Szele Tamás: Jelentés egy bejelentésről

Szóval az úgy volt, tisztelt bíróság, hogy nem volt sehogy, illetve mégis volt, csak teljesen másképp, mint ahogy lett volna. Vagy hogy van ez. Már magam sem értem. De hogy minket ma úgy megtájékoztattak, mint még soha életünkben, az tényálladék.

Miről is beszélek? Ez számomra is megfejthetetlen rejtély, enigma, Rohonci-kódex vagy Voynich-kézirat: a történet ismeretlen nyelven van, ismeretlen írással, és innen lenne szép megfejteni, mit mond vagy jobban mondva, mit nem mond.

Ma délelőtt végigsöpört a nyilvánosságon a hír, miszerint perceken belül bejelentik a kijárási korlátozások szigorítását. Ez nem lett volna csoda, a kijárási korlátozások lassan tényleg kezdenek olyanok lenni, mint egy névnap, mindenki akkor tartja őket, amikor neki tetszik, tegnap tíz nap remetelét után lemerészkedtem a házam aljában lévő kisboltig vásárolni, mert kevés volt már a házban a tartalék és döbbenten láttam, hogy a tér forgalma ugyan gyérebb, de távolról sem úgy nézett ki, mintha karantén volna. Inkább úgy, mint egy átlagos vasárnap délben, szóval ha én igyekszem komolyan venni a minél kevesebb kijárást, más is tehetne hasonlóképpen: a szigorítás cseppet sem volna csodálatos, más országokban komoly pénzbüntetések röpködnek a lazaságért.

No, ha bejelentik, lássuk, mi szigorodik.

Semmi.

Illetve, közös sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke. Úgy gondolom, semmiféle más élethelyzetben nem volna lehetséges, hogy ez a három ember önként egy helyre kerüljön és egyetértsen bármiben is, de itt és most ez történt: ebből azt tudtuk meg, miszerint Karácsony úgy véli, helyes volna legalább még egy hónappal meghosszabbítani a kijárási korlátozásokat. Így vélte Gulyás és Szita is, ám hozzátették: a végső döntés a kormányé.

No, igen, a felhatalmazási törvény miatt.

Ezek után mindenki azt várta volna, hogy megjelenik a Karmelita Kolostor udvarán Orbán Viktor és bejelenti részint a hosszabbítást, részint a szigorításokat. Miheztartás végett, ugyebár, hogy tudjuk a merről hány métert. Lehetett is valami ilyen szándék arrafelé, ugyanis mintegy húsz percen-fél órán keresztül csodálhattunk egy roppant decens mikrofonállványt a kolostor vagyis miniszterelnöki hivatal udvarán, élő adásban, hanggal, mert néha kutyaugatás is hallatszott (vagy valami hasonló), majd kapcsolták az Operatív Törzset.

Ez persze az online adás nézőire vonatkozik, az M1 ezalatt megszokott híradóját közvetítette megszokott hírei élén szokás szerint Soros Györggyel. Az Operatív Törzsben sem kellett csalódnunk: megismerhettük Novák Katalin általunk eddig is ismert nézeteit a világról, a magyar családokról és társadalmunkról általában és speciálisan. Újat nem mondott, amint a törzsi tanács is csak annyiban okosította ki a publikumot, miszerint ne tessék italozni az utcán, valamint házibulikat tartani, mert elvisz a rendőr, ami ilyen helyzetben jogos is. Büntetés jár ezen kívül a rémhírterjesztőknek és azoknak, akik egészségügyi felszereléseket lopnak. Ebben sincs semmi csodálatos – bár a rémhír fogalmának szabatos jogi meghatározásával még mindig adósunk a kormány.

De hát honnan vettük mi egyáltalán, miféle rémhírből, pletykából, hogy ma megszólal Orbán Viktor? Ki mondta ezt nekünk?

