orbánumok vádolják őket – mármint, hogy Soros György világuralmi összeesküvésének részét, sőt, legfőbb erejét képeznék – tökéletesen ártatlanok.

Most szükségünk van rájuk?

Mint egy falat kenyérre, nélkülük összeomlik a távoktatás is, a távmunka is.

Na, kik ellen fogja folytatni a kormánysajtó a háborút, míg miniszterelnöki szinten orrukra nem koppintanak?

Igen, ezek ellen a cégek ellen.

Miért?

Mert nem kaptak ellenkező értelmű utasítást és önállóan nem cselekedhetnek. A kormánysajtó irányításáról pedig a kormány mindig megfeledkezik, úgy kell szegényeknek kitalálniuk, épp mi várható, milyen irányvonalnak kell megfelelniük. Maga a kormány gyorsabban mozog, mint a sajtója, az alig bírja követni a bakugrásait.

Szintén kaján vigyorral olvasom, hogy tegnap a kormánysajtó egyik erős háttérembere, Belénessy Csaba egy gondatlan, őszinte pillanatában a cenzúra bevezetését javasolta a Facebookon. Utána megmagyarázta, hogy nem úgy gondolta, bár eleinte kötötte az ebet a karóhoz, hogy a honvédségnek erre van kiépített rendszere (nincs), de aztán kifejtette a 444-nek, mire is gondolt:

Mivel nincs hivatalos beosztásom, teljességgel magánvélemény a veszélyhelyzetben bevezethető cenzúráról szóló Facebook-bejegyzésem. A cenzúra természetesen a járvánnyal összefüggő, pánikkeltésére alkalmas rém-, és álhírek, különböző vad teóriák megfékezését szolgálná, teljes körű hivatalos tájékoztatás mellett. Nem arra gondoltam, hogy a cenzúrát a honvédség vezesse be. Egy kommentelő kételkedett abban, hogy ilyen rendszert létre lehet-e hozni, erre említettem példaként a valaha és talán most is létező katonai cenzori rendszert.” (444)

Hát kérem, ha ezt bevezetnék, épp az álhírlapokkal nem tudna kezdeni semmit, mert azoknak se szerkesztőségük, se impresszumuk, se munkatársaik, egy cenzori rendszer csak létező sajtót képes szabályozni. Ellenben azt eléggé rémes hírnek érzem, hogy a miniszterelnök komoly és hatalmas gazdasági kárt okoz az országnak a TV2 összeállítása alapján az iskolabezárással…

Azt is komoly összeesküvés-elméletnek nevezném, mely nélkülöz minden alapot, hogy a világ óriási techcégei egy közelebbről meg nem nevezett, ám Soros György vezetése alatt álló úgynevezett Háttérhatalom kezében volnának, sőt, ezek a cégek, melyek nélkül összeomlana a magyar állam, voltaképp a titkos hatalomgyakorlás legfőbb szervei. Ez bizony elég vad összeesküvés-elmélet.

Tán még pánikkeltésre is alkalmas mindkét nézet.

Szóval, ha lesz nálunk cenzúra, annak elsősorban a kormánymédiával kéne foglalkoznia.

Nem azzal fog, és nem is az álhírlapokkal.

Ez egy ilyen ország.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!