Ő maga, múlt pénteki rádiószertartásában, mert interjúnak azt az eseményt már régóta nem nevezhetjük. Idézzük, szó szerint:

Nehéz helyzetben vagyunk, szerdán tervezem, hogy döntést hozunk a kijárási korlátozások jövőjét illetően, ugye, most vasárnap virágvasárnap, jövő héten húsvét. Húsvét egy családi ünnep, vinné az embert a lába meg a szíve locsolni meg megnézni a szüleit, nagyszüleit, gyerekeit; ez most aligha lesz lehetséges vagy csak szigorú korlátozások között. Ugye, a kijárási korlátozások nagyszombatig vannak érvényben, tehát jövő hét szombatjáig, döntenünk kell arról, hogy fenntartjuk-e vagy sem, ha fenntartjuk, milyen formában. Ebben nem látok világosan, tehát én megvárom a szerdát, és akkor a szerdai orvosi, járványügyi és rendőri jelentések alapján szeretnék majd döntést hozni arról, hogy meg kell-e ezt hosszabbítani. Ha a kényszer rávisz, akkor megtesszük, de érzem, hogy ez természetellenes. Aztán persze majd húsvétkor tudunk egy kicsit igazítani magunkon, én abban reménykedem.”

Szóval ő mondta, hogy beszélni fog, amint azt is, körülbelül mire számíthatunk. Nem az ujjunkból szoptuk, nem is álhírlapok mendemondáiból, regösök csácsogó énekéből.

Ő nem jött el a randira, ahova invitálta a népet.

De miért? Hiszen még a mikrofonállványt is bekészítették neki, olyan daliásan állt a zöldellő kertben, hogy öröm volt nézni.

Meg kicsit unalmas is, valljuk meg.

Megharagudott ránk? Durcás? Vagy más oka volt az elmaradásra?

Mert hát, ha úgy vesszük, mostanában ő nézettségi csúcsokat dönt. A múltkori, hangtalan bejelentését többen nézték online, mint a közmédiát együttvéve, és ez érthető is, hiszen nem minden nap látja az ember a miniszterelnök felkent személyét némán tátogni, mint egy méretes pontyot. A nagy érdeklődésre való tekintettel a néma változatot amint véget ért, megismételték, és csak harmadjára sikerült hanggal együtt leadni a közvetítést. Tapasztalt médiaszakértők csettintettek elismerően: no business like the showbusiness, nem elég az adáshiba, meg is ismétlik, így a harmadik, már rendben lévő változattal megháromszorozták a nézettséget! Ezt így kell csinálni, ezt nem lehet túldobni.

Akkor azt mondtam, hogy már csak azzal lehetne fokozni, ha Orbán a hang nélküli közvetítés után tartana egy beszédet úgy, hogy se kép, se hang, arra még többen volnának kíváncsiak.

Ez egyelőre a tárban van, de a mai közleménye, melyen meg sem jelent, újabb nézőszám-maximalizáló akciónak tekinthető. A se kép, se hang- változatig, ami kétségkívül a csúcsot jelenti majd, most még el lehet képzelni néhány előadóművészeti próbálkozást, úgymint:

Orbán Viktor hanggal, kép nélkül. (Képpel, hang nélkül már volt).

Orbán Viktor Novák Katalin hangjával.

Novák Katalin Orbán Viktor hangjával.

Orbán Viktor képpel és hanggal előadja az „Én vagyok a híres egyfejű” című dalt.

Orbán Viktor összevonja szemöldökét.

Orbán Viktor helyett megjönnek a fehérvári huszárok.

Orbán Viktorhoz jönnek meg a fehérvári huszárok.

Orbán Viktor a fehérvári huszárokkal jön meg.

Orbán Viktor egyedül a kupolában, védőháló nélkül megmenti a forintot.

Áder János sokat mondóan rámosolyog Orbán Viktorra.

Orbán Viktor szó nélkül megold egy másodfokú egyenletet és a sajtó megőrül, mert nem érti, ez mit is akar jelenteni.

Szóval, még lehet növelni az Orbán-show nézettségét, vannak még bőven lehetőségek, ennek a produkciónak igenis van jövője, de egy dolgot még mindig nem tudunk.

Mit akart ma bejelenteni Orbán Viktor?

És miért nem jelentette be?

Vagy ki?

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